HD nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 28, 2018

HD nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

HD nedir?

İngilizce “high definiton” teriminin kısaltılarak baş harflerinden oluşturulan HD terimi, Türkçe’de “yüksek çözünürlükte olan görüntü”, “yüksek netlikteki görüntü” ya da “yüksek değerlerde tanımlanmış görüntü” olarak adlandırılmaktadır. HD özellik bulunan yayınlarda ve cihazlarda, görüntü çok ince ayrıntılara kadar netlik taşır ve görüntüler gerçeğe çok yakın bir çözünürlüğe sahiptir. Evimizde ya da sinema salonlarında izlediğimiz görüntüler, sanki bizler de görüntünün içindeymişçesine bir izlenim yaratabilmektedir. Ülkemizdeki yayıncılıkta, sayılı sayıda HD yayın yapan kanal bulunmaktadır. Ayrıca bu HD yayınların da izlenebilmesi için, evlerimizde bulunan uydu alıcılarının ve sahip olduğumuz televizyon modellerinin HD yayın algılayabilme özelliğinin bulunması gerekmektedir. Çünkü uydu alıcısı ya da televizyon high definition yayına uygun değilse, HD görüntü kalitesinde verilen yayınları olması gereken kalitede algılamamız mümkün değildir. Günümüz teknolojisinde üretilen LCD TV’ler, HD yayını izlemek açısından en uygun televizyon modelleridir.


HD yayının genel özellikleri nelerdir?
Hd yayını iki ayrı özelliğin bir araya gelmesinden oluşur. “Dolby Digital” dediğimiz ses sistemi ve HD yayını algılayabilecek geniş ekran bir araya geldiğinde HD yayın oluşabilmektedir. HD yayının özelliklerine bakıldığında, yayınlanması için uygun olan televizyon ekranı boyutları “1080i” ve “720p”dir. Bu boyutlar televizyon iç kısmında yer alan noktalara göre belirlenmektedir. 1080i dediğimiz değer 1440’a 1080i görüntü kalitesidir. Konuyu daha da anlaşılır bir şekilde ifade etmek gerekirse; 1440 değeri televizyon ekranının yatay konumunda yer alan 1440 ayrı noktayı ifade etmektedir. Aynı şekilde 1080 değeri de dikey şekilde yan taraflarından geçen nokta sayısını ifade etmektedir. Bu noktalar “piksel” olarak adlandırılmakta ve bir televizyonda ne kadar çok piksel bulunuyorsa, o kadar fazla görüntü kalitesi oluşuyor demektir. HD yayınların kalitesini belirtirken verilen sayıların yanındaki “i” harfi ve “p” harfi, farklı anlamlar taşımaktadır. İ harfi, İngilizcede “Interlaced” anlamını taşımaktadır; Türkçe olarak ise yarım nokta şeklindeki sıraların altlı üstlü birleşerek görüntü oluşturması ve yansıtması şeklinde adlandırılmaktadır. P harfinin ifade ettiği anlam ise piksellerin oluşturduğu herhangi bir sıranın, eksiksiz olarak görüntü sunabilmesidir. Bir televizyon HD yayın yapıyorsa, bir saniyelik bir süreçte 50 ya da 60 resimlik bir görüntü ekrandan geçmektedir. Bu görüntüler kalite olarak gözün daha keskin bir şekilde algılayabileceği daha canlı görüntülerdir. Televizyonlarda izlediğimiz görüntülerin, ard arda çok hızlı bir şekilde geçen resimler olduğunu göz önünde bulundurularak; saniye bazında ne kadar fazla görüntü geçiyorsa o kadar iyi ve kaliteli görüntülerin oluşması muhtemeldir. Bu görüntü kalitesi hem evlerimizde izlediğimiz yayınlarda, hem de sinemalarda izlediğimiz filmlerde elde edilmektedir. Tüm bu görüntü kalitesinin yanında, aynı kalite yazının en başında bahsettiğimiz gibi ses sisteminde de elde edilmektedir. Bu görüntü yayınının diğer yayınlardan çok daha iyi kalitede bir ses verici özelliği bulunmaktadır.

HD nedir?
HD nedir?

Önceki dönemlerdeki gibi görüntü ve ses için televizyonlarda ayrı ayrı kabloların kullanılması yerine, HD kalitesine sahip olan televizyonlarda bu verim kullanılan tek bir ortak kablodan sağlanmaktadır. HD ses kalitesinde izlenen bir yayında; örneğin bir savaş sahnesi izleniyorsa ses çok gerçekçidir, sanki filmi izlediğiniz ortamda bombaların patladığı hissine kapılırsınız. Bunun dışında yayında yağmurlu bir ortam varsa, sanki yağmur yine bulunduğunuz ortama yağıyormuş hissine kapılırsınız.

Full HD nedir ?
Full HD ifadesi HD yayınla bir ilgisi olan, çözünürlükle ilgili bir ifadedir. Açılım olarak İngilizce “Full High Definition” kelimelerini ifade etmektedir. Türkçe’deki açılımı ise “yüksek çözünürlüğe sahip olan yayın” şeklindedir. Normal HD yayınlarda görüntü kalitesinin yükselmesine sebep olan piksellerin sayısı, full HD televizyon modellerinde daha fazla miktardadır. Yani sayısal değer olarak normal HD televizyonların değerleri 1440’a 1080’ken, Full HD televizyonların değeri 1920’ye 1080’dir. Bu değerlerin yükselmesi sayesinde ekran yapısına daha da fazla piksel sığdırılmış ve böylelikle yayınlanan her türlü görüntünün zaten iyi olan halinin çok daha iyi hale getirilmesi, olağanüstü kaliteli olması sağlanmıştır. Hem görüntüde izleyiciye geçen derinlik hissi, hem renklerin canlılığı ve parlaklılığı sayesinde daha keyifli izlenme durumu hem de netliğin çok iyi bir şekilde görülebilir olması Full HD LCD televizyonlara rağbeti günden güne arttırmıştır. Şuan televizyon modellerindeki görüntü kalitesiyle ilgili en son teknoloji, Full HD görüntü teknolojisidir.

Full HD ile HD Ready ibaresi arasındaki farklar

Bazı LCD televizyonlarda ibare olarak “HD Ready” ya da “Full Ready” kavramları bulunmaktadır. Bu ibarelerle Full HD görüntü kalitesi sıklıkla birbirine karıştırılmaktadır. Bu televizyonların özellik olarak yüksek kalitede görüntü alabileceği ancak yayınlanma esnasında bir Full HD televizyon kadar kaliteli görüntü veremeyeceği anlamını taşımaktadır. Full Ready ya da HD Ready özelliği olan televizyonlar, olması gereken standart seviyedeki yayın seviyesini temsil eder haldedir. Bu özelliği barındırdığını temsil eden logoları olan televizyonların, yayın esnasında verebilecekleri en fazla görüntü kalitesi değeri 720 piksel civarındadır. Full HD televizyonlarda ise bu değerlerin en düşüğü 1280’e 720 pikseldir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder