Kablosuz ağ sistemi nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 28, 2018

Kablosuz ağ sistemi nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Kablosuz ağ sistemi nedir?

“Kablosuz yerel ağ” olarak da adlandırılan kablosuz ağ sistemi, kablolu iletişimin haricinde başka bir alternatif olarak kullanılan iletişim sistemidir. Bu iletişim sisteminde radyo frekanslarının (RF olarak da adlandırılır) teknolojisi kullanılır ve iletişim hava yoluyla bilgi aktarımı esasına dayanır.


Kablosuz ağ sisteminin kullanıldığı bölgeler genellikle telekom alt yapısının kurulamadığı, arazi koşullarının zorlu olması sebebiyle yeterli kablo döşenmesinin mümkün olmadığı durumlarda; binalara kurulan kablosuz iletişim cihazlarıyla (bunlara Wireless Bridge adı verilmektedir) ve bu cihazların ekipmanları aracılığıyla yapılar arasında bağlantı kurulur. Kablosuz ağ sisteminin ortaya çıkma durumu, çok acil bir durum olduğunda rahat iletişim kurma ihtiyacıyla olmuştur. Daha sonra bu ihtiyacın dışına çıkıp çok yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Kablosuz ağ sisteminin bu kadar yaygın hale gelmesindeki en büyük sebep, çok az bir maliyetle çok geniş bir alanda internet hizmeti sağlayabilmesinden kaynaklıdır. 

Kablosuz ağ sistemi nedir?
Kablosuz ağ sistemi nedir?

Üstelik bu hizmeti sağlarken de hiçbir kablo bağlantısına gerek duyulmaması ya da alt yapıya ihtiyaç olmaması, karmaşık yapıdaki bağlantı sistemlerinin de oldukça önüne geçmiştir. Kablolu bağlantı sistemlerine baktığımız zaman, belirlenen sayıdaki bilgisayarlara bir kablo girişi yapılarak bağlantı oluşturur ancak kablosuz bağlantı sistemlerinde hiçbir sayı ve zorunluluk olmadan çok geniş bir alanda bir çok farklı noktadan bağlantı kurma imkanı bulunmaktadır. Üstelik bağlanan kişi sayısında da herhangi bir sayı kısıtlaması bulunmaz, istenilen sayıda kişi bu internet ağına bağlanabilmektedir. Kablosuz ağ sistemleri mantık olarak da kendisi gibi başka bir ağla bağlantı kurabilecek şekilde tasarlanmıştır. Örneğin; X noktasından Y noktasına gidecek bir bilgi, bağlantı noktaları üzerinde bir noktadan diğer noktaya geçecek şekilde rota oluşturur. Bu durum gerçekleşirken de bağlantının ana noktası, en hızlı olabileceği yolu ve en virüssüz yolu seçmeye çalışır. Sistemin içerisinde bu duruma “dinamik yol gösterme” (İngilizce karşılığı dynamic routing’tir) adı verilmektedir.

Kablosuz ağ sisteminin çalışma prensibi nedir?
Kablosuz ağ sistemleri, başta da söylediğimiz gibi radyo frekansları sayesinde çalışmaktadır. Bahsedilen bu radyo dalgaları aracılığıyla üç farklı çeşitte haberleşme imkanı ortaya çıkmaktadır. Bu çeşitler; alıcı(receiver olarak da adlandırılır), verici(transmitter olarak da adlandırılır) ve alıcı-verici(trans-receiver olarak da adlandırılı) olarak ayrılmaktadırlar. Hepsinin kendi içerisinde farklı görevleri vardır. Bu görevler şu şekilde ayrılmaktadır;

Alıcılar : Bu aletler sadece radyo sinyallerini alan ancak iletim özelliği bulunmayan teknolojik aletlerdir. Bu aygıtlara örnek verilecek olursa televizyonları ve FM dalgasından yayın yapan radyoları gösterebilmemiz mümkündür.

Vericiler : Bu aletler ise sadece radyo sinyallerini gönderebilen ancak herhangi bir elektronik dalga alamayan elektronik devre aletleridir. Örnek olarak televizyon vericilerini ve radyo verici istasyonlarını gösterebiliriz.

Alıcı-Vericiler : Bu aletler hem radyo sinyallerini alabilen hem de bu sinyalleri iletebilen yetiye sahiptir. Örnek olarak cep telefonlarını ve cep telefonlarının baz istasyonlarını göstermemiz uygundur.

Ayrı ayrı açıkladığımız bu alıcı ve vericilerin de kendi aralarında bir iletim düzenleri de bulunmaktadır. Bu bahsi geçen iletim yönleri de kendi aralarında üç farklı gruba ayrılmaktadır. Bu ayrılan grupların detaylandırması şu şekildedir;

1)Tek yönlü iletişim : “Simplex” olarak da adlandırılmaktadır. Bir yere kurulan sistemin sadece iletim yönüyle kullanılması ve bu iletimin de sadece tek bir yöne olması durumu geçerlidir. Fm frekansından yayın yapan radyolar tek yönlü iletime örnek olarak gösterilebilir.

2)Çift yönlü eş zamansız iletişim : “Yarı dupleks” ya da “half-duplex” olarak da adlandırılan bu sistemde, çift yönlü iletim sağlayabilmek mümkündür ama aynı anda hem gönderim hem alım yapılamaz. Yani sadece tek bir taraf eş zamanlı olarak gönderim yapabilmektedir. Örneğin; telsizle yapılan uygulamalar çift yönlü eş zamansız iletime örnek olarak gösterilebilmektedir.

3)Çift yönlü eş zamanlı iletişim : “Tam dupleks” ya da “full-duplex” olarak da adlandırılan bu sistemde, hem alıcı taraf hem de verici taraf eş zamanlı olarak bir iletim oluşturabilme yetisine sahiptirler. Çift yönlü eş zamanlı iletim denilince ilk akla gelen teknolojik alet cep telefonlarıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder