İnverter klima hakkında bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 28, 2018

İnverter klima hakkında bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

İnverter klima hakkında bilgi

Her sene elektrik ücretlerine gelen zamlarla birlikte, yaşadıkları ve gün içerisinde bulundukları ortama klima taktırmak isteyen her bir bireyin konu üzerinde ikinci kez düşünmesine yol açmıştır. Çünkü fiyat açısından ucuz olarak görülen ve makul olduğuna karar verilip alınan klimaların, gün içerisinde çalıştığı saatlerde yediği elektrik baremi kendisinden daha pahalı diye tercih edilmeyen klimanın fiyatından da daha pahalıya denk gelmektedir.


Klima alırken atılacak en önemli adım, klimaların özelliklerini doğru olarak öğrenebilmek ve kendi kullanım koşullarımıza en çok uyum sağlayabilecek klima modelini seçmek olacaktır. Yapılan en büyük hata genelde klima modelleri arasından en ucuz olanına yönelmektedir. Bu tip tercihler yapıldığında az önce de bahsettiğimiz gibi ucuz fiyatlı klimaların çok fazla elektrik enerjisi tüketmesinden ötürü maddi olarak daha zorluk çekeceğimiz aşikardır.

İnverter klima hakkında bilgi
İnverter klima hakkında bilgi

Satın alınacak klimanın modeli, büyüklüğü, özellikleri, klimanın monte edileceği yer ve kullanım şartları; hem klimanın kullanım ömrünü arttırmak açısından hem de kullanılan ortamda enerji tasarrufu sağlanması açısından büyük önem taşımaktadır.

Tam olarak bu noktada da günümüzde en mantıklı karar olarak inverter klimalar devreye girmektedir. Türkçe olarak okunuşu “invörtır” olan bu klima çeşitlerinin hem çalışma prensipleri yüksek, hem de harcadıkları enerji daha düşüktür.

Bu tip klimaların sahip olduğu inverter teknolojisinde, klimanın iç kısmında yer alan ve havanın üflenmesini sağlayan kompresörün, bulunulan ortama göre ne derecede çalışacağını ve kapasitesini kendi kendine ayarlayabilme durumu bulunmaktadır.

İnverter klimaların çalışma prensibi nedir?
Bu tip klimaların kendi teknolojilerine bakıldığında, klimaların başlıca prensibi olan hava üfleme işlemlerinde kendisini ortam ısısına göre ayarlar ve otomatik olarak ortam ayarlamalarını kendisi yapar. Böylelikle ortamda beklenmeyen bir sıcaklık ya da soğukluk olduğunda klimanın kendiliğinden kapanma ya da açılma gibi ek özelliklere ihtiyacı tamamen ortadan kaldırılmış olmaktadır.

Çünkü inverter klimalar hem ortamın sıcağına hem de soğuğuna açılıp kapanmadan durağan bir şekilde uyum sağlamaktadır. Bu da hem ortamın havasını hep olması gereken seviyede tutabilmekte hem de istenildiği gibi enerji tasarrufu sağlayabilmektedir.

İnverter klimanın ve normal klimanın farkı nedir?
Bilindik klimalar, bulundukları ortamda istenilen sıcaklığa gelene kadar sabit bir devirde çalışarak istenilen sıcaklık elde edildikten sonra durmaktadır. Yani sürekli aynı derecedeki enerji ve elektrikle çalışmaktadır. Ancak inverter klimalarda ise ortamdaki istenilen sıcaklığa ulaşıldığında klimanın içerisindeki kompresörün devri yavaşlayarak düşer. Bunun anlamı daha az enerji harcanması ve dolayısıyla da daha ekonomik bir durumun meydana gelmesidir.

İnverter klimalarda klasik klimalarda olduğu gibi bir durma – yeniden başlama mekanizması yoktur. Bu nedenle bulundukları ortamlardaki herhangi bir ısı artışına ya da düşüşüne çok daha hassas olmaktadırlar. Bu tip durumlarda devirlerini arttırarak ya da düşürerek sıcaklığın düşmesini ya da fazla seviyelere çıkmasına engel olabilmektedir.

Klasik özellikteki klimaların kompresör sistemi, odadaki sıcaklıkların değişmesi dahilinde kendini kapatarak durabilir ve yeniden çalışabilir. Ancak inverter klimalarda böyle bir durum söz konusu değildir ve kompresör kendini rölantiye alarak sürekli çalışmaya devam etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder