Soğuk Havada Cildin Korunması İçin Alınması Gereken Önlemler - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 28, 2017

Soğuk Havada Cildin Korunması İçin Alınması Gereken Önlemler

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Soğuk Havada Cildin Korunması İçin Alınması Gereken Önlemler

Kış aylarında soğuk ve rüzgârlı hava cildi kurutuyor. Kuruyan cilt, kışın daha fazla yıpranıyor.
Kışın esen sert rüzgarlar ve kar, cildin daha fazla kurumasına ve tahriş olup bozulmasına neden oluyor.

Daha mat bir görünüm kazanan cilt, olumsuz dış etkenlere karşı mücadele edemiyor ve yaşlanma etkileri artarak kırışıklıklara davetiye çıkarıyor. Cildin, yaşın yanı sıra dengesiz beslenme ve olumsuz dış etkenler nedeniyle yaşlandığını söyleyen uzmanlar, kış aylarında cildin ekstra bakım ve özen istediğini belirtiyor.

Soğuk hava cildi yaşlandırıyor Soğuk hava ve rüzgara bağlı olarak gelişen kuruluğun özellikle hassas ciltlerde daha belirgin olduğunu ve cilt yaşlanmasını artırdığını söyleyen Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Arpi Tırpancı, soğukla birlikte kalın giysiler ve klimaların da cilt kuruluğunu artırdığını belirtiyor:

Soğuk Havada Cildin Korunması İçin Alınması Gereken Önlemler
Soğuk Havada Cildin Korunması İçin Alınması Gereken Önlemler

"Cildimizin doğal bir koruyucu tabakası vardır, bu tabaka hastalıklar ya da fizik şartlar nedeniyle bozulabilir. Fizik şartlar en çok sıcak, soğuk, yıkanma, giyim, yaşadığımız ortamın özellikleri nedeniyle bozulabilir. Koruyucu tabakanın içindeki yağlanma ve nemlenme oranları azaldığında geçirgenlik bozulur ve tahriş olma özelliği artar."

Soğuk havanın özellikle açıkta kalan yüz ve ellerde etkili olduğunu vurgulayan Tırpancı'ya göre, alerji de varsa bu tür tahrişler daha şiddetli gelişiyor:

"Pul pul deri dökülmesi, elimize kaba gelmesi, kaşıntı, kızarıklık, çatlama ve daha sonra egzama halini alması gibi belirtilerle rahatsızlık verebilir."

Soğuk enfeksiyonları tetikler Mesleki olarak açık havada çalışanlar, açık havada spor yapanlar ve cildin geçirgenliğini artırdığı için sıcak suyu çok kullananlar soğuktan daha çok etkileniyor. Dr. Tırpancı, tahriş, egzema, uçuk gibi soğukla tetiklenen enfeksiyonlar ile kuruluk nedeniyle derinin PH'sı ve florası değiştiği için artan duyarlılığın kışın daha çok görüldüğünü söylüyor:

"Bir de Reynaud Sendromu var. Parmak uçlarında renk değişikliği, ağrı ve spazmla seyreden hastalıkta o bölgeler solar, kızarır ve morarır. Üçlü renk değişikliği ile seyreden hastalık kışın daha çok ortaya çıkar."

Kışın da güneş ışınlarından korunmalı Kışın cilt yaşlanmasına neden olan faktörlerden birinin de güneş lekeleri olduğunu ifade eden Tırpancı, 'Hassas ciltlerde, reaksiyonu olanlarda ya da yüz ve ellerinde lekesi bulunanlarda ültraviyole ışınları kış aylarında da etkili olur. Özellikle ışıkla etkileşen hastalığı olanların kışın da koruyucu ürünler kullanılması gerekir, aksi taktirde lekeler artar' şeklinde konuştu.

Temel cilt bakımı ihmal edilmemeli Dış etkenler nedeniyle cildin yaşlanmaması için kış aylarında da mutlaka temel bakım yapılması gerektiğini söyleyen Tırpancı, cilt tipine ve kuruluğuna uygun nemlendirici krem ve besleyicilerin kullanılmasını öneriyor:

"Kışın cilt bozucu etkilerinden korunmak için eldiven, atkı, bere gibi vücudu dış etkenlerden direkt olarak koruyabilecek giysiler giyilmeli. Hava akımı sağlayan ve nemliliği bozmayan giysiler cildi bazı bakteri ve mantarlardan da korur. Cildi kurutmayacak banyo köpüğü, şampuan ve sabun ürünleri ile banyo sonrası vücut sütleri ile ültraviyole ışınlarından korunmak için SPF içeren ürünlerin tercih edilmesini öneriyorum."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder