Zeka ve Strateji Oyunları Nelerdir? Nasıl Öğrenilir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 04, 2018

Zeka ve Strateji Oyunları Nelerdir? Nasıl Öğrenilir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Zeka ve Strateji Oyunları Nelerdir? Nasıl Öğrenilir?

 Zeka oyunları konusunda pek çok araç ve websitesi geliştirilmiş durumda. Bu yazımızda sizlerle yaygın olarak bilinen çeşitli zeka oyunlarının detaylarını paylaşıyoruz. Yazımızda öncelikle birçok zeka oyunu için video tanıtım bağlantısı verdik. 

Bulamadıklarımız için de açıklayıcı anlatımların olduğu web sayfalarına yönlendirdik. Ardından da zeka oyunları konusunda kendimizi geliştirmek için neler yapabileceğimizi anlattık. Sizler için böyle bir derleme bilginin faydalı olacağını ümit ederim. 

Hepsi oldukça zevkli oyunlar. 

Zeka ve Strateji Oyunları Nelerdir? Nasıl Öğrenilir?
Zeka ve Strateji Oyunları Nelerdir? Nasıl Öğrenilir?

1- Mangala: Türkçedeki asıl adıyla "köçürme" olan, yaygın olarak "mangala" veya "mankala" olarak bilinen bir Türk zeka ve strateji oyunudur. Oyunun detaylarını öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz. Videoda detayları anlatılmaktadır. Ayrıca ülkemizde bu oyun alanında Türkiye Mangala Federasyonu da faaliyet göstermektedir. Sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 

2- Satranç: Dünya çapında turnuvaları düzenlenen ve bir spor dalı olarak kabul edilen bir masa zeka oyunudur. Ülkemizde de yaygın olarak bilinmektedir ve bu alanda Türkiye Satranç Federasyonu faaliyet göstermektedir. Oyunun detayları için buradaki linke tıklayıp videoları inceleyebilirsiniz. 

3- Abalone: İki kişi ile altı köşeli ve delikli bir yüzeyde oynanan bir zeka oyunudur. Oyun 1989 yılında icat edilmiştir. Oyunun detaylarını sizin için seçmiş olduğum şu videoda bulabilirsiniz. Ben videodaki açıklamayı gayet yeterli ve faydalı buldum. 

4- Quoridor: Uluslararası alanda çeşitli ödüller almış olan bu oyun, yaygın olarak 2 oyuncu ile oynanır. Oyunun amacı, rakibin sizin alanınıza ulaşmasına bloklarla engel olmak ve sizin rakibin alanına ilk ulaşmanızdır. Bir zeka ve strateji oyunudur. Türkçede adı "koridor" oyunu olarak bilinir. Oyunun oynanış detaylarına ulaşmak için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz. 

 5- Dokuz Taş: Bir zeka oyunu olan dokuz taş, iki oyuncu ile oynanır. "Üç taş, altı taş ve on iki taş" olmak üzere üç çeşidi daha vardır. İç içe geçmiş bağlantılı kareler üzerinde oynanır. Oyun detayları için buradaki videoyu izleyebilirsiniz. 

 6- Reversi: Diğer adıyla "Othello" olarak bilinen bu oyun, tek renk bir tahtada iki oyuncuyla oynanır. Oyundaki taşlar çift renklidir. Bir taraf siyah, diğer tarafı ise beyaz. Oynarken çok uğraş gerektirebilen bir oyundur. Ancak, kavranırsa rahatlıkla oynanabilir. Oyun oynanış detayları için buraya tıklayınız. 

7- Surakarta: Bu oyun, özel bir oyun tahtası üzerinde 2 kişi ile oynanan bir oyundur. Amaç, oyuncunun tüm taşlarını oyun dışına çıkarmaktır. Rakibin taşını yemek için dairesel bir yol kullanılır. Oyun oynanış detaylarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

8- Kulami: Bir alan stratejisi oyunu olan kulami, 17 parçalık bir tabandan oluşur. Alan oluşturulduktan sonra, her oyuncu kendi misketiyle oyunu oynar. Oyunun detayları buradaki videoda. İzleminizi öneririm. 

9- Hedef 5: İki kişi arasında oynanan, renkli pullarla ilk beşerli grup yapanın kazandığı bir oyundur. Bu oyunun, aynı renkten birçok taşın bir araya geldiğinde patlayan akıllı telefon oyunlarına benzediğini söyleyebilirim. Detayları buradaki videoda bulunmaktadır. 

10- Go Oyunu: 19x19'luk bir tahta üzerinde oynanan 2 kişilik bir strateji oyunudur. Çin kökenli olduğu bilinir. Siyah ve beyaz renklerdeki küçük taşlarla oynanır ancak oyun sırasında tüm taşları kullanılmayabilir. Ülkemizde Go oyunu turnuvaları yapılmaktadır. Ayrıca bu alanda birçok klüp ve akademi de bulunmaktadır. Oyun detayları buradaki videoda! 

11- Tangram: Bu oyunda 7 geometrik parça bir araya getirilerek istenilen/verilen görseller oluşturulur. Oyunda 5 adet üçgen, 1 adet kare, 1 adet parelelkenar bulunmaktadır. 7 parçanın tamamı kullanılmalıdır. Oyunun detayları ise bu videoda. Akıl-oyunları.net tarafından hazırlanan, tangram ile oluşturabileceğiniz şekillere de buradan ulaşabilirsiniz. 

12- Jenga: 54 tahta blokla oynanan bir denge ve zihinsel beceri oyunudur. Oyun, her katta 3 blok olmak üzere 18 katlı bir kule oluşturularak oynanır. Afrika'da yaşayan bir kız tarafından bulunduğu bilinmektedir. Oyun detaylarına ulaşmak isterseniz buradaki videoları inceleyebilirsiniz. 

13- Sudoku: Kağıt-kalem kullanılarak oynanan, karelere rakam yerleştirme oyunudur. Oyun, kağıt üzerinde önceden hazırlanmış detaylarla oynanabileceği gibi tak-çıkart rakamlarla da oynanabilir. Oyunun adı Japoncada "sayılar tek olmalı!" anlamına gelen "Suuji wa dokishin ni kagiru" ifadesinin kısaltması olarak bilinir. Pek çok ülkede yaygın olarak oynanır. Ülkemizde de özellikle bulmaca eklerinde bu zeka oyununu görmekteyiz. Buradaki videoları inceleyebilirsiniz. 

 14-Kakuro: Bu oyun da sudoku gibi yaygın olarak kağıt üzerinde oynanır. Bir tür sayı toplama oyunu olduğunu söyleyebiliriz. Bu bağlantıda oyun hakkında diğer detaylara ulaşabilirsiniz. 

15- Kendoku: Bir Japon matematik öğretmeni tarafından 2009 yılında icat edilen, "mathdoku, calcudoku" gibi isimlerle de bilinen bu oyun, bir dört işlem oyunudur. Kağıt-kalemle oynanır. Çeşitli türleri mevcuttur. Detaylar için buraya bir bağlantı ekledim. İnceleyebilirsiniz. 

16- Resfebe: İsmi "resim" ve "alfabe" kelimelerinden kırpılarak türetilen bu oyun, "rebus writing" ile benzerlik göstermektedir. Resfebede amaç, verilen resim, kelime ve harflerle istenilen anlamlı bütünü ortaya çıkarmaktır. Yukarıda saydığımız oyunlardan bu yönüyle ayrılır. Resfebenin zeka gelişiminde önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir. Örnekler için videoları inceleyebilirsiniz. Daha pek çok zeka ve strateji oyunu türü mevcut. 

Yazımızın bundan sonraki kısmında bu alanda kendimizi geliştirmek için neler yapabiliriz, ona değinelim: a- Kendinizi geliştirmek istediğiniz oyun konusunda akademi, klüp ve grupları araştırıp onlarla turnuvalara katılabilirsiniz. Bunun için biraz araştırma yapmanız gerekebilir. b- Bulunduğunuz eğitim kurumunda veya iş yerinde ilgilendiğiniz oyun ile ilgili çalışmalar başlatabilir, izin dahilinde turnuvalar yapabilirsiniz. c- İlgilendiğiniz oyunun çevrimiçi (online) versiyonunun olup olmadığına bakıp bilgisayar üzerinden sanal olarak oynayarak kendinizi geliştirebilirsiniz. d- Oyunun, akıllı telefonlara uygun uygulamasına bakabilirsiniz. Güvendiğiniz uygulamalarla antrenman yapabilirsiniz. Bunun için Android, iOS ve Windows Phone mağazasını ziyaret etmeniz lazım. e- Kendinizi geliştirmek istediğiniz oyunun setini satın alabilirsiniz. Ki bu yöntem oldukça etkili olur diye düşünüyorum. Bunun için oyuncak mağazalarına gidebilir veya güvenilir e-ticaret sitelerinden çevrimiçi satın alabilirsiniz. f- İlgilendiğiniz oyunun kitabını alıp detaylarını öğrenebilirsiniz. Bunun için güvenilir e-ticaret sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder