Teyemmüm Nedir? Nasıl Yapılır (Alınır)? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 25, 2017

Teyemmüm Nedir? Nasıl Yapılır (Alınır)?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Teyemmüm Nedir? Nasıl Yapılır (Alınır)?

İslam kolaylık dinidir. Su bulunmayan durumlarda abdestinizi toprakla almanızı da mümkün kılmıştır. Ancak unutulmamalıdır ki teyemmüm, namaz vakti girip de, etrafta abdest alınacak su yoksa yapılabilir. Normal abdesti bozan her şey teyemmümü de bozmaktadır.

Bizler bu makalemizde su bulunmayan yerde toprakla abdest almak anlamına gelen teyemmüm hakkında bilgi vereceğiz.

Teyemmüm en yalın haliyle temiz toprakla abdest almak demektir. Müslüman aleminin dini olan İslam dini öyle güzle ve kolaylıklar ile doludur ki. Allah’ın biz kullarına farz kıldığı beş vakit namazı kılabilmemiz için abdest almamız şarttır. Ancak eğer şartlar normal abdest almaya uygun değilse bu kez de teyemmüm denilen durum sunulmuştur. (Abdest Nedir? Nasıl Alınır?) Üzerinde pislik olmayan bir toprak ile sanki su ile alınıyormuş gibi alınan abdeste teyemmüm adı verilir. Peki hangi durumda teyemmüm abdestini almak zorunda kalırız?

Teyemmüm Nedir? Nasıl Yapılır (Alınır)?
Teyemmüm Nedir? Nasıl Yapılır (Alınır)?

Eğer namaz vakti girdi, ulaşamayacağınız kadar uzaklıkta herhangi bir su kaynağı yoksa teyemmüm abdesti alınabilir. Kuran-ı Kerim’de teyemmüm konusuna Maide Süresi’nin 6. ayetinde şu şekilde açıklık getirilmiştir:

“Ey iman edenler! Namaza kalkacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi ve -başlarınıza mesh edip- her iki topuğa kadar da ayaklarınızı yıkayın. Eğer cünüp iseniz iyice yıkanarak temizlenin. Hasta olursanız veya seferde bulunursanız veya biriniz abdest bozmaktan (def-i hacetten) gelir veya kadınlara dokunur (cinsel ilişkide bulunur) da su bulamazsanız, o zaman temiz bir toprağa yönelin. Onunla yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin (Teyemmüm edin). Allah size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez. Fakat o sizi tertemiz yapmak ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister ki şükredesiniz.”

Navigasyon 

1. Teyemmüm Nedir?

2. Teyemmüm Abdesti Nasıl Alınır?

Teyemmümün Farzları Nelerdir?

Teyemmümün Sünnetleri Nelerdir?

3. Teyemmüm ile İlgili Hadisler

4. Okur Yorumları

Teyemmüm Nedir?
Teyemmüm Nedir?Teyemmüm demek, su yerine toprakla temizlenmek demektir. Gusül abdesti veya namaz abdestinin alınması gereken durumlarda bunun için uygun su yoksa, İslamiyet alternatif olarak teyemmümü sunmuştur. Bir nevi insanların işini kolaylaştırma amaçlıdır. Bu durum bize toprağın da bir temizlik aracı olarak kullanılabileceğini göstermektedir.

İlginizi Çekebilir: İslam’da Helal ve Haramlar Nelerdir?
Normal abdesti bozan durumlar, teyemmümü de bozar. Ancak unutulmamalıdır ki teyemmüm abdesti aldıktan sonra uygun su bulursak, artık bu teyemmümle namaz kılamayız. Bulduğumuz uygun su ile abdestimizi almamız ve bu şekilde namaz kılmamız gerekir.

Teyemmüm Abdesti Nasıl Alınır?
Teyemmüm Abdesti Nasıl Alınır?Teyemmüm abdesti almak için önce teyemmüm yapılacak durumların bilinmesi gerekmektedir. Teyemmüm yapabilmek için temiz bir toprak, kum, çakıl, kaba toprak yani üzerinde pislik olmayan toprak cinsi herhangi bir şey olabilir. Ancak toprağın çamur olmaması, ellerinizi çırptığınız zaman dökülmesi gerekmektedir. Sonrasında niyet edilerek teyemmüm abdesti alınabilir. Bunun için teyemmümün farzlarını ve sünnetlerini şu şekilde açıkladık;

Teyemmümün Farzları Nelerdir?
Teyemmümün 3 farzı vardır. Bunlar;

1- Teyemmüm etmek için niyet etmek,

2- İki avucunun içini temiz toprağa iyice sürtmek ve ardından yüzün tamamını mesh etmek,

3- Elleri temiz toprağa vurup sonrasında önce sağ kolu ve ardından sol kolu mesh etmek.

Bazı kaynaklar teyemmümün farzını 2 olarak açıklasalar da, onlar bizim yukarıda saydığımız ikinci ve üçüncü farzları tek bir farz olarak kabul ettiklerinden aynı anlama çıkmaktadır.

Teyemmümün Sünnetleri Nelerdir?
Teyemmümün sünnetleri ise şunlardır;

1- Besmele ile başlamak

2- Toprağa avucunuzun içini olabildiğince koymak,

3- Avuçları toprak üzerinde önce ileriye doğru yavaşça sürtmek ve sonra aynı işlemi geriye doğru yapmak, (elinizi incitmeden)

4- Eğer avucun iç kısmında kaba toprak kaldıysa iki elin parmaklarını (özellikle baş parmaklarını) hafifçe birbirine çarpmak ve eli bu kaba topraklardan temizlemek,

5- Elleri toprağa sürterken parmakları kapatmamak, açık bırakmak,

6- Önce yüzü mesh etmek ve o bitince önce sağ kolu ardından sol kolu mesh etmek

7- Teyemmüm ederken çok yavaş davranmamak, aşırıya kaçmadan olabildiğince hızlı bir şekilde teyemmüm etmek,

8- Yaklaşık 1 mil içinde (yaklaşık 1920 metre) su olduğunu biliyorsanız teyemmüm edemez oradaki suya gitmek zorunda kalırsınız. Kesin bilmeyip de tahmin ediyorsanız, o bölgeye gidip su aramanız sünnettir.

9- Elleri toprağa vururken kuvvetli bir şekilde vurmak,

10- Kolları toprak ile teyemmüm ederken parmakların arasını da ovalamak ve eğer varsa yüzüğü yerinden hafifçe oynatarak yüzüğün altında kalan deri parçasını da ovalamak.

Teyemmüm ile İlgili Hadisler
“Toprak suyu on sene bulamasa da Müslüman’ın abdestidir. Suyu bulduğu vakit, Müslüman Allah’tan korksun ve onu cildine dokundursun abdest alsın! Çünkü o daha hayırlıdır” Hz. Muhammed (SAV)

“Teyemmüm, yüz ve eller için bir kez yere vurmaktır” Hz. Muhammed (SAV)

“Temiz ve pak toprakla teyemmüm et bu sana kifayet eder” Hz. Muhammed (SAV)

“Su bulamamışsanız temiz toprağa teyemmüm edin. Ondan yüzlerinize ve ellerinize sürün…” Maide Suresi/6

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder