Renk nedir, nasıl oluşur? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 11, 2018

Renk nedir, nasıl oluşur?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Renk nedir, nasıl oluşur?

Renk nedir, nasıl oluşur? Renk teorisi ne demek? Ana renkler, ara renkler, sıcak, soğuk, zıt renkler nelerdir? Renkleri nasıl görüyoruz? 
Renk, dünyadaki tüm maddeler üzerinde yansıyan ışığın, gözde farklı şekillerde algılanmasıdır. Her madde, ışığın bir kısmını emer yani soğurur ve bir kısmını da ayna gibi yansıtır. Bu soğurma ve yansımanın oranına göre renkler oluşur. Mesela, bir maddeye çarpan ışıktaki tüm dalga boyları geri yansır ve bu yansıma göze ulaşırsa bu beyaz olarak algılanır. Eğer madde bütün ışığı yutuyorsa, soğuruyorsa bunun gözdeki karşılığı siyahtır.

Renk nedir, nasıl oluşur?
Renk nedir, nasıl oluşur?

Işığın belirli dalga boyları insan gözü tarafından algılanır. Gözün algıladığı bu elektromanyetik dalgaboylarına görünür ışık adı verilmiştir. Işığın gözdeki retina içinde hücreler tarafından beyne aktarılması ve beynin bu sinyalleri renk olarak algılaması oldukça karmaşık bir süreçtir.

Renk Bilimi

Renk bilimi, renklerin insan gözü ve beyni tarafından algılanması, maddeler içinde renklerin kaynağı, sanatta renk teorisi ve görünür skalada elektromanyetik radyasyon fiziği gibi alanları kapsar. İnsan gözünün algılayabildiği dalgaboyu ya da elektromanyetik radyasyon skalası 390 nm ile 700 nm arasındadır.

Renkler ile ilgili çalışmalar sadece fizik ya da sanatla sınırlı değildir. Renklerin insan doğası ya da psikolojisine olan etkileri ve bu bağlamda medyada, reklamlarda, modada ve hatta dekorasyonda kullanımı konusunda oldukça fazla araştırma yapılmaktadır. Renklerin nasıl oluştuğu ve anlamı üzerine düşünceler tarihte Antik Yunan’a kadar dayanır. Ayrıca Arap ve Hindu kaynaklarında da renk kuramına dair bilgiler mevcuttur. Aristoteles, Pythagoras, Platon, Plinus gibi düşünürlerin dışında Rönesans’ta Leonardo da Vinci, Rubens gibi sanatçılar da renkler konusunda çalışmalar yürütmüştür.

Gökkuşağının renklerinden oluşan renk tayfı, güneş tayfını (spektrum) bilimsel yöntemlerle inceleyen ve kuram oluşturan İngiliz fizikçi Isaac Newton, karanlık bir odada çok ince bir delikten sızan ışığı, üçgen biçimli cam prizmadan geçirerek 7 rengin beyaz zemin üzerine yansımasını sağlamıştır. Newton bu deney ile her rengin farklı bir hıza sahip olduğunu ve cam prizmadan farklı hızlarla geçtiklerini tespit etmiştir. Kırmızı, en uzun dalga boyuna sahiptir ve daha kısa dalga boyuna sahip olan mordan daha hızlı hareket eder.

Renklerin İlişkileri

Renk teorisinde renkler temel olarak iki temel gruba ayrılır: ana renkler ve onların karışımından oluşan ara renkler.

Ana renkler: Kırmızı, Sarı ve Mavikontrast

Ara renkler: Turuncu, Mor ve Yeşil

Yeşil, mavi ve sarının karışımından oluşur.

Mor, kırmızı ve mavinin karışımından oluşur.

Turuncu, kırmızı ve sarının karışımından oluşur.

Bunlar dışında yarattıkları psikolojik etkiye göre renkleri, kırmızı, sarı ve turuncu tonlarından oluşan sıcak renkler; mavi ve mor tonlarını taşıyan soğuk renkler olarak gruplandırabiliriz. Yeşil renk sıcak ve soğuk renklerin sınırında değerlendirilir. Yeşilde sarı etkisi fazlaysa sıcak, mavi etkisi daha çoksa soğuk bir tona ulaşır.

Mor ile sarı, kırmızı ile yeşil, mavi ile turuncu ise birbirlerine zıt (kontrast) renklerdir. Bu renkler yanyana geldiklerinde birbirlerinin etkisini artırırlar. Bu etki doğada sıklıkla gözlemlenebilir: yeşil yapraklar içindeki kırmızı çiçekler.

Renklerin birbirleriyle ilişkileri ve uyumu, plastik sanatlar eğitiminde yer alır ve sanatçıların eserlerinde yaratmak istedikleri etkiye yardımcı olarak kullandıkları temel bilgiler arasındadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder