Joseph Henry Kimdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 01, 2018

Joseph Henry Kimdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Joseph Henry Kimdir? 

Joseph Henry, 17 Aralık 1797 tarihinde New York Albany’de dünyaya gelmiştir. William Henry ve Ann Alexander çiftinin tek çocuğudur. ikisi de Amerika’nın Bağımsızlık Bildirgesi’nden bir yıl önce, 1775 yılında İskoçya’dan aileleri ile göç etmişlerdir.


Joseph’in babası Hudson gezi yapan teknelerde gündelik işçisi olarak çalışırdı. Maddi olarak kötü durumdaydılar ve babasının alkol problemleri vardı. 7 yaşındayken Joseph, yaklaşık 35 kilometre uzaklıktaki New York’un Galway kentine amcası, teyzesi ve büyükannesi ile birlikte yaşamaya gönderildi. Babasının sağlık problemleri vardı. Babası, Joseph dokuz yaşındayken öldü.

Joseph Henry Kimdir?
Joseph Henry Kimdir? 

Joseph Galway’de okula gitmedi ve 13 yaşındayken annesinin Albany’daki evine geri döndü. Orada bir saatçiye çırak olarak verildi. Albany’de ekonomi kötüydü ve iki yıl sonra saatçi dükkanını kapatmak zorunda kaldı. Joseph, annesiyle birlikte yaşıyordu. Annesinin teşvikleriyle tiyatroya ilgi duymaya başladı. Misafirliğe gelen akrabalarından biri, Joseph’e, Felsefe, Astronomi ve Kimya konulu kitaplar verdi.

Joseph, yerel okullarda öğretim yaparak para kazanmaya başladı. 22 yaşında 1819’da Albany Akademisinde ücretsiz öğrenim gördü. Burada zekasını keşfeden öğretmeni tarafından desteklendi. 1822 yılında matematik, kimya ve fizik dersleri üzerine mezun olduktan sonra Albany Akademisinde laboratuvar asistanlığı yapmaya başlamıştır. Albany Akademisinden 1824 yılında asistan inşaat mühendisi olarak ayrılmıştır. 29 yaşındayken Akademiye yardımcı öğretmen olarak geri döndü ve 1828’de Matematik ve Doğa Felsefesi Profesörü olarak yükseldi. Artık ciddi bilimsel araştırma yapabilecek durumdaydı.

Joseph Henry ve Michael Faraday’ın hayatlarındaki benzerliklerin çarpıcı olduğunu söylemek mümkündür. Her ikisi de fakirlik içinde doğmuşlardı. Kötü sağlık nedeniyle sıklıkla çalışamayan babaları vardı. Çıraklık ile çocukluk dönemi geçirdiler. Belirli kitapları okuyarak bilim insanı olmaya özendirildiler. Laboratuvar yardımcıları oldular. Aynı zamanda elektrik bilimi alanında en büyük katkılarını yaptılar.

Henry, dünyanın doğal manyetizmasına çok ilgi duydu. İlk önce onu elektrik ve manyetizma ile çalışmalarına çeken bu oldu.

Henry, Elektromanyetizma çalışmalarına başladığında bu o dönemde çok yeni bir alandı. Joseph Henry 1830’ların büyük elektromanyetik ilerlemelerinin ön saflarında yer alıyordu. Dünyanın en güçlü elektromıknatıslarını kurdu ve Samuel Morse’un telgrafı icat etmesine izin veren pratik atılımlar yaptı. Elektrik indüktansı birimi, H. simgesi ile onuruna Henry olarak isimlendirildi. 1800’lü yılların ikinci yarısında Amerika’nın en ünlü bilim adamıydı.

1825 yılında Londra’daki William Sturgeon, dünyanın ilk elektromıknatısını yaptı. Hareketli mıknatısları kullanarak elektrik üretmek, nükleer, kömür, gaz, hidro ve rüzgar gibi modern elektrik santrallerinin temelini oluşturmaktadır. Henry, 1832 yılında bir telden akan akım miktarı değiştiğinde teldeki akım değişimine karşı bir voltaj oluşturduğunu keşfetti. Henry’nin bilim adamı olarak en üretken yılları Albany Akademisinde geçirdiği (1826 – 1832) yıllardı.

1830’da kuzeni Hariet Alexander ile evlendi. Oğlu ve üç kızı vardı. Henry, 35 yaşındayken New Jersey Koleji’nde profesörlük yapmak üzere Albany’tan taşındı. 1832 – 1847 yıllarını Princeton’da geçirdi. 1837’de Birleşik Krallık’a giderek Michael Faraday ve Charles Wheatstone’la tanıştı ve bilgi alışverişinde bulundu.

1847’de Henry, Washington DC’de kurulan yeni kurulan Smithsonian Enstitüsünün sekreteri oldu. Ölümüne kadar Smithsonian’da kaldı ve onu büyük bir ulusal kurum haline getirdi.

Joseph Henry, Washington, DC’de öldü. 13 Mayıs 1878 tarihinde Washington’a gömüldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder