Holdrop yaklaşımı nedir ? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 04, 2018

Holdrop yaklaşımı nedir ?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Holdrop yaklaşımı nedir ?

Holdrop yaklaşımı nedir ?
Para arzı tanımını birincil likidite ve ikincil likidite olarak yani para ve para benzeri olarak tanımlayan yaklaşıma denir.

Holdrop yaklaşımı nedir ?
Holdrop yaklaşımı nedir ?

Para Arzı ve Talebi - Para Fonksiyonları

1) Değişim aracı olma 2)  Hesap birimi olma 3) Değer biriktirme aracı olma 

PARANIN ÖZELLİKLERİ

1.  Kabul Görme 2.  Nadirlik (taklidi zor) 3.  Bölünebilirlik (küçük birimleri olan) 4. Taşınabilirlik

PARA TÜRLERİ

1.   Mal Para : Bir mal olarak kendi başına bir değere sahip olan ve aynı zamanda bir değişim aracı olarak kullanılan fizik mallar mal para olarak adlandırmaktadır.

Senyoraj : Bir mal olarak paranın değerinin düşürülmesi ile parayı çıkartma yetkisine sahip olan otoritenin ek bir gelir elde etmesidir.

Mal para olarak kullanılan sikkelerin değerinin düşürülmesi Gresham Yasası olarak adlandırılan kavramın doğmasına neden olmuştur. Bu olgu­ya göre "kötü para iyi parayı piyasadan kovar."

2.   Mal Paraya Dönüştürübilen Kâğıt Para : Bir mal karşılığında yazılmış olan senetler ödeme aracı olarak kullanılmaya başlandığı zaman bu senetlere "mal paraya dönüştürebilir kağıt para" adı verilmektedir.

3.  İtibâri (Fiyat) Para : Mal olarak ele alındığında hemen hemen değersiz olan ancak üzerinde yazılı miktar kadar ifbâri bir değer taşıyan para­dır.

4.  Kaydi ara : Bankalar tarafından kredi işlemleri sonucu yaratılmış olan paradır.

Yasal Rezerv Zorunlulukları : Bankacılık tarihi aslında mutlak re­zerv bankacılığından kısmı" rezerv bankacılığına geçiş sürecini yansıtmakta­dır. Bankalar ellerinde zorunlu ve serbest olmak üzere iki tür rezerv bulun­durmaktadır. Bunlardan serbest rezervler yaşanabilecek âni  mevduat çıkışlarını karşılamak ve kârlı yatırım fırsatlarını değerlendirebilmek amacıyla bir emniyet unsuru olarak bankaların ellerinde tuttukları rezervlerdir. Öte yandan zorunlu rezervler bankaların yasalar gereği tutmak zorunda oldukla­rı rezervleri ifade etmektedir. Zorunlu rezerv oranı veya munzam karşılık oranı olarak adlandırılan bu oran genellikle ülke merkez bankası tarafından belirlenmekte, ancak uygulama ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder