Gebelik Hesaplama - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Kasım 26, 2017

Gebelik Hesaplama

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Gebelik Hesaplama

Aralarına yeni bir birey katılacağının haberini alan anne babaların merak ettikleri şeylerden bir tanesi de bebeklerinin ne zaman dünyaya geleceğidir. Bebeğin dünyaya geleceği tarihin hesaplanması gebelik hesaplama olarak ifade edilir. Bu durum ile ilgili izlenecek pek çok yöntem mevcuttur ancak genellikle gebelik haftası doğru hesaplanamaz.

Çünkü gebelik hesaplama haftası zannedildiği gibi döllenmenin gerçekleştiği güne göre değil, en son görülen adetin ilk günü baz alınarak yapılır.

Döllenmenin gerçekleştiği zaman, yaklaşık olarak son adet tarihinin 15 gün sonrasıdır. Ancak buna rağmen sı yapılırken Döllenmenin gerçekleştiği tarih değil, son adet tarihi baz alınır.

Gebelik Hesaplama
Gebelik Hesaplama

Genel olarak gebeliğin ilk aylarında transfer tarihi sayesinde hesap edilen gebelik haftası, ultrason ile hesaplanmakta olan gebelik haftası ile tam anlamıyla bir olmaz. Arada 1 haftaya kadar bir fark söz konusu olabilir. Fakat bu durum çoğu zaman herhangi bir sorun yaratmaz. Doktor, her iki hesaplama şekline göre gebeliğin kaçıncı haftası olduğuna ilişkin net bir karar alır. Yapılan hesaplama ile ultrason arasında bir fark söz konusu ise, bu farkın önemli derecede olup olmadığına bakılır.

hamilelik-haftasi-hesaplama

Bebeğin Doğacağı Tarihi Hesaplama

Doğumun gerçekleşeceği tarihi hesaplamak için son derece basit bir yöntem vardır. Bunu yapmak için annenin son regl tarihine 7 gün eklenir, ve sonrasında bundan 3 ay çıkartılır. Söz konusu bu yöntem ”negele” olarak adlandırılır. Bu durumu bir örnek ile detaylandırmak gerekirse görülen son regl kanamasının ilk günü 20 Eylül olan bir gebenin bebeğinin dünyaya geleceği tarihi hesap edelim. 20 Eylüle 7 gün daha eklediğimiz zaman 20+7=27 yani 27 Eylül sonucu elde edilir. Ardından da 27 Eylülden 3 ay çıkartılır ve 27 Haziran sonucu elde edilir. Eğer anne adayı en son 20 Eylülde adet görmüş ise , bebeğin doğacağı tarih 27 Haziran şeklinde hesap edilir. Ancak yapılan bu hesap sadece bir beklentiden ibarettir. Çoğunlukla bebeklerin sadece yüzde 5′lik bir kısmı hesap edilen bu tarihte doğarlar.

Tüm bunlarla birlikte 38-42. haftalar arası dünyaya gelen bebekler normal olarak ifade edilirken 37. haftayı doldurmadan dünyaya gelen bebekler preterm, 42. haftadan sonra dünyaya gelen bebekler ise postterm olarak isimlendirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder