King kanunu(bolluk paradoksu) nedir ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 04, 2018

King kanunu(bolluk paradoksu) nedir ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

King kanunu(bolluk paradoksu) nedir ?

King kanunu(bolluk paradoksu) nedir ?
Tarımsal ürünlerin talep esnekliği birden düşüktür yani esnek değildir. Bu yüzden ürün bol olursa fiyatlar düşer fakat tüketiciler fazla tüketmez,ürün az olursa fiyatlar artar fakat üretim artırılamaz.Yani bu duruma iyi ürün kötü hasılat,kötü ürün iyi hasılat denilmektedir.
Örümcek Ağı Teoremi ve Bolluk Paradoksu (King Kanunu)

King kanunu(bolluk paradoksu) nedir ?
King kanunu(bolluk paradoksu) nedir ?

Örümcek ağı teoremi ve Bolluk Paradoksu tarım alanında fiyat ve miktar arasındaki bağlantıyı açıklamak için kullanılan iki önemli kavramdır. Bu yazımız da karışık gibi görünen bu kavramları grafikleriyle anlaşılabilir bir şekilde anlattık.
 
King Kanunu (Bolluk Paradoksu)

Talep düşük olan mallarda fiyatlar, arza göre daha fazla değişmektedir. Bu durum özellikle tarım alanında kendini göstermektedir. Çünkü tarımsal malların talep esnekliği genellikle düşüktür. Bilindiği gibi tarımsal üretim büyük ölçüde iklim koşullarının etkisi altındadır.

18. yüzyılda Gregory King isimli İngiliz iktisatçısı “Buğday, Fiyatları Hakkındaki Müşahadeler” adlı araştırmasında buğday arzındaki %10 oranındaki bir azalmanın buğday fiyatını bir misli arttırdığını, buna karşılık arzdaki %10’luk bir artışın ise buğdayın fiyatını yarı yarıya düşürdüğünü ortaya koymuştur. 

20. yüzyılda rastlanan aşırı üretim artışları da G. King’in bu gözlemlerini doğrulamış olup arzdaki %10’luk bir artış ürün fiyatlarını yarıya indirmiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder