Deprem Çantasında Bulunması Gerekenler - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Şubat 04, 2018

Deprem Çantasında Bulunması Gerekenler

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Deprem Çantasında Bulunması Gerekenler

Ülkemiz yoğun olarak depremlerin yaşandığı bir ülkedir. Çoğu kenti deprem bölgesi olan ülkemizde binaların sağlamlaştırılması için belediyeler ve resmi kurumların yoğun çalışmaları vardır. Bu yoğun çalışmalar ile binalar her ne kadar sağlamlaştırılsa da çok şiddetli bir depremde binaların yıkılma olasılığına karşı alınması gereken başka önlemler de vardır. Bu önlemler arasında kişisel ve genel deprem çantası hazırlamak ilk sıralarda yer alıyor.
Deprem sonrasında dışarıda kalma ihtimaline karşı hazırlanan çantalara deprem çantası adı verilir. Aile için hazırlanabilecek genel deprem çantasının dışında kişisel olarak hazırlanması gereken daha ufak boyutlu çantalar da gereklidir. Genel olarak kişisel deprem çantasında bulunması gerekenler listesi şu şekildedir.

Deprem Çantasında Bulunması Gerekenler
Deprem Çantasında Bulunması Gerekenler

Su: Uzun süre enkaz altında kalmak ya da dışarıda kalma durumunda susuzluğu gidermeye yetecek kadar su…

Enerji veren yiyecekler: Uzun süre aç kalma ihtimaline karşı enerji veren ve tok tutan besinler gerekli…

Yedek pilleriyle radyo: Her hangi bir yıkılma durumunda deprem hakkındaki bilgilerin dinlenmesi için radyo ve pilleri gerekir.

Yedek pilleriyle fener: Karanlıkta aydınlığı sağlamak için fener ve yedek pilleri gereklidir…

İlk yardım çantası: Deprem ilk yardım çantasında bulunması gerekenleryaralanmalara ya da kendi yaralarınıza müdahale etmek için gerekebilecek ilk yardım malzemeleri…

Kişisel, reçeteli ilaçlar: Sağlık için gereken önemli ilaçların mutlaka çantada olması gerekir. O kalabalık ve deprem sonrasında hemen ilaç temin edilemeyebilir. (Örneğin, kalp, damar, tansiyon, şeker ve hormon ilaçları.)

Deprem Çantasında Bulunması Gerekenler 1

Bir kat giysi: Giysilerin yırtılması ya da kirlenmesine karşı önlem olarak bir kat giyim ürünü…

Bir miktar para: Deprem sonrasında hemen kişisel eşyalarınıza ulaşamayabilirsiniz. Bu sırada acil ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek kadar para gereklidir.

Çok amaçlı çakı: Her tür kesim ve delme işi için kullanılabilecek çok amaçlı çakı…

Düdük: Enkaz altında kalma ihtimaline karşı sesinizi duyurabilmek için yüksek ses çıkaran düdük…

Kalem, kağıt: Adres ya da telefon numarası yazmak için kağıt ve kalem…

İçinde önemli telefon numaralarının, iletişime geçilecek kişilerin bilgilerinin, önemli evrakların fotokopilerinin bulunduğu su geçirmeyen bir dosya

Çocuklar, yaşlılar, engelliler ve ev hayvanları için özel malzemeler

Hazırlanan kişisel deprem çantalarındaki pilli araçların pilleri 6 ayda bir değiştirilmeli. Aynı şekilde yedek pillerin de çıkarılması gerekir. Su, ilaçlar ve besinlerin de her 6 ayda bir yenilenmesi gerekir. Daha iyi akılda kalması için deprem çantasında bulunması gerekenler resimlianlatımlarına da göz atmak gerekir.

Deprem Çantasında Bulunması Gerekenler 2

Depremin bizi nerede ya da nasıl yakalayacağı belli olmaz. Bunun için her yerde kişisel deprem çantası bulunması gerekir. Okullarda da öğrencilerin kendilerine özel deprem çantalarının olması gereklidir. Bu deprem çantalarında bulunması gerekenler ise daha azdır.

Öğrencilerin aileleriyle ilgili bilgiler: Her hangi bir bilinç kaybı durumunda ailelere haber verilmesi için gerekir.

Aile fotoğrafı: Gerçekten çocuğun anne, baba ya da yakınlarından birisi olup olmadığının anlaşılması için gerekir. Deprem zamanlarında fırsat bilip bilinci kapalı çocukların kaçırılmasını önlemek için gerekir.

Yaş grubuna uygun küçük bir oyuncak: Uzun süre dışarıda kalınma ihtimaline karşı çocuğun en sevdiği oyuncağı da moral için konulmalıdır.

Yiyecek: Hayatta kalmak için en önemli maddelerden bir tanesi…

Bir şişe su: Hem enkaz altında hem de dışarıda kalınan süre içerisinde susuzluğu gidermek için bir şişe su mutlaka konulmalıdır.

Deprem Çantasında Bulunması Gerekenler 3

Hazırlanan deprem çantaları her zaman ulaşılabilecek yerlerde olmalıdır. Acil bir durumda binadan ayrılırken kolaylıkla alınabilecek yerlerde saklanması ve çantaların yerinin herkes tarafından bilinmesi gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder