Şubat ayı neden 28 çekiyor? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 20, 2018

Şubat ayı neden 28 çekiyor?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Şubat ayı neden 28 çekiyor?

Şubat ayı neden 28 çeker? Şubat ayının diğer aylardan farkı nedir?..
Halk arasında küçük ay olarak da bilinen şubat ayı, dilimize Süryanice Şabat sözcüğünden geçmiştir. Gregoryen takvimine göre yılın ikinci ayıdır ve 4 yılda bir 29, diğer yıllarda 28 çeker. Peki, şubat ayı neden 28 çeker?


Gregoryen takvimi, Mısırlıların bulduğu ve İyonyalılar ile Yunanlılar sayesinde Batı’ya aktarılan ve geliştirilen takvimdir. Romalılar Sezar zamanında Julyen takvimi olarak düzenlemiş ve kullanmışlardır. Daha sonra Yeniçağ’da Papa XII. Gregor tarafından yeniden düzenlenmiştir, bu nedenle Gregoryan takvimi olarak anılmıştır. Günümüzde kullandığımız miladı takvim ile aynı anlama gelmektedir. Miladi takvim, yani Gregoryan takvimi, Hz. İsa’nın doğduğu günü başlangıç kabul eder.

Şubat ayı neden 28 çekiyor?
Şubat ayı neden 28 çekiyor?

Şubat ayının batılı dillerdeki adları, Roma arınma Tanrıçası Februus’un adından gelir. Kış mevsimi aysız olarak kabul edildiği için ocak ve şubat, Roma takvimine sonradan eklenmiştir. Bu değişiklik, Numa Pompilius tarafından, takvimi, standart kameri yıl ile bir hizaya getirebilmek için yaklaşık M.Ö. 700′lerde yapılmıştır.

Bugün kullandığımız Gregoryen takviminin kökeni, Roma İmparatoru Julius Caesar’ın, Mısırlı astronomi bilgini Sosigenes’e yaptırdığı “Julyen” takvimidir. Bu takvime göre bir yıl 365 gün sürer ve her yıldan 6 saat artar. Artan bu saatler her 4 yılda, bir gün eder ve yıla eklenir. Böylece bir yıl, 4 yılda bir 366 güne çıkar.

Julyen takviminde yılbaşı mart ayındadır ve buna göre şubat, yılın en son ayıdır. İmparator Julius Caesar doğduğu ay olan temmuz ayına kendi adını yani july ismini verir ve bu ay 31 gün çeker. 366 sayısı 12′ye tam bölünemediği için 6 ayın 30 gün, 6 ayın 31 gün çekmesi uygun görülür. Caesar, 365 gün süren yıllarda en son aydan 1 gün düşülmesini ve sayıların buna göre dağılmasını emreder.

Caesar’dan sonra yaşayan bir başka Roma İmparatoru Augustus da kendi adını ağustos ayına verir. İmparator Augustus kendi adını verdiği ayın 30 gün değil 31 gün çekmesini ister ve bu nedenle yılın son ayı olan şubat ayından 1 gün alınır ve Ağustos ayına eklenir. Bu nedenle 4 yılda bir 30 çeken şubat ayı 4 yılda bir 29 çekmeye başlar ve diğer yıllarda ise 28 çeker. Temmuz ve ağustos aylarının peş peşe 31 çekmesinin sebebi de bu hikayedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder