Paget Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 27, 2018

Paget Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Paget Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Paget hastalığı, kemiklerin normal yenilenme ve gelişim sürecinde aksaklık yaşanmasına yol açar. Bu durum kemiklerin zayıflamasına ve bozulmasına neden olabilir. Çoğu vaka ilaç tedavisi ile kontrol altında tutulabilmektedir.


 Paget Hastalığı Belirtileri
Paget hastalığı vakalarının yaklaşık %70’inde herhangi bir belirti görülmez. En yaygın görülen belirti kemik ağrısıdır. Eklem ağrısı, sinir sıkışması veya sinir hasarı da söz konusu olabilir. Bu etkenler aşağıdaki belirtilere yol açabilir:

Paget Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
Paget Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

İşitme kaybı, vetrigo (sabit konumda bile oluşabilen baş dönmesi), baş ağrısı, çınlama
Sabah kalkınca şiddetli hissedilen ama hareket ettikçe azalan eklem ağrısı, eklemlerin daha büyük görünmesi
Omurgadan başlayarak bacaklara doğru inen ağrı
El veya ayaklarda uyuşma, karıncalanma
Kol veya bacaklarda kısmi hareket kaybı
Denge yitimi
Tuvalet ihtiyacını kontrol edememe
Paget Hastalığı Neden Olur?
Paget hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak hem genetik hem de çevresel etkenlerin tetiklemesi ile ortaya çıktığı düşünülüyor.

1) Genetik Etkenler
Paget hastalığı vakalarının %10-15’i aileden gelen genler tarafından tetikleniyor. Anne, baba veya kardeşlerinden birinde Paget hastalığı bulunan kişilerin Paget hastalığına yakalanma riski yaklaşık sekiz kat fazla.

2) Çevresel Etkenler
Aşağıdaki hastalık ve durumların Paget hastalığını tetikleyebileceği düşünülüyor:

Kızamık
Gençlik hastalığı (köpek hastalığı)
Solunum sinsisyal virüsü (RSV)
Kırsal yaşam tarzı
Gıdasızlık
Raşitizm
Paget hastalığı vakaları 60 yıl öncesine göre ciddi bir düşüş gösterdi. Bunda aşı tekniklerinin gelişmesi ve yaşam tarzının değişmesi sayesinde yukarıda sıralanan hastalık ve durumlarda yaşanan düşüşün etkili olabileceği tahmin ediliyor.

Paget Hastalığı Tedavisi
1) Yakın İzlem
Birçok Paget hastalığı vakası herhangi bir tedavi gerektirmez. Teşhis konulmuş olmasına rağmen herhangi bir belirti görülmüyorsa, düzenli kan testleri ile hastalığın seyri takip edilecek ve gerek görüldüğünde müdahale edilecektir.

2) Kemik Gelişiminin Düzenlenmesi
Aşağıdaki ilaç tedavileri kullanılarak kemik gelişimi teşvik edilebilir ve düzenlenebilir:

Bifosfonatlar: İlk tedavi seçeneğidir. Kemik yıkımı yapan hücreleri kontrol altında tutar. Bu sayede kemik yenilenme sürecinin normale dönmesi beklenir. Bir örneği risedronat’tır. Genellikle iki ay boyunca günde bir tablet halinde tüketilmesi önerilir. Pamidronat şırıngaları da önerilebilir.

Zoledronik Asit: Risedronat ve pamidronata alternatif olarak kullanılan yeni bir bifosfonattır. Şırınga halinde kullanılır. Etkisi uzun sürelidir. Her iki yılda sadece bir şırınga bile yeterli olabilir.

Kalsitonin: Kandaki kalsiyum seviyeniz düşükse, bifosfonat kullanımı tehlikeli olabilir; çünkü daha da düşürme riski vardır. Bu vakalarda kemik yıkımını önleyen yapay kalsitonin hormonu gerekli olabilir.

Ağrı Kesiciler: Kemik ağrısı söz konusu olursa parasetamol veya ibuprofen ilaçlar önerilebilir. Bu ilaçların yetersiz kaldığı vakalarda doktorlar tarafından daha güçlü ağrı kesiciler önerilecektir.

3) Gıda Takviyeleri
Kalsiyum, kemik gelişimi için çok önemli bir bileşendir. Çoğu Paget hastasına düzenli olarak kalsiyum takviyesi alması önerilir. Paget hastalığında kullanılan bazı ilaçların kandaki kalsiyum seviyesini düşürme riski vardır. Bu durum kalsiyum takviyelerini daha da önemli hale getirmektedir.

4) Fizik Tedavi
Paget hastalığından etkilenen kemikleri üzerindeki baskının hafiflemesi için bazı medikal ürünler tavsiye edilebilir:

Baston vb. yürüme destekleri
Ayakkabı astarı olarak kullanılan ortotikler
Omurga korseleri
Bazı terapistlerce aşağıdaki tedaviler de uygulanabilir:

Sinir sistemini teşvik edecek elektrik dalgaları (enerji tabanlı terapi)
Kas gücünü artıracak egzersizler
Hareket açıklığının korunmasını sağlayacak eklem terapileri

5) Cerrahi Müdahale

Cerrahi müdahale, kemik kırılması gibi ciddi problemlerde gerekli olabilir. Şiddetli kemik erimesi vakalarında eklem onarma veya değiştirme ameliyatı uygulanması gerekebilir. Bazen de deforme olmuş kemiğin düzleştirilmesi için ostektomi (kemik kesimi) gerekli olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder