Sosyal Bilgiler Yeni Müfredat Değerlendirme Raporu - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Eylül 05, 2017

Sosyal Bilgiler Yeni Müfredat Değerlendirme Raporu

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Sosyal Bilgiler Yeni Müfredat Değerlendirme Raporu

Sitemizin Ortak Paylaşım kategorisinin Yönetici Çalışmaları alt kategorisine eklenen sosyal bilgiler yeni müfredat değerlendirme raporu 2017-2018 dokümanını inceliyorsunuz. sosyal bilgiler yeni müfredat değerlendirme raporu 2017-2018 dosyasını sitemizden ücretsz ve üyeliksiz bir şekilde indirebilirsiniz. sosyal bilgiler yeni müfredat değerlendirme raporu 2017-2018 dosyasının 2017-2018 1.dönem eğitim öğretim yılına ait olup olmadığını dosyanın yükleme tarihine bakarak anlayabilirsiniz. Bu dosya (sosyal bilgiler yeni müfredat değerlendirme raporu 2017-2018 ) 25-01-2017 tarihinde sitemize eklenmiştir.

sosyal bilgiler yeni müfredat değerlendirme raporu 2017-2018 dosyası site yöneticileri tarafından onaylanarak sitemize eklenmiştir. Gönderen kısmı belirtilmemiş/yazılmamış dokümanlar sitemizde alıntıdır. 2017-2018 1.dönem sosyal bilgiler yeni müfredat değerlendirme raporu 2017-2018 dosyası sitemizde şu ana kadar 3787 kez indirildi.

sosyal bilgiler yeni müfredat değerlendirme raporu 2017-2018 sitemizde winrar programı ile sıkıştırılmıştır. Zip/rar şeklinde yer alan sosyal bilgiler yeni müfredat değerlendirme raporu 2017-2018 dosyasını bilgisayarınızda açabilmek için winrar programını kullanabilirsiniz.

SOSYAL BİLGİLER DERSİ MÜFREDATI TASLAK PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ 
SOSYAL BİLGİLER 5
1. Atatürk ilke ve inkılapları 5. sınıf öğrencilerin soyut düşünme becerileri açısından oldukça zorlayıcı olduğundan programdan çıkarılmasını yerinde buluyorum.

2. Anadolu ve Mezopotamya Uygarlıkları konularının 5. Sınıfa aktarılması, öğrencilerin tarih konuları ile tanıştırılmasını olumlu buluyorum. Ancak bu uygarlıkların insanlık tarihine katkıları konusunda sırları belirli bir çerçeve çizilmesinin uygun olacağı kanaatindeyim

3. Medya okur-yazarlığı konusunun 5. Sınıfta programa alınması son derece yerinde diye düşünüyorum ve özellikle sosyal medya kullanımı konusunda bilinçlendirme, güvenli internet konuları üzerinde durulması gerektiği kanaatindeyim.

SOSYAL BİLGİLER 6

1.Bilimsel araştırma basamaklarının “Bilim Teknoloji ve Toplum” alanına alınmasını yerinde buluyorum. Böylece konu bütünlüğü sağlanmış olduğu görülüyor.

2. Ölçek konusunun 5. Sınıftaki harita konusuna eklenmesi de konu bütünlüğü açısından olumlu; ölçek hesaplamalarının da, orta öğretim çağına daha uygun olduğundan çıkarılmasını uygun buluyorum 

3. Türkiye Selçukluları ve Beylikler konusunun 6. Sınıfa alınması kronolojik açıdan tarih konularının tamamlayıcı olmuştur kanaatindeyim. Ancak bu konuların kazanımlarının net sınırlar çizmesi gerektiğini düşünüyorum. Örneğin; “İlk Türk Beyliklerinin Anadolu’nun Türkleşmesine katkılarını kavrar.” Şeklindeki kazanımların içeriği, kapsamı öğretmenden öğretmene değişebilir. Bu yüzden daha net, sınırları belirli ifadelerle kazanımların yazılması gerektiğini düşünüyorum.

SOSYAL BİLGİLER 7 

1. Osmanlı tarihi konularının 2. Üniteye alınmasının zamanlama açısından olumlu olduğunu düşünüyorum. 

Ayrıca kazanımların içeriklerinin net belirtilmesi gerektiğini düşünüyorum. 

Osmanlı tarihinde tüm konuların kronolojik sıra dâhilinde verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrı konu başlıklarına dağıtılan konularda öğrenciler sıralama güçlüğü çektiğinden; “Osmanlı’da Denizler, Osmanlı Avusturya İlişkileri” gibi farlı konu başlıklarının öğrenmeyi zorlaştırdığını gözlemliyorum. Bu yüzden tüm konuların sırası geldikçe verilmesinin uygun olacağını düşünüyorum.

3. 19. Ve 20. Yy’deki gelişmeler ve Birinci Dünya Savaşı gibi konuları 8. Sınıfta yine tekrar ettiğimizden, 7. Sınıfın öğretim programından kaldırılmasını uygun buluyorum

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ TASLAK PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ

1. 7. Sınıf konularının bir kısmı (Coğrafi Keşifler, Rönesans, Reform, Aydınlanma Çağı, Fransız İhtilali, Sanayi İnkılâbı, Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı, I. Meşrutiyet, Kanun-i Esasi, II. Meşrutiyet) 8. Sınıfa alınarak kronolojik konu bütünlüğünün sağlanmış olmasını olumlu buluyorum 

Osmanlı Devletinde yenileşme hareketleri konusunda kazanımların net ve sınırlayıcı olması gerektiğini düşünüyorum. Kazanımlardaki hedeflerin net olmaması her öğretmen tarafından farklı yorumlanabilir ve farklı süre ayrılabilir kaygısındayım. Zira yenileşme hareketleri, temel başlıklar halinde alınabileceği gibi, bu yenileşmeye etken olan tüm iç ve dış faktörlerle birlikte de ele alınabilir. Bizim burada İlköğretim çağı öğrencilerimize en temel ve en sade şekilde aktarımda bulunmamız gerektiği kanaatindeyim. Öğretimde birlik esasına uygunluk açısından kazanımlarda ulaşılması hedeflenen her bir davranışın açık seçik bir şekilde ortaya konulması gerektiğini düşünüyorum.

2- Mevcut öğretim programında 1. TEOG sınavına yetiştirilecek konular fazla olduğundan, konu-zaman paralelliği sağlanamamaktadır. 2 ders saatinin 4 ders saatine çıkarılması ile konular yetiştirilebilir. Ancak yeni öğretim programı taslağında 1. TEOG öncesi konuların daha da arttırıldığı görülmekte. Bu nedenle 1. TEOG öncesi konuların azaltılması gerektiği kanaatindeyim.

3- “Mustafa Kemal’in askerlik Hayatı” ile “1. Dünya Savaşı’nda Cepheler” konuları oldukça örtüşmektedir. Ayrı ayrı verilmesine gerek olmadığı, Mustafa Kemal’in askerlik hayatının “Cepheler” konusu içinde verilerek zamandan tasarruf edilebileceği kanaatindeyim.

4- Tarihimiz açısından olduğu kadar, vatandaşlık bilinci açısından da son derece önemli olan Kurtuluş Savaşı, özellikle de Batı Cephesi Savaşları ve Takip eden gelişmelere ayrılan zamanı yetersiz bulmaktayım. Bu kazanımların daha küçük parçalara ayrılarak verilmesinin uygun olacağını düşünüyorum.

5- Atatürk İlkelerinin, İnkılaplar konusunun başına alınmasını yerinde buluyorum. 

6. İnkılaplar konusunda da günümüzde devam etmekte olan inkılapların verilmesi gerektiği kanaatindeyim. 

7- Son ünitede çok kısa olarak - belki bir tarih şeridi şeklide- günümüzdeki Suriye iç Savaşına kadar ki yakın tarih konularının verilmesi gerektiğini düşünüyorum. 15 Temmuz Darbe girişiminin ekseninde Milli Egemenlik vurgusunun yeri geldikçe tüm ünitelerde yapılması gerektiği kanaatindeyim.

Sosyal Bilgiler Yeni Müfredat Değerlendirme Raporu
Sosyal Bilgiler Yeni Müfredat Değerlendirme Raporu

Not: 

1. Vatandaşlık bilincinin gelişmesi, kutsal değerlere bağlılığın oluşması gibi nedenlerden dolayı, Sosyal Bilgiler alanındaki kazanımlarının duyuşsal alan ağırlıklı olması gerektiğini düşünüyorum.

2. Çok sayıda kazanımı öğretmeye çalışmanın öğretim verimini düşürdüğünü, az sayıda kazanımın etkili şekilde işlenmesinin daha olumlu sonuçlar vereceğini düşünüyorum. 

3. Sosyal Bilgiler öğretiminin en zorlayıcı kısmı, sınırlı zamanda çok fazla miktarda kazanımın kazandırılmaya çalışılmasıdır. Zamanı ekonomik kullanmak ve konuların tamamına değinebilmek açısından “sunuş yolunu” ağırlıklı olarak kullanmak kaçınılmaz olmaktadır. Taslak programda kazanım sayılarının azaltılması son derece olumlu fakat Sosyal Bilgiler öğretimi açısından yetersizdir. Kazanımların içerikleri netleştirilerek sınırlandırılmalıdır. Başta T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi olmak üzere, Sosyal Bilgiler derslerinin ders saatleri arttırılmalıdır kanaatindeyim.

4. Çalışma kitabı etkinlikleri ders kitabına konular aralarına yerleştirilirse, çalışmaları pekiştirmenin daha düzenli olacağı kanaatindeyim.

5 Son olarak; diğer yayın evleri tarafından bastırılan ders kitapları ile MEB Yayınları ders kitabı arasında farklılıklar olması öğretimde birlik açısından olumsuz bir durumdur. Diğer yayın evlerinin de aynı içeriği basması olumlu düşünüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder