Televizyon nasıl çalışır - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 28, 2018

Televizyon nasıl çalışır

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Televizyon nasıl çalışır 

televizyon nasıl çalışır
Hemen her evde ve işyerinde olmazsa olmazların başında gelen televizyon, kimi evlerde birden fazla bulunmaktadır.


20. yüzyılın en önemli icatlarından biri olan televizyon, hayatımızın önemli bir bölümünü karşısında geçirdiğimiz bir tutku halini almıştır.

Televizyon nasıl çalışır
Televizyon nasıl çalışır 

Peki, sürekli seyrettiğimiz televizyon nasıl çalışır merak ettiniz mi? İşte cevabı;

televizyon yayını

Televizyonun temel çalışma prensibi, ışık enerjisinin elektrik enerjisine çevrilmesinden sonra yayınlanması, elde edilen elektromanyetik sinyallerin ise yeniden ışık enerjisine çevrilmesidir. Selenyum üzerine ışık düşürüldüğü zaman elektrik direncinin değiştiği keşfedildikten sonra, buna dayalı olarak da parlak ışık düştüğünde sinyalin kuvvetli olduğu, soluk ışık düştüğünde de sinyalin zayıf olduğu görülmüştür. Genliği değişen bu sinyal, radyo dalgaları şeklinde yayınlandığı zaman alıcıda ters işlem yapılarak ekranda görüntü oluşmaktadır.

televizyonun çalışma prensibi

Televizyon, belli bir noktadaki ışık şiddetini radyo dalgalarına dönüştürme, sonrasında da bu radyo dalgalarından eş şiddette ışıklı bir nokta oluşturulması prensibine dayanmaktadır. Aktarılan görüntü, binlerce kareye bölünmekte, her bir kare de homojen bir şekilde aydınlanmış noktalar gibi kabul edilmektedir. Aydınlatılmış bu noktalardaki ışığın şiddeti, televizyon verici sisteminde radyo dalgalarına, televizyon alıcılarında da tekrar ışığa dönüşür.Televizyon alıcı ekranında farklı aydınlıklarda karelerin oluşturduğu resimler gözlemlenir.

televizyon

Renkli televizyonlar tüm ışıkları kırmızı, yeşil ve mavinin farklı ölçülerde karıştırılması sayesinde elde edilmesi prensibine dayanmaktadır. Aktarılacak olan görüntüler kırmızı, yeşil ve maviye hassas olan üç adet kamera vasıtasıyla aynı anda taranmaktadır. Ortaya çıkarılan üç ayrı elektromanyetik dalga, televizyon alıcı sisteminin ekranında bu üç renkten her biri üst üste düşürülmektedir. Tüm bu renklerin karışımından da doğal renklenmeler elde edilir.

televizyon modelleri

Televizyon yayın sisteminin belli başlı unsurları da şöyledir; Görüntüleme kamerası, ışık sinyallerini dönüştüren transduser, bir transmitter, alıcı anten, amplifikatör ve ekrana görünür resmi aktaran bir tranduser’e gereksinim vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder