Motorlarda ateşleme sistemi nasıl çalışır - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 28, 2018

Motorlarda ateşleme sistemi nasıl çalışır

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Motorlarda ateşleme sistemi nasıl çalışır

Motorlarda yanma odasında sıkışmış halde bulunan yakıt ile havanın ateşlenmesini sağlayan sisteme Ateşleme sistemi denilmektedir.


Akümülatör, kontak anahtarı, ateşleme bobini, distribütör, buji parçalarından oluşur.

Motorlarda ateşleme sistemi nasıl çalışır
Motorlarda ateşleme sistemi nasıl çalışır

İşte, ateşleme sistemi nasıl çalışır? ve nedir? yazımız

ateşleme sistemi nedir

Ateşleme sistemi nasıl çalışır?

Bir araçta marşa bastığınızda, akümülatörde 6-12 volt olan akım endüksiyon bobini üzerine gelir. Endüksiyon bobini akımı hızla yükseltir ve distribütöre yönlendirir. Distribütörün görevi, akımı bujilere yollamaktır. Akım bujilerde ateşlenerek yanma odasında yakılmasını başlatır. Ateşleme sisteminin çalışması tamamen yüksek gerilimli akım sayesinde olmaktadır. Böylece sistem çalışır hale gelmektedir.

Ateşleme sisteminin parçaları ve görevleri

Akümülatör ;  12 voltluk akımın aktarılmasını sağlamaktadır.

Kontak anahtarı ;  Aracın elektrik akımını iletmesini veya iletimin kesilmesini sağlar. Ateşleme sistemi başta olmak üzere elektrikli devrelerin ana kumandasıdır.

Endüksiyon bobini ;  Diğer adı ateşleme bobini olan endüksiyon bobini, gelen akımı bujilere dağıtır. Gelen 12 voltluk akımı 15-25 bin volta yükseltir.

Buji; Yanma odasında ilk kıvılcımı sağlamaktadır.

Ateşleme sistemi distribütör tarafından ayarlanmış bir düzende çalışmaktadır. Bujiler bu sıralamayı takip etmektedir. Silindirler birer birer ateşlenir. Distribütör, ilk ateşlediği bujiye tekrar döndüğünde ateşlenmeye tekrar hazır durumdadır. Distribütör, hareketini krank milinden aldığından motorun devrine göre ateşleme sıklığı o anda belirlenmiş olur. Motor devri hızlandığında çok daha fazla ateşleme yapılmaktadır. Ateşleme sisteminde Buji, Platin ve avans ayarı mutlaka yapılmalıdır. Böylece araç çalışırken tekleme yapmaz ve yakıt sarfiyatı düşer.

Elektronik ateşleme sistemi nedir?

Elektronik ateşleme sistemlerinde platin olmadan ateşleme yapılır. Yanma tam sağlanır ve motor yüksek verim ile çalışır. Bu ateşleme sisteminde,  bujiler daha uzun ömürlü olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder