Türbülans nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 11, 2018

Türbülans nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Türbülans nedir?

Uçak seyahatlerinde sıkça rastlanılan türbülans neden oluşur? Tehlikeli midir?

Türbülans, uçak yolculuğu yapanların çoğununun yaşadığı bir durumdur. Birçoğumuz türbülans meydana geldiğinde tedirgin olur, panikleriz.

Türbülans nedir?
Türbülans nedir?

Peki, türbülans neden olur? Türbülans nedeniyle uçak düşer mi?

Türbülans halk arasında “hava boşluğu” olarak isimlendirilmektedir. Ancak bu yanlış bir isimlendirmedir çünkü havada boşluk yoktur.

Atmosfer, troposfer, stratosfer, mezosfer, termosfer, ekzosfer, iyonosfer, magnetosfer katmanlarından oluşur. Bu katmanların hepsi farklı yoğunluktadır. En altta bulunan katman en yüksek basınca sahiptir. Basınç, atmosferde yukarılara çıkıldıkça düşer. Buna bağlı olarak sıcaklık ve yoğunluk da düşer.

Türbülans üç şekilde meydana gelir. Bunlar, ısınma, bulutlar ve rüzgardır.

Isınma:

Yerde bazı yüzeyler güneş ışınlarını atmosfere daha çok yansıtarak üzerlerinde bulunan havanın ısınmasını sağlar. Isınan hava yükselir, yükseldikçe de soğur ve sonunda çöker. Bu da yükselen ve alçalan bir hava hareketi meydana getirir.

Isınmaya bağlı türbülans, düşük irtifalarda (yüksekliklerde) en sık rastlanan çeşittir. Güneş ışınlarının etkili olmadığı, yani yerden yansıma kaynaklı ısınmanın gerçekleşmediği sabah saatlerinde ya da geceleri bu tür türbülans yaşanmaz.

Bulut türbülansı:

Bu tip türbülansa daha çok yaz aylarında öğleden sonraları kümülüs tipi bulutların olduğu rotalarda rastlanır.

Sıcak ve nemli hava yükselerek içindeki su buharı bir bulut meydana getirir. Ancak bulut haline gelinceye kadar hava soğur ve bu soğuyan hava ısınıncaya kadar çökmeye başlar. Uçak bulutun içinden veya yakınından geçerse bu inişli çıkışlı hava nedeniyle sallantılar meydana gelir. Bu tıpkı bozuk bir yolda ilerleyen arabada seyahat etmek gibidir.

Rüzgar türbülansı:

Rüzgarların önüne çıkan doğal veya doğal olmayan engeller yönlerini değiştirir. Örneğin, yüksek bir dağ ve gökdelen rüzgarın yönünde ve hızında değişiklik yapar. Bu değişim de uçağı rüzgar türbülansına maruz bırakır.

Türbülans sırasında uçaktan çeşitli sesler gelmesi, kanatların aşağı yukarı esnemesi normaldir.

Genellikle uçaklar uçuşa hazırlanırken rotaları üzerinde türbülans olacağı bildirilir ve uçağın rotası ve irtifası değiştirilir. Ancak sıklıkla beklenmeyen türbülanslarla da karşılaşılır.

Türbülans tehlikeli mi?

Türbülansa yakalandığı için düşen uçak hiç olmamıştır. Bu nedenle endişe edilmemelidir.

Türbülansta karşılaşılacak en büyük tehlike, uçağın sallantısı ve sarsıntısı sırasında yaşanabilecek yaralanmalardır. Türbülans sırasında sağa-sola veya uçağın tavanına çarparak yaralanan birçok kişi vardır. Bu nedenle uçak türbülansa girerken, kaptan pilot yolcuları koltuklarına oturup emniyet kemerlerini bağlamaları konusunda uyarır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder