Geri dönüşüm ne demek? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 12, 2018

Geri dönüşüm ne demek?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Geri dönüşüm ne demek?

‘Geri Dönüşüm’ ifadesini mutlaka duymuşsunuzdur… Peki hiç merak ettiniz mi nedir bu geri dönüşüm? Ne işe yarar?

Bütün gün kullandığımız, yediğimiz, içtiğimiz şeylerin ambalajları, kutuları, şişeleri ne oluyor hiç düşündünüz mü? Bir günde ne kadar çok şeyi kullanıp sonra da kalanlarını çöp kutularına atıyoruz ya da torbalara koyup evimizden uzak bir yerlere bırakıyoruz!

Geri dönüşüm ne demek?
Geri dönüşüm ne demek?

Peki bu çöpler sonuçta nereye gidiyor? Büyük çoğunluğu tabii ki doğaya, yani boş gördüğümüz alanlara, ormanlara, nehirlere, denizlere….

Tüm insanlık olarak yakında bir çöp dağının tepesinde yaşamak istemiyorsak artık bir şeyler yapmamızın zamanı geldi de geçiyor.

‘Ben ne yapabilirim ki?’ demeyin. Size vereceğimiz basit önerileri hem siz hem de ailenizdeki büyükler uygulasa gerçekten çok şeyi değiştirebiliriz.

Geri dönüşüm tanımını çoğunuz duymuşsunuzdur sanırım.

Geri dönüşüm çöp değimiz atıkların, mesela şişelerin, gazete kağıtlarının, süt kutularının, plastik kapların çeşitli işlemlerden geçirilerek tekrar kullanılabilir hale getirilmesi anlamına geliyor.

Bu güzel uygulama giderek dünyada ve ülkemizde yayılıyor ama gene de hala yeterince yaygın değil maalesef.

Bu uygulamanın güzel yanı hem doğal kaynakların korunmasına yardım ediyor, hem de hammadde, su ve enerji tasarrufu sağlıyor.

Örneğin kullanılmış kağıtları tekrar işlemden geçirerek kağıt ya da karton yapıp kullandığımızda yeni ağaçların kesilmesine engel olmuş oluyoruz.

Aynı zamanda da bu şekilde kağıt üretirken daha az su ve enerji harcıyoruz.

Geri dönüşümün yaygınlaşmasına destek vermek için siz de mümkün oldukça geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmiş ürünleri kullanmayı tercih edin.

Aile büyüklerinizi ve arkadaşlarınızı da bu yönde uyarabilirsiniz.

Geri dönüşüm yapmak için için kağıt, cam, plastik, metal, kompozit gibi atıkların evlerde ayrı ayrı torbalarda biriktirilmesi ve ayrı kutulara atılması gerekiyor.

Bu kutulardan bazı yerlerde görmüşsünüzdür.

Mümkün olduğunca çöpleri ayrı ayrı biriktirerek atın. Evinizin ya da okulunuzun yakınında bu kutulardan yoksa, ailenizdeki büyükler ya da öğretmenlerinizden bu konuda belediyeyi uyarmalarını rica edebilirisiniz.

Ayrıca bazı sivil toplum kuruluşlarına da bu konuda başvurabilirsiniz.

Örneğin Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO)’nın danışma hattını 0 800 261 64 10 nolu telefondan arayabilirsiniz.

Geri dönüşüm merkezlerinde kağıt atıklara neler yapıldığını merak ediyor musunuz? Buyrun izleyin:

Bu konuda birincilik bir Kuzey Avrupa ülkesi olan İsveç’te.

250.000′in üzerinde evin elektrik ve ısınma ihtiyacını çöplerin yakıt olarak kullanılmasından sağlayan İsveç hükümeti, 9,5 milyon nüfuslu ülkede çıkan atıkların yalnızca %4′ü geri dönüşmez durumda.

Ülke, üretilen çöpten daha büyük kapasiteli çöp dönüştürme tesisine sahip. Bu durum da İsveç’i komşusu Norveç’ten çöp ithal etmek durumunda bıraktı.

İsveç bundan böyle Norveç’ten yılda (başlangıç olarak) 80.000 ton çöp satın alacak.

Vatandaşların geri dönüşüm konusunda bu denli duyarlı olması da İsveç’in yakıt olarak kullanabileceği çöpün tükenmesindeki ve komşu ülkelerin çöpünü geri dönüştürür hale gelmesindeki ana etken.

İsveç’in bir sonraki planı ise Balkan ülkeleri, İtalya, Romanya (belki de biz) gibi geri dönüşüm altyapısı olmayan ülkelerden çöp satın alarak onların kirletilmiş alanlarını azaltmaya çalışmak.

Geri dönüşümü marifet olarak görmeyen herkese bu hareketiyle tokat gibi bir cevap veren İsveç’i kutlarız. Unutmayın, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı üzerine düşen görevi yerine getirse, bizim de İsveç gibi olmamamız için hiçbir neden yok:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder