Kaptan Cousteau (Kusto) ve deniz sevgisi - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 24, 2018

Kaptan Cousteau (Kusto) ve deniz sevgisi

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Kaptan Cousteau (Kusto) ve deniz sevgisi

Jacques-Yves Cousteau veya bizim bildiğimiz ismi ile Kaptan Kusto; kaptanlığının yanı sıra bir okyanus uzmanı, deniz subayı ve sinema yönetmenidir. O, denizlerin gizemli perdesini aralayan önemli bir bilim adamıdır.


11 Haziran 1910 – 25 Haziran 1997 yılları arasında yaşayan Kaptan Kusto’nun deniz sevgisi küçük yaşlarda başladı. Ailesi ile birlikte Fransa’nın güney doğusunda bulunan Akdeniz kıyısındaki Marsilya’ya yerleşen Kaptan Kusto 4 yaşındayken yüzme öğrendi. Kaptan Kusto, denizi Marsilya civarlarındaki küçük koylar sayesinde keşfetti. Ailesi ile birlikte 2 yıllığına Amerika’ya giden Kaptan Kusto, Amerika’daki bir göl kıyısında kaldığı kamp döneminde de dalmayı öğrendi.

Kaptan Cousteau (Kusto) ve deniz sevgisi
Kaptan Cousteau (Kusto) ve deniz sevgisi

Kaptan Kusto, Amerika’dan Fransa’ya döndüklerinde 13 yaşındayken bir kamera alıp ilk filmini çekti; bu arada filmini çekmeden önce kamerayı parçalara ayırıp; makinenin nasıl çalıştığını öğrendi. Denize olduğu kadar makinelere de büyük ilgi duyan Kaptan Kusto, yine 13 yaşındayken pil ile çalışan bir araba yaptı.

1930′da Stanislas Okulu’nu bitiren Kaptan Kusto, 20 yaşında Brest Deniz Harp Akademisi’ne girdi ve bu okulda topçu eri oldu. Akademide eğitim için düzenlenen dünya turuna katılan Kaptan Kusto, bu turda yanına kamerasını da alarak dünyanın çeşitli yerlerinden egzotik mekânları çekti.

Eğitim sonrası Fransa’ya dönen Kaptan Kusto, Fransız Donanması Havacılık Okulu’nda uçmayı öğrendi ancak pilotluk sınavı öncesi geçirdiği kaza nedeni ile bu alanda kariyer yapamadı.

İlk denizaltı deneyimini, Fransız Deniz Kuvvetlerinde yapan Kaptan Kusto, 1936′da günümüzün modern dalgıç maskelerinin atası olan deniz gözlüklerini denedi.

12 Temmuz 1937′de Simone Melchior ile hayatını birleştiren Kaptan Kusto’nun Jean-Michel ve Philippe isimlerinde iki çocuğu oldu. Çocuklarının ikisi de Calypso macerasına katıldı. 2. Dünya Savaşı’na katılan Kaptan Kusto, birçok askeri ödül aldı.

Savaş yılları dalış için önemli yıllar oldu. 1943′te Kaptan Kusto, Émile Gagnan ile birlikte modern otonom dalgıç giysisini icat etti.

Kaptan Kusto, Savaştan sonra 1946’da GERS’i yani Deniz altı Araştırma ve Çalışma Grubu’nu kurdu. 1948′de Akdeniz’e ilk seferini düzenleyen Kaptan Kusto, kuzey Afrika’daki Tunus’ta bulunan ve Romalılar zamanından kalan bir kalıntıyı inceledi. Bu sayede bilimsel denizaltı arkeolojisi için ilk adım da atılmış oldu.

1949’da ordudan ayrılan Kaptan Kusto, Fransız Oşinografik Seferleri’ni kurdu. Ünlü gemisi Calypso’yu satın alıp dünyanın en ilgi çekici denizlerini ve ırmaklarını gezdi. Gezileri sırasında birçok filme imza atan Kaptan Kusto, Louis Malle ile 1956′da hazırladığı le Monde du silence yani Sessiz Dünya filmi ile Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Ödülü aldı. Kaptan Kusto, denizaltı biyolojisini yazdığı kitaplarla da tanıtmaya çalıştı.

2 kişilik bir denizaltı yapan Kaptan Kusto, önce 350 sonra da 2 taşıt ile 500 metrelik derinliğe inebildi.

Kaptan Kusto, 1957′de Monako Okyanus Araştırmaları Müzesi’ni yönetti. 1960′ta Monako’da, Fransız Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle’un resmi ziyareti ve Ekim ayındaki nükleer denemeler üzerindeki tartışmaları sayesinde Kaptan Kusto, ünlü oldu.

1974′te ABD’de The Cousteau Society’yi kurdu. Günümüzde bu vakfın 100 bin üyesi vardır ve amaçları şimdiki ve gelecek nesillerin yaşam kalitesini korumaktır.

Çevre için yaptıklarından dolayı 1977′de Peter Scott ile birlikte Birleşmiş Milletler (BM)  tarafından ödüllendirildi. Presidential Medal of Freedom yani ‘Özgürlük Madalyası’ dönemin ABD Cumhurbaşkanı Ronald Reagan, tarafından kendisine takdim edildi.

Kaptan Kusto, 24 Kasım 1988′de, Fransız Akademisi’ne seçildi. 1992′de BM’in Brezilya’da düzenledikleri çevre ve gelişme hakkındaki konferansa davet edildi. BM’in ve daha sonra Dünya Bankası’nın sürekli danışmanı oldu. Aynı sene Gelecek Nesillerin Hakkı Konseyi’nde başkan seçildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder