Mario Botta Kimdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 07, 2018

Mario Botta Kimdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Mario Botta Kimdir? 

1943 yılında İsviçre’nın Mendrisio kentinde doğan Mario Botta;ünlü bir mimar. Öğrencilik hayatı boyunca sürekli okuldan nefret ettiğini dile getiren Botta 15 yaşında iken verdiği kararla okuldan ayrıldı ve Carloni and Camenish mimari bürosunda teknik ressam olarak işe başladı.


Bir çok eğitim almadan uygulama ile mimarlık hayatına adım atan mimar gibi Mario Botta da çırak olarak girdiği bu işte kendisini yetiştirdi. İlk mimari proje ile donanımla hazırlandığında ise sadece 18 yaşında idi. Mimarlığın heyecan dolu bir meslek olduğunu hisseden ve bunu birebir yaşayan Botta eğitim hayatına tekrar dönerek 1961 yılında Milano’da sanat okumaya başladı.

Mario Botta Kimdir?
Mario Botta Kimdir? 

Dikkat bozukluğundan kaynaklanan problemlerden ötürü hiç bir zaman iyi ve çalışkan bir öğrenci olamadı fakat, azimi sayesinde Venedik Mimarlık Enstitüsü’nde mimarlık okumaya başladı. 1969 yılına kadar Venedik’te kalan ünlü mimar Le Corbusier, Louis Kahn gibi mimarlık bağlamında önde gelen isimlerle tanışma fırsatı buldu. Mimarlık camiasının ünlü mimarlarından Carlo Scarpa ona tez hocalığı yaptı ve diğer tüm ustalardan dersler aldı.

Dönemin ünlü mimarlarının tüm tasarımlarını takip ederek kendine has bir stil yaratmayı başardı. İlk dönemlerde etkisi altında kaldığı mimarların çizgilerini taklit eden Botta var olan çevre ile yapının kuracağı birlikteliğe dikkat ederek kendini soyutladı. Felsefe olarak ‘arazi üzerine inşa etmek değil araziyi inşa etmek’ yorumunu mimarlık hayatı boyunca edindi.

Mezun olduktan sonra 1971 yılında ilk imzasını taşıyan İsviçre’de özel bir konut tasarladı. Mimar olarak çizdiği tüm binaların yanı sıra endüstriyel ürün tasarımcısı olarak da tanındı.

İsviçre, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Japonya ve ABD gibi dünyanın bir çok ülkesinde projeleri bulunan, ayrıca endüstri tasarımı konusunda da çalışmalar yapmış olan Botta, 20.yüzyıl mimarlığının duayenlerinden olmayı başardı.

Işık gölge oyunlarını kullandığı pek çok tasarım yapan mimar,günümüzde hala Amerika’daki çeşitli mimarlık okullarında eğitmenlik yapıyor.

Bazı yapıları; Massagno’daki Robbiani Evi (1979-1981), Stabio’daki yuvarlık planlı ev (1980-1982, Casa Rotorda), Rugano’daki Ransila I.S.A İş Merkezi (1981-1985), San Giovanni Battista Kilisesi/ İsviçre, Diriliş Katedrali/ Fransa, Petra Bağevi Suvereto/İtalya, San Francisco Modern Sanat Müzesi/ ABD
Bazı endüstri ürünleri; Alessi marka sürahi “Tua” karaf, göz saati Crusinallo 1989, koltuk ‘Kral,Kraliçe ve Prens’ 1985

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder