Hedge etmek nedir? Hedge nasıl yapılır? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 03, 2018

Hedge etmek nedir? Hedge nasıl yapılır?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Hedge etmek nedir? Hedge nasıl yapılır?

Geride bıraktığımzı hafta içerisinde Dolar kurunun Türk Lirası karşısında tarihi zirve olan 3.90′ları aşmasının ardından döviz borcu olan veya girdi maliyetleri döviz üzerinden olan şirketler için ”hedge yapmak” konusu tekrardan gündeme geldi.

Çin’den mal alıp, yerli piyasaya veren bir iş adamı olduğunuz hayal edin. Odanızda oturmuşunuz, önünüzde bilgiyarda h açık, TV’den de Bloomberg HT izliyorsunuz.
 
Hedge etmek nedir? Hedge nasıl yapılır?
Hedge etmek nedir? Hedge nasıl yapılır?

Son Dakika, Sıcak Gelişme, Flaş Haber şeklinde ekranınıza gelen her bilgi, Dolar’da yeni rekorun kırıldığını haber veriyor. Bu gelişmeleri gördükçe, şirketinizin karının yavaş yavaş eridiğini de görüyorsunuz. Peki, dolar artarken bile satış fiyatlarınıza bu artışı yansıtmadan karınızı koruyabilecek bir yöntem var mı? Evet! Hedging entrümanları ile bunu başarabilirsiniz. Bu yazımızda ”Hedge etmek nedir?”, ”Hec nedir?”, ”hedge nasıl yapılır?” ve ”döviz hedge etmek” konularını anlatacağız.

dolar rekor

Hedge yapmak nedir?

Hedge etmek, finansal veya ticari faaliyetleriniz sırasında oluşacak fiyat hareketlerine karşı korunmak için yapılan işlemlerdir. Hedging işlemi ile aldığınız riski sıfırlayabilir veya sınırlandırabilir ve karınızı sabitleyebilirsiniz. Hedge işlemi döviz riskleri için yapılabileceği gibi, emtia, faiz ve hisse senedi için bile yapılabilir.

Hedge nasıl yapılır?

Hedge, bir tür riski sınırlandırma işlemidir ve çok çeşitli yöntemlerle yapılabilir. Çeşitli hedging örnekleri ile anlatmaya çalışalım.

Çin’den teknoloji ürünleri ithal eden bir firmasınız ve ürünlerinizi Türkiye’de iç piyasaya satıyorsunuz. Çin’deki tedarikçinize Dolar ile ödeme yaparken, Türkiye’deki müşterilerinize de Dolar karşılığı TL fatura kesiyorsunuz. Bu durumda, herhangi bir döviz kuru riski taşıdığınızı söyleyemeyiz. Ürünleri Dolar ile alıp Dolar ile satıyorsunuz. 


Döviz pozisyonlarınız kendini hedge etmiş durumda. Ama, döviz fiyatlarındaki artıştan kaynaklı pazarınızda daralma olacağını öngörüyor ve fiyatları sabitlemek istiyorsanız, Çin’deki tedarikçinize ödeyeceğiniz Dolar’ı da bugünden ya fiziki olarak kasanıza koymak veya banka ile yapacağınız bir opsiyon sözleşmesi ile fiyatı garanti altına almak zorundasınız. Bu durumda ister spot piyasadan döviz alın, isterseniz de vadeli işlem piyasasından kontrat alın, her durumda hedging yapmış olursunuz.

Akdeniz Bölgesi’nde döviz kredisi alarak otel yatırımı yapmış ve Avrupa pazarına çalışan bir turizmcisiniz. Bölgemizde yaşanan gerilimlerden sonra, acenteleriniz sizinle olan anlaşmalarını bir bir iptal ettiler ve bu sezon yerli turiste çalışmak zorunda kaldınız. Bütün ödemeleriniz döviz ama elde edeceğiniz gelir Türk Lirası. Bu durumda Türk Lirası’nın değer kaybetmesi, sizin döviz kredinizin taksitlerinin de artması anlamına gelecek. Bu döviz riskine karşı kendinizi korumaya almanız lazım. Bankanızla görüşüp opsiyon veya forward işlemi yapabilir veya Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası VİOP’ta Dolar/TL sözleşmesi satın alabilir veya herhangi bir döviz bürosuna gidip o günkü kur üzerinden spot piyasada döv

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder