Peri Bacaları Nedir? Peri Bacaları Nasıl Oluşmuştur? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 04, 2018

Peri Bacaları Nedir? Peri Bacaları Nasıl Oluşmuştur?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Peri Bacaları Nedir? Peri Bacaları Nasıl Oluşmuştur?

Dünyanın farklı coğrafyalarında peri bacalarını görmek mümkündür. Ülkemizde en güzle örneği Nevşehir’dedir. Görüntü ve yapı bakımından muhteşem ötesi yapılardır. Ülkemizde bulunan kapadokya peri bacaları turizm açısından da ülkemizin en zengin yeridir. Yerli ve yabancı çok sayıda turist bölgeyi ve peri bacalarını görmek için Nevşehir’i ziyaret etmektedir. Nevşehir’in Ürgüp ve Göreme bölgelerinde bulunan tarihi yapılar görenleri kendisine aşık etmektedir.


Peri Bacaları Nerede?

Peri Bacaları Nedir? Peri Bacaları Nasıl Oluşmuştur?
Peri Bacaları Nedir? Peri Bacaları Nasıl Oluşmuştur?


Peri Bacaları Nedir? Peri Bacaları Nasıl Oluşmuştur? 


Ülkemizde peri bacaları İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Nevşehir ilindedir. Nevşehir’in Ürgüp ve Görele yöreleri peri bacalarının olduğu bölgedir. Kapadokya olarak tüm dünyada bilinen peri bacaları dünyanın harika yerlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda nevşehir peri bacaları her yıl milyonlarca turisti ağırlamaktadır. Peri bacalarına gitmek için hava ve karayolu tercih edilebilir. Nevşehir’e direk uçuşlar bulunmaktadır. Direk olarak Nevşehir Havalimanına ulaşarak oradan aktarma şekilde Peri bacalarına ulaşabilirsiniz. Otobüs ya da kendi aracınızla da peri bacalarını ziyaret edebilirsiniz. Bölgede turistlik tesisler, konaklama yerleri, yeme, içme ve ihtiyaç olan herşey fazlasıyla bulunmaktadır.


Peri Bacaları Nerede?

Peri Bacaları Hakkında Bilgi

Görüntüsüyle herkesi büyüleyen peri bacaları ülkemizin önemli turizm simgelerinden biridir. Dünyanın hemen her yerinde peri bacalarını görmek için gelen turistler bulunmaktadır. Hem yerli, hem de yabancı turist akımına uğrayan bu büyülü atmosferde kendinizden geçebilirsiniz. Peri bacalarının ne zaman ve nasıl oluştuğu ile ilgili olarak net ve de kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak, bununla ilgili olarak ciddi bilimsel çalışmalar da yapılmıştır. Oluşumu aşamasında sel suları ve fırtınaların etkili olduğu düşünülmektedir. Peri bacaları tüflü yapıya sahip arazilerde oluşmaktadır. Vadi yamaçlarından inen sel suları rüzgarla birlikte tüfü aşındırarak götürür. Daha sert yapıda olan tüfüler ayakta kalır. Bu şekilde peri bacaları olşmaktadır. Bu şekilde peri bacaları hakkında kısa bilgi vermiş olabiliriz.

Peri Bacaları Oluşumu

Peri bacalarının oluşumunu kısaca anlatmıştır. Herşeyden önemlisi tüflü yapıya sahip olan arazilerde sel ve fırtına sonucu peri bacalarının oluştuğunu biliyoruz. Günümüzde bu tür br oluşum var mıdır diye sorarsanız ne yazık ki yok. Ülkemizde yer alan peri bacalarının hangi tarihte ve hangi şartlar altında oluştuğu bilinmez. Ancak, ortaya çıkan bu büyülü manzarar ülkemizin en büyük zenginlikleri arasındadır diyebiliriz. Söz konusu doğa olayı sonunda ayakta kalan büyülü yapılar peri bacaları olarak ifade edilir. Hızlı ve uzun süre akan sel suları yamaç boyunca kendine yol edinir. Bu şekilde sert parçalar belli yerlerden kopar ve bazı kısımları ayakta kalır. Temel olarak peri bacalarının oluşumunu bu şekilde anlatabiliriz.

Peri Bacaları Oluşumu

Peri Bacaları Efsanesi

Güzel atlar ülkesi olarak tanımlanan Kapadokya peri bacalarına yönelik bazı efseneler bulunmaktadır. Buna göre dağlar kadar boyu olan çok yüksek devlerden söz edilir. Bu devler korkunç bir yapıda ve çok uzundur. İnsanlar dağların tepesine çıkar ve devlerin insanlara zarar vermemesi için dualar ederlermiş. Yapılan dualara rağmen devler bazen insanlara kızabilir ve dağların tepelerinden korkunç ateş dalgaları salarmış. Günün birinde peri padişahı Kapadokya’ya gelmiş ve tüm perilere yardım etmeye karar vererek herkesi toplamış. Hikayenin temeli bu şekildedir.

Peri Bacaları Efsanesi

Kapadokya’ya gittiğinizde görecek olduğunuz sadece peri bacaları olmayacaktır. Bölgenin simgesi balon turizmidir. Kapadokya’ya gidipte balona binmeden kesinlikle dönmemelisiniz. Bu bağlamda kapadokya peri bacaları balon seyehati ile bölgeyi tepeden muhakkak izlemelisiniz. Hem peri bacalarını, hem de bölgenin harika büyülü atmosferini balon seyehati ile kuş bakışı şekilde izleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder