Projeksiyon nedir, çeşitleri nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 24, 2018

Projeksiyon nedir, çeşitleri nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Projeksiyon nedir, çeşitleri nelerdir?

Harita çizim yöntemi olarak tasarlanan projeksiyon çeşitleri nelerdir?
Haritalardaki şekil ve alan bozulmalarının en aza indirilebilmesi için oluşturulan özel çizim yöntemlerine projeksiyon ya da iz düşüm yöntemleri denir. Projeksiyonların bazıları uzunluk, bazıları açı, bazıları ise alanları gerçeğe daha yakın gösterir. Projeksiyonlar iz düşüm (yükseltinin sıfır kabul edilmesi) esasına göre çizildiğinden engebesi fazla olan yerlerin iz düşüm yüz ölçüm ile gerçek yüz ölçümleri arasındaki fark fazladır.


Harita çiziminde kullanılan başlıca projeksiyon tipleri silindirik, konik ve düzlem projeksiyonlardır.

Projeksiyon nedir, çeşitleri nelerdir?
Projeksiyon nedir, çeşitleri nelerdir?

Ekvator  ve  çevresi  çizilirken  silindirik  projeksiyon,  orta enlemler  çizilirken  konik  projeksiyon, kutup  bölgeleri  çizilirken  düzlem projeksiyon  yöntemi  tercih  edilmektedir. 

Silindirik Projeksiyon

Bu projeksiyonda küre üzerine Ekvator’da kağıdın değdiği silindir oluşturacak kağıt sarılır.

Küre üzerindeki şekiller bu kağıda yansıtılır.

Bu projeksiyonda Ekvator çevresi kağıt üzerine dokunduğundan bozulma Ekvator çevresinde en azdır. Kutuplara gidildikçe bozulma artar. Bu projeksiyonla çizilmiş haritalarda şekil korunur fakat alanda büyük bozulmalar olur.

Bu tür haritalarda Grönland Karası’nın Afrika kıt’ası kadar görünmesi bozulmanın kutuplara gidildikçe arttığına örnektir. Uçak ve gemi rotaları doğru hatlarla çizildiğinden bu sistem deniz ve hava haritaları için en uygun sistemdir.

Konik Projeksiyon

Konik projeksiyonda çizimin yapılacağı alana koni şeklinde kağıt sarılır. Bu projeksiyonda koninin özelliğine bağlı olarak kutup daireleri çevresi veya orta enlemler kağıt üzerine dokunduğundan bozulma en az bu alanlardadır. Konik projeksiyonda şekil bozulur fakat alan korunur.

Düzlem Projeksiyon

Düzlem projeksiyon daha dar alanlarda büyük ölçekli harita çiziminde kullanılır. Haritanın orta bölümü gerçeğe yakınken kenarlara doğru bozulma artar. Bu yöntemle hazırlanan haritalarda alan ve biçim bozulmaları çok olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder