Yılanların Annesi Şahmeran Nedir? Şahmeran Efsanesi ve Hikayesi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 04, 2018

Yılanların Annesi Şahmeran Nedir? Şahmeran Efsanesi ve Hikayesi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Yılanların Annesi Şahmeran Nedir? Şahmeran Efsanesi ve Hikayesi

Şahmeran, yıllardır anlatılan bir efsanedir. İlk olarak korkunç bir varlık gibi görünen Şahmeran aslında iyi bir varlıktır. Gerçek olduğuna dair her hangi bir kanıt yoktur. Ancak çok uzun yıllardır efsane şeklinde hikayesi anlatılır, hatta zaman zaman şahmeran gerçek resmi, gerçek şahmeran gibi haberler ile sıkça gündeme gelmektedir.

Şahmeran Nedir

Yılanların Annesi Şahmeran Nedir? Şahmeran Efsanesi ve Hikayesi
Yılanların Annesi Şahmeran Nedir? Şahmeran Efsanesi ve Hikayesi

Şahmeran, “şah-ı meran” kelimesinden türemiş bir kelimedir. Bu kelime Farsça’da yılanların şahı anlamındadır. Bu doğaüstü varlığın Mersin’in Tarsus ilçesinde yaşadığına dair bilgiler vardır. Efsaneye göre şahmeranın ruhu hiç ölmez. Kendi bedeni ölse bile ruhu kızına geçer ve bu şekilde varlığını devam ettirir. Doğu bölgelerinde farklı farklı hikayeler ile anlatılan efsanede varlık hepsinde dişidir. Bunun dışında şahmeran her hikayede iyi ve yılanları da iyiliğe yönelten bir varlık olarak anlatılmıştır. Şahmeran ne demek, kısaca bahsettikten sonra şimdi hikaye ve efsaneye geçmek istiyoruz.

Şahmeran Efsanesi

Şahmeran efsanesi kısacavücudunun alt kısmı yılan, üst kısmı insan olan bir varlıktır. Bu varlık yer altında yılanları ile birlikte yaşar. İnsanlara zararı olmayan şahmeran, dişidir. İyi bir varlıktır ve yılanlarına insanlara zarar vermemesi konusunda uyarır. Tıp alanında o dönemlerde hiç bir doktorun bilmediği bilgilere sahiptir. Efsaneye göre Şahmeran’ı gören insanların vücudunda pullar çıkıyordu. Yörelere göre hikayesi değişik şekilde anlatılan şahmeranın en fazla bilinen ve kabul edilen hikayesi ise şu şekildedir.

Şahmeran Efsanesi

Şahmeran Hikayesi

Yer altında yılanları ile birlikte yaşayan Şahmeran’ın bir gün yanına Cemşab isimli bir insan gelmiş. Arkadaşları tarafından kuyuya atılan Cemşab, kuyuda küçük bir delik görüp bu delikten yol alarak ilerlemiş ve sonunda Şahmeran’ın yanına gelir. Şahmeran Cemşab’ı çok sevmiş. Onunla uzun süre birlikte kalmışlar. Şahmeran Cemşab’a tıp hakkında bildiği bilgilei anlatmış. Cemşab bu bilgileri aklında tutmaya çalışmış ve bir süre sonra sıkılmış. Sıkıldığı için evine dönmek isteyen Cemşab, Şahmeran’a kendisini gördüğünü söylemeyeceğine dair söz verip evine yol almış.

Cemşab gerçekten de Şahmeran’ı gördüğünü kimseye söylememiş. Zamanın hükümdarı o dönemde amansız bir hastalığa yakalanır. İyileşmesi için Şahmeran’ın etinin yedirilmesi gerekir. Cemşab bu durumda bile kimseye söylemez Şahmeran’ı ancak vücudundaki pullar nedeni ile bu varlığı gördüğü ortaya çıkmış. Zorla konuşturulan Cemşab, Şahmeran’ın yerini söyler ve varlık yakalanarak öldürülür.

Şahmeran Hikayesi

Şahmeran Duası Nedir

Şahmeran duası olarak geçen dua, islamda kabul görmüş dualardan birisidir. İçinde Allah’ın isimlerinin geçmesi bu duanın kabul olması için yeterlidir. Şahmeran duası, sevgi ve muhabbet için, geceleri rahat uyumak için, nazardan korunmak için ya da dileklerin kabulu için okunabilir. Duanın arapça hali şu şekildedir.

“Allahu la ilahe illa Hüvel Hayyul Kayyum.Allahula ilahe illa Huvel aliyul Hakim.
Allahu la ilahe illa huves Semiul Alim.Allahu la ilahe illa Huver Rahmanürrahim
Allahu la ilahe illa Huvel Vahidul Ehad.Allahu la ilahe illa Huvel Ferdül Varid.
Allahu la İlahe illa Huve Raufur Rahim.Allahu la ilahe illa Huvel Aziz’ur Rahim.

Allahu la ilahe illa huvez Zahirul Batınu.Allahu la ilahe illa Huvel Ahadus Samedu.
Allahu la ilahe illa Huvel Fetta’ul Alim.Allah’u la ilahe illa Huvel Aziz’ul Alim.
Allahu la ilahe illa Huvel Hannan’ul Mennan’ul Deyyan.Allahu la ilahe illa Huvel Kadir’ul Kahiru

Alahu la ilahe illa Huver-Rafiul Alim.Allahu la ilahe illa Huver-Rabbül arş’il Azim.
Allahu la ilahe illa Huvel Melikul Kudüs.Allahu la ilahe illa Huvel Hamdul mubin.
Allahu la ilahe illa Huvel Bais’ul Varis.Allahu la ilahe illa Huvel Esmaul Hüsna.

Huvel Hayy’u la ilahe illa Huve Fadi’u Muhlisine Lehuddiyn.
Subhane birahmetike ya erhammerrahimin.
Velhamdu-lillahi Rabbil alemin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder