Heckscher Ohlin Teorisi (Modeli) nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 03, 2018

Heckscher Ohlin Teorisi (Modeli) nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Heckscher Ohlin Teorisi (Modeli) nedir?

Uluslararası iktisat derslerinin vazgeçilmezi olan Faktör Donatımı nam-ı diğer Heckscher Ohlin Teorisi son derece önemli bir konudur. Şimdi gelin Heckscher Ohlin Modeli nedir ne değildir hep birlikte üstünden geçelim.


Klasik Karşılaştırmalı Üstünlükler Teorisi ne der? Yurtiçi üretim maliyetleri farklı ise, ülkeler birbirleri arasında karlı bir şekilde dış ticaret yapabilir. 

Heckscher Ohlin Teorisi (Modeli) nedir?
Heckscher Ohlin Teorisi (Modeli) nedir?

Ancak bu son derece yüzeysel bir yaklaşımdır. Bu eksikliği gidermek için İsveçli ekonomist Eli Heckscher, Faktör Donatımı Teorisi’ni ortaya atmıştır. Sonrasında ise Heckscher’in öğrencisi Bertil Ohlin bu teoriyi tekrar ele almış ve yeni kazanımlar eklemiştir. Zaman içerisinde ise bu çalışmalar Heckscher-Ohlin Teorisi ismiyle literatürde kendine yer bulmayı başarmıştır.

Bu yazım, Uluslararası İktisat dersi olan öğrenciler için son derece faydalı olacak. Özellikle sınavlarda çıkabilecek şekilde yazmaya gayret ettim. Bunun dışında uluslararası ticarete ilgili biriyseniz de son derece faydasını göreceğinize eminim.

Heckscher Ohlin Teorisi nedir?

Ülkeler, hangi üretim faktörüne daha yoğun olarak sahipse, üretimi o faktöre dayanan mallarda karşılaştırmalı üstünlük elde eder ve o alanda uzmanlaşır. Uluslararası İktisat derslerine göre emek ve sermaye olmak üzere iki faktörden bahsedilir. Yani temel tez şudur, bir ülke emek faktörüne yoğun olarak sahipse, üretiminde emek gereken mallarda daha üstündür. Tersi şekilde ülke sermaye faktörüne yoğun olarak sahipse, üretiminse ağırlıklı olarak sermaye gerektiren mallarda uzmanlaşır.

Bir örnekle bu konuyu pekiştirelim. Ele aldığımız ülkeler sırasıyla Türkiye ve İngiltere olsun. Türkiye, emek yoğun, İngiltere ise sermaye yoğun ülke olsun. Emek yoğun sektör tekstil, sermaye yoğun sektör ise otomobil olsun. Heckscher-Ohlin teorisini göre Türkiye tekstilde uzmanlaşmalı ve İngiltere’ye tekstil ürünleri ihraç etmelidir. İngiltere ise otomobilde uzmanlaşmalı ve Türkiye’ye otomobil satmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder