Marjinal teknik ikame oranı nedir ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 04, 2018

Marjinal teknik ikame oranı nedir ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Marjinal teknik ikame oranı nedir ?

Marjinal teknik ikame oranı nedir ?
Üreticinin aynı eş ürün eğrisi üzerinde kalması şartıyla,girdilerden birinin miktarı artırıldığında diğer girdiden kaç birim azaltılması gerektiğini gösteren orana denir.


Marjinal Teknik ikame Oranı

Marjinal teknik ikame oranı nedir ?
Marjinal teknik ikame oranı nedir ?

Üretim öğelerinin birbiri yerine ikamesinin sınırlı da olsa olurlu olduğunu yukarıda belirtmiştik. Ancak bu ikamenin bir teknolojik sınırı bulunduğunu hemen eklemek gerekecektir. Bunun nedeni, bir öğenin üretiminde kullanılan sonuncu birimin sağladığı ürün artışının (marjinal fiziki ürünün), o öğenin üretimdeki payı arttıkça azalmasıdır. 

işte eş­ürün eğrileri aynı zamanda, bir üretim öğesinden kullanılan miktarın belli bir ölçüde (K) azaltılması (ya da arttırılması) karşısında, aynı ürün miktarının (Q) korunabilmesi için, öteki üretim öğelerinden kullanılan miktarın hangi ölçüde (L) arttırılması (ya da azaltılması) gerektiğini de gösterirler. Belirli sınırlar içinde üretim öğelerinin bimirleri yerine kullanılabilmesi, ekonomide, teknik ikame olarak adlandırılır.

Bir öğenin diğerini ikame gücü, bir oran yardımıyla ifade edilebilir. Bu orana, "Girdiler Arası Marjinal Teknik ikame Oranı" adı verilir. Teknik ikame oranına ulaşmak için, eş-ürün eğrisinin herhangi bir noktasındaki eğimini (- ) ile çarpmak yeterlidir. 

Teknik ikame oranı, yukarıda ifade edilen biçimiyle, türevsel niteliktedir. 

Bu nedenle, yönü ne olursa olsun, eş-ürün eğrisinin herhangi bir noktasındaki teknik ikame oranı tek değerlidir. Bir başka deyişle, emek öğesinin bir birim arttırılması durumunda sermayedeki azalış ne kadarsa, emek öğesinin bir birim azaltılması durumunda arttırılması gerekli sermaye miktarı da yine o kadardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder