Matematik Dahisi Cahit Arf’in Hayatı Ve Eserleri - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 04, 2018

Matematik Dahisi Cahit Arf’in Hayatı Ve Eserleri

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Matematik Dahisi Cahit Arf’in Hayatı Ve Eserleri

Cahit Arf, Türkiye’nin yetiştirmiş olduğu en büyük matematikçilerden biridir. Matematik ve cebir üzerine çok önemli eserlere imza atmıştır. Bu yazımızda cahit arf hayatı ve eserleri üzerine önemli bilgileri sizlerle paylaşıyor olacağız. Cahit Arf aynı zamanda eski TÜBİTAK Bilim Kolu Başkanlığı yapmış bir bilim adamıdır. 10 Türk Lirasının üzerinde de ünlü bilim adamının resmi bulunmaktadır. Matematik hocalığı yana Arf, bu dönemde matematik üzerine çok önemli teoriler ve kuramlar geliştirmiştir.


Cahit Arf Kimdir? 11 Ekim 1911 yılında dünyaya gelmiştir. 26 Aralık 1997 yılında İstanbul’da hayatını kaybetmiştir. Türk matematikçi Arf, eski TÜBİTAK Bilim Kolu Başkanı’dır. Matematiği bir yaşam biçimi olarak gören Arf, hayatını bu alanda harcamıştır. Ezber yerine her zaman öğrenme felsefesini öğrencilerine aşılamıştır.

Matematik Dahisi Cahit Arf’in Hayatı Ve Eserleri
Matematik Dahisi Cahit Arf’in Hayatı Ve Eserleri

Cahit Arf Hayatı: Cahit Arf matematiğe 5. sınıfta ilgi duymaya başlamıştır. Lisa hayatının ortalarında matematik sorularına olan yaklaşımı ve yeteneği öğretmenleri tarafından fark edilmiştir. Genel olarak cahit arf kimdir diyince akla her zaman ilk olarak Matematik ve cebir gelmektedir. Matematiğe olan ilgisi fark edildikten sonra ailesi tarafından Paris’e gönderilmiş ve St. Louis Lisesi’nde eğitim alması sağlanmıştır. Bu bilgilerle cahit arf hayatı kısaca fikir edinmiş olacaksınız. Eğitimini tamamladıktan sonra ülkemizde devlet tarafından da fark edilerek yurt dışına eğitime gönderilmiştir.

Matematik Dahisi Cahit Arf'in Hayatı Ve Eserleri 1

Meslek Hayatı: İstanbul Üniversitesi’nde profösör olarak 1962 yılına kadar görev yapmıştır. Daha sonra Robert Koleji’nde matematik dersi vermeye başlamıştır. 1964 yılında Bilim Kurulu Başkanlığı’na getirildi. Sonraki yıllarda ABD’de araştırmalar yapmış ve cebir üzerine önemli teoriler geliştirmiştir. 1967 yılında ülkemize geri döndü ve ODTÜ’de göreve başladı. 1980 yılında ODTÜ’den emekli olan Arf, daha sonra TÜBİTAK’daki görevine başladı.

Ölümü: Başarılı bir meslek hayatının ardından 26 Aralık 1997 tarihinde İstanbul’da hayata gözlerine yumdu. Bebek’de bulunan evinde geçridiği ağır kalp krizi sonunda yaşama veda etti.

Cahit Arf Eserleri

Özellikle cebir alanında yapmış olduğu bilimsel çalışmalar tüm dünyada ilgiyle izlenmiştir. Geometri problemlerinin pergel ya da cetvel ile kolaylıkla çözülebildiği üzerine bilimsel çalışmalar yapmıştır. Cisimlerin kuadratik formlarının tasnif edilmesinde ortaya çıkan değişmezlikler üzerine terimler ortaya koymuştur. Arf değişmezi ve arf halkaları olarak matematikte yer almış terimlerdir. Hasse-Arf Teoremi olarak ifade edilen önemli teoriler geliştirmiştir.

Cahit Arf Ve Cebir

Cahit Arf denilince akla ilk olarak cebir gelmektedir. Hayatını matematik ve cebire adamış bir bilim insanıdır. Lise yıllarından itibaren matematiğe olan ilgisi hiç kaybolmamış ve yaşamının son anına kadar matemtik üzerine çalışmalar yapmıştır. Her zaman kendini geliştirmiş ve öğrencilere matematiği ezberlemek yerine öğrenilmesi gerektiğini aşılamıştır.

Cahit Arf Ve Cebir

Cahit Arf Sözleri

Ünlü matematik ve cebir adamı Cahit Arf, bu alanda önemli sözlere imza atmıştır. Bununla ilgili bazı önemli sözleri şu şekildedir.

Ben matematiğe hayatımı adadım, karşılığında bana hayatımı geri verdi.

Gerçekten evrenin sırrını arıyorsanız, benim yaptığım gibi sayılara gelin.

Matematik esas olarak sabır olayıdır.

İşlerinizi başkalarına yaptırmayın.

İki kere iki nasıl dörtse, ben de o kadar akılcıyım.

Cahit Arf Matematiğe Kazandırdıkları

Cahit Arf’ın matematik ve cebire kazandırdıkları çok fazladır. Her şeyden önemlisi bir Türk matematikçinin bu denli başarılı işlere imza atması tüm dünyada ilgiyle izlenmiştir. Dünyanın çeşitli ülkelerinden teklif almasına rağmen o kendini Türk insanına adamış ve ülkemizde görev yapmayı tercih etmiştir. Bu bağlamda cahit arf kısaca hayatı bu şekildedir diyebiliriz. Matematik ve cebir üzerine ülkemizin en iyilerinden biridir diyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder