Otomobillerde kış lastiği zorunlu mu? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Aralık 10, 2017

Otomobillerde kış lastiği zorunlu mu?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Otomobillerde kış lastiği zorunlu mu?

2017 kış lastiği uygulamasıyla ilgili son dakika açıklaması geldi. Otomobillerde kış lastiği zorunlu mu sorusu yanıt buldu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından yapılan açıklamada, özel otomobillerin kış lastiği takma zorunluluğu bulunmadığı duyuruldu.


Otomobillerde kış lastiği zorunlu mu? 2017 kış lastiği uygulaması

Otomobillerde kış lastiği zorunlu mu? Ağır vasıtalar ve ticari araçlar için zorunlu olan kış lastiğinin bu yıl itibariyle özel otomobillere de zorunlu olacağı iddiası gündem yaratmıştı. Sürücüler 'otomobillerde kış lastiği zorunlu mu' sorusuyla ilgili resmi bir açıklama bekliyordu. Gelen son dakika haberine göre Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından yapılan açıklamada, özel otomobillerin kış lastiği takma zorunluluğu bulunmadığı duyuruldu.

Otomobillerde kış lastiği zorunlu mu?
Otomobillerde kış lastiği zorunlu mu?

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI'NDAN 'KIŞ LASTİĞİ' AÇIKLAMASI
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Bazı basın yayın organlarında çıkan haberlerde kış lastiği kullanma zorunluluğunun özel otomobillerde uygulanıp uygulanmayacağı hususunda tereddüdün yaşandığı ve kamuoyunda yanlış bir algının oluştuğu tespit edilmiştir. Bu nedenle kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ve muhtemel yanlış bir algıya neden olmamak için aşağıdaki hususların açıklanmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bakanlığımızca 01.04.2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 'Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ' ile 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanma zorunluluğu bulunmaktadır. Hususi olarak tescil edilmiş taşıtların, yani özel otomobillerin kış lastiği takmaları zorunluluğu bulunmamaktadır” denildi.

Açıklamada, “Belirtilen tarih aralıklarında il sınırları içerisinde kış lastiği uygulamasının yapılıp yapılmayacağı ile ilgili duyurular da ilgili valiliklerce yapılacaktır” ifadesine yer verildi.

Kış lastikleri binek otomobillere de zorunlu mu olacak? İşte yeni kış lastiği tebliği...
Kar lastiği olmayanlar yandı

KHK'DA KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASINDA DEĞİŞİKLİK
Resmi Gazete'de yayımlanan 687 sayılı KHK ile kış lastiği zorunluluğu uygulamasında değişikliğe gidilmişti. KHK'da kış lastiğinin belli dönemler için zorunlu tutulması da yer almıştı.

Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanmaları, illerin hava ve iklim şartlarına göre Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yılın belirli dönemi için zorunlu tutulurken, Bakanlık bu yetkisini valiliklere devredebilecek.

Söz konusu uygulama kapsamında, araçları denetlemeye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının görevlendirdiği Bakanlık personeli ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri yetkilendirildi.

KIŞ LASTİĞİ TAKMAMANIN CEZASI 625 TL
Yükümlülüğe uymayan aracın işletenine 625 lira tutarında idari para cezası verilecek ve bu araçların lastiklerini uygun hale getirebilecekleri en yakın yerleşim birimine kadar gitmelerine denetimle görevli olanlar tarafından izin verilecek. Bakanlar Kurulu, idari para cezasının tutarını azaltmaya ve iki katına kadar artırmaya yetkili olacak.

Özel araçlara kış lastiği zorunlu mu? Bakanlık açıkladı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca, hususi tescilli taşıtların kış lastiği takma zorunluğu olmadığını hatırlatıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, hususi tescilli taşıtlarda kış lastiği takma zorunluğu olmadığı belirtilerek, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlarınsa kış lastiği kullanma zorunluluğu olduğu bidirildi.

Açıklamada, kış lastiği zorunluğuna ilişkin esasları belirleme yetkisinin 9 Şubat 2017'de Resmi Gazete'de yayımlanan 687 nolu KHK ile Bakanlığa verildiği anımsatılarak, şunlar kaydedildi:

"1 Nisan 2017'de Resmi Gazetede yayımlanan, 'Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu İle İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ' ile Kanun maddesine bağlı olarak usul ve esaslar belirlenmiştir. Buna göre, 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanma zorunluluğu olup yapılan düzenleme, hususi olarak tescil edilmiş taşıtların kış lastiği takmalarını kapsamamaktadır. Ayrıca, belirtilen tarih aralıklarında il sınırları içerisinde kış lastiği uygulanacağı tarih aralıkları ile ilgili duyurular ilgili Valiliklerce yapılacaktır. Ayrıca yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçların dışında kalan hususi araçlar için kış lastiği zorunluluğu olmamasıyla birlikte, can, mal güvenliği ve güvenli seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılmasını öneriyoruz."

Kış lastiği zorunlu mu? 2017 kış lastiği uygulaması
Kış lastiği zorunlu mu sorusu araç sahiplerinin kış girişinde merak ettiği konular arasında yer almaya devam ediyor. Milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren kış lastiği zorunluluğu, yeni yılda nasıl biçimlenecek? İşte, kış lastiği zorunlu mu sorusu ve bu soruya verilen cevap hakkında detaylı bilgiler

Kış lastiği zorunlu mu 2017 kış lastiği uygulaması
Kış lastiği zorunlu mu konusu kış dönemine giriş yapılırken araç sahiplerinin merakına nedne oldu. Ulaştırma Bakanlığı'nın bazı araçlara trafiğe çıkma şartı olarak koştuğu kış lastiği zorunluluğu, araç sahiplerinin kafasında soru işareti oluşturdu. Peki, kış lastiği uygulaması zorunlu olacak mı? İşte, detaylı bilgiler Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, kış lastiği konusunda kendileri açısından bir karışıklık olmadığını belirtti. Bakanlık yetkilileri, çıkarılan düzenlemeler kapsamında sadece ticari araçlara yönelik bir kış lastiği zorunluluğu bulunduğunu belirtiyorlar. Bunun dışında özel araçlara yönelik bir kış lastiği zorunluluğunun bulunmadığını ifade etti.

Özpeynirci özetle şunları söylemişti:
“1 Nisan’da Bakanlık tarafından yayınlanan tebliğe göre otomobillere de kış lastiği zorunluluğu getirilirken, Emniyet Genel Müdürlüğü ve KHK’da ise sadece yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara ilişkin bir zorunluluk olduğu yer alıyor.

Yani kanunda yokken tebliğde olması kafaları karıştırıyor. Beni uyaran uzmanlara göre özel araçlar için kış lastiği zorunlu değil. İşte bu noktada hem Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı hem de Emniyet Genel Müdürlüğü konuyla ilgili açıklama yapması gerekiyor. Ayrıca kanundaki 65/A maddesi ile tebliğde değişiklik yapılması şart. Aksi takdirde kış lastiği kullanımı konusunda bir kaos yaşanabilir. Ben kış lastiğinin otomobillerde zorunlu olması gerektiğini ama tamamen doğru bir şekilde yapılması gerektiği taraftarıyım. Bekleyip göreceğiz...”

Bu yazının ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan kış lastiğinin otomobillerde zorunlu olmadığı açıklaması yapıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder