Mundell Fleming modeli nedir ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 09, 2018

Mundell Fleming modeli nedir ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Mundell Fleming modeli nedir ?

Mundell Fleming modeli nedir ?

Dışa kapalı olarak incelenen IS-LM modelinin, dışa açık şekilde IS-LM-BP olarak incelenmesidir.

Mundell Fleming modeli nedir ?
Mundell Fleming modeli nedir ?

Mundell Fleming para ve maliye politikaları yanında ödemeler dengesini de ele alarak bu modeli çıkartmıştır. 

Tam olmayan sermaye hareketliliğinde BP eğrisi pozitif eğimliyken, tam sermaye hareketliliğinde BP eğrisi yatay eksene paraleldir.

Geleneksel yaklaşım, ikiz açık hipotezindeki pozitif ilişkiyi Keynes’in altında Mundell-Fleming modeliyle net bir şekilde açıklamaktadır. IS-LM modelinde iç ve dış dengenin sağlanması makro ekonomik dengeyi gösterir. Bu modele serbest sermaye hareketleri de eklenince farklı döviz kurlarıyla yapılan çalışmalar ekonomi literatüründe önemli gelişmeler sağlamıştır. ( Uğur ve Karatay, 2009: 102-122)

Modeldeki IS eğrisi mal piyasasını gösterir ve faiz oranları ve milli gelir arasındaki ilişkiyi gösterir. IS eğrisi negatif eğimlidir. Çünkü,  para arzı M.B tarafından belirlenirken, para talebi faiz oranları ve milli gelire göre belirlenir. Milli gelir arttıkça para talebi azalır.

Modeldeki LM eğrisi ise para piyasasında faiz oranları ve milli gelir arasındaki ilişkiyi gösterir. LM eğrisi pozitif eğimlidir. Çünkü, para arzı M.B tarafından belirlenirken para talebi faiz oranları ve milli gelire göre belirlenir. Milli gelir arttıkça para talebi artar yani pozitif ilişki söz konusudur. Ancak faiz oranları arttıkça para talebi azalır.

Modelde yer alan BP eğrisi ise ödemeler dengesini ifade etmektedir. BP eğrisinin eğimi sıfır (0) ve cari işlemler bilançocu ve sermaye bilançosunun toplamını gösterir. Tam sermaye hareketliliği varsayımında BP eğrisi dünya faiz oranında(i*) ve yatay eksene paralel bir doğru olur. Bu durumda eğrinin üstünde kalan kısım yani yurt içi faiz oranının(i) dünya faizinin üstünde olması durumunda ülkeye sermaye girişi olacaktır. Doğrunun altında kalan kısımda yurtiçi faiz oranları dünya faiz oranından düşük olacağı için ülkeden sermaye çıkışı olacaktır. (Gök, 2006) Grafikte ise genişleyici maliye politikasının uygulanışı ve sonuçları görülmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder