Blog hakkında bilgi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 28, 2018

Blog hakkında bilgi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Blog hakkında bilgi

Blog denilen olay, güncel zamandan geçmiş zamana dönük bir takım yorumların ve her konuda yazılabilmiş olan yazıların internet üzerinde kaydedildiği bir yayın ağıdır. Yazılan blog yazılarının genel yapısında, blog sahibi yazılarının sonuna kendi adını ve gönderi zamanını belirtmektedir. Blog yazarının tercihine göre ayarlayabileceği sayfa düzeninde, istenirse bloğu okuyanlar okudukları şeye yorum yapabilme hakkına sahip olmaktadırlar.


Genellikle yapılan bu yorumlar da blog kültüründe çok değerli olarak görülmektedir. Çünkü okuyucuların yaptıkları yorumlar ışığında yazarlar kendilerine ödevler çıkartırlarken bir yandan da okuyucularla iletişim haline girmiş bulunmaktadırlar. Bloglarda bu anlatılanların haricinde “trackback” denilen geri izleme mekanizmasında; herhangi bir yazı hakkında yazılmış diğer yazıların da belirlenebilmesi mümkün olmaktadır.

Blog hakkında bilgi
Blog hakkında bilgi

Blogların tarihçesi
Blog yazılımlarının ilk yıllarına baktığımızda, “blogger“ denen blog yazarlarının yazdıkları tüm yazıları öncelikle el yazısıyla yazıp daha sonrasında blog sitelerinde güncelledikleri görülmektedir. Günümüzde ise sırf blog yazımı için oluşturulmuş özel yazılımlar bulunmaktadır ve blog işiyle uğraşmak isteyen yazarlar bu programları bilgisayarlarına indirip kullanarak daha rahat süreçler geçirmektedirler. Bahsedilen blog programlarının bazılarında bir “blog servis sağlayıcı” bulunmaktadır. Bu servis sağlayıcı alt alan adları olarak yaratılabilirken, bazı blog yazılımlarında da kullanıcı programı kendi sunucusuna bağlayarak çalıştırmayı denemektedir.

Blog türleri nelerdir?
Kişisel bloglar : İnternet ortamında bireysel olarak oluşturulan kişisel bloglar, belli bir odak noktasına sahip olan ya da genel konular hakkında yazılan bloglardır. Çoğunluğunda blog yazarının şahsi ismi ya da kullandığı takma adı da yer almaktadır. Blog yazarları kişisel bloglarını bir nevi günlük olarak kullanmalarının yanında isterlerse özel hayatının ve yaşadığı dönemin nabzını tutabileceği bir alan olarak kullanabilmektedirler.

Bahsedilen kişisel blogları oluşturmak için çok fazla deneyimli olmanın önemi yoktur. Blog üzerine bir takım uğraşlar vermek isteyen herkes kişisel blog sayfasını oluşturabilmektedir. Bu tip deneyimsiz blog yazarları ilk zamanlarını amatörlükle geçirmektedirler. Daha sonrasında oturttukları düzen itibariyle hem günlük olarak hem de kendi istedikleri konular hakkında her an yazı yazma olanaklarına sahiptirler. Zaten blog türleri arasında en revaçta olan tür kişisel bloglardır çünkü okuyucular blog yazarlarının günlük olarak tecrübe ettikleri doğal ya da ilginç olayları okumaktan keyif almaktadırlar. Son dönemlerde “bloggerlık” iyiden iyiye yaygınlaşmaya başlamıştır.

Topluluk blogu : Bir çok üyesinin bulunduğu ve bu üyelerinin yazdıkları gönderilerden oluşturmuş blog sitesidir. Bu sitelere “komünite” adı da verilmektedir. Topluluk bloglarında çoğu blog kendine ait olan blog yazılımlarını kullanmaktadırlar. Tarihsel süreçte LiveJournal kültürünün devamı niteliğinde topluluk blogları devam etmektedir.

Temasal blog : Sadece tek bir alan belirleyip sürekli o alan üzerinde blog yazılarının yazıldığı blog türüdür. Hatta bu bloglar genelde uzman kişiler tarafından düzenlenir ve daha düzgün bir dille yazılmaktadır. Yemek, moda, politika, fotoğraf, ekonomi, pazarlama, internet, tasarım, programlama ya da fotoğraf gibi örneklendirilebilecek daha pek çok konuda yazılan bloglar hızla yaygınlaşmaktadır. Ancak özellikle moda konulu ve yemek konulu bloglar çok fazla dikkat çekmektedir.

Kurumsal blog : Çoğu şirketin kendi adlarına açtıkları bloglardır. Bu tip bloglarda blogun ait olduğu şirkete dair yeni haberler, duyurular vb. durumlar daha samimi ve sıcakkanlı bir şekilde yazılmaktadır. İş hayatında ve dünya genelinde kurumsallıkta bu tip uygulamalara verilen önem gittikçe artmaktadır. Türkiye’ye bakıldığında bu durum yeni yeni yaygınlaşıyor olsa da çoğu Avrupa ülkesindeki şirketlerde kurumsal blog daha uzun süreli bir akım niteliğindedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder