Asit nedir, nasıl oluşur? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 24, 2018

Asit nedir, nasıl oluşur?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Asit nedir, nasıl oluşur?

Asitler günümüzde her alanda kullanılıyor. Peki asit nedir, nasıl oluşur ve nerelerde kullanılır?
Asitler, suyla hidrojen iyonları üreten hidrojen bileşimleridir. Hidrojen iyonları çözeltiyi asidik yapar. Asitler turnusol kağıdına kırmızı renk verir. Bunun yanı sıra ekşi bir tada sahiptirler. Bazlar ile reaksiyona girdiklerinde tuz ve su oluştururlar.


Gıdaların çoğu asit içerir. Asitler, suda eridiğinde hidrojen iyonları (H+) üreten madde çözeltileridir. Asit maddelerin çoğu, saf katı, sıvı ve gaz olarak bulunsa da, sadece suda eridiğinde asit gibi tepki verir.

Asit nedir, nasıl oluşur?
Asit nedir, nasıl oluşur?

Asitler, gösterge adı verilen özel bir boya eklenerek tespit edilmektedir. Örneğin, turnusol kağıdı asidik çözeltilerde maviden kırmızıya dönen bir gösterge boyası içerir. Asitlerin çoğu, çinko ve magnezyum gibi metaller ile karıştığında, hidrojen gazı üretir. Diğer bir test ise, asidi sodyum bikarbonatla (NaHCO3) karıştırarak uygulanır.

2 çeşit asit türü vardır. Bunlar; inorganik asitler ve organik asitlerdir.

İnorganik asitler 
Minerallerden ve metal olmayan maddelerden yapılan asitlere, inorganik asitler denir. Bunların arasında, sülfürik asit (H2SO4), hidrojen klorür (HCl), nitrik asit ve fosforik asit (H3PO4) yer alır.

Endüstriyel olarak asitler; plastik, lif, gübre, boya kimyasallarının yapımında kullanılır. Konsantre inorganik asitler çok aşındırıcıdır. Cilde zarar verebilir ve diğer metallerin içinde hızla eriyebilirler. 

Organik asitler
Bitkiler ve hayvanlar, organik asitler adı verilen çeşitli asidik karbon bileşimleri üretir. Bunların çoğu zararsızdır; meyveler ve diğer yiyeceklere tat verir. Bu özellikleri nedeniyle organik asitler, kâr büyütme faktörlerinin hayvan beslemede kullanımının yasaklanmasından sonra antibiyotiklerin yerini alabilecek çok güçlü bir alternatiftirler. Bu nedenle, günümüzde çok kullanılmaktadır.

Organik asitler yapıları karbon iskeletine dayalı asitlerdir. Formik, asetik, propiyonik, bütirik, fumarik, sorbik, sitrik ve malik asit gibi asitler ve bunların tuzları başlıca organik asitlerdir.

Bazı asitler ve bulundukları yerler;

Formik Asit : Karıncada bulunur.
Asetik asit : Sirkelerde bulunur.
Malik Asit : Elmada bulunur.
Laktik Asit : Yoğurtta bulunur.
Sitrik Asit : Limonda bulunur.
Tartarik Asit: Üzümde bulunur.
Bütirik Asit : Tereyağında bulunur.
Karbonik Asit: Gazozda bulunur.
Oleik Asit : Zeytinyağında bulunur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder