Güncellenen Eğitim Programları İnceleme Raporu Türkçe - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Eylül 05, 2017

Güncellenen Eğitim Programları İnceleme Raporu Türkçe

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 

Güncellenen Eğitim Programları İnceleme Raporu Türkçe

2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 
................. ORTAOKULU
5.6.7. SINIF SOSYAL BİLGİLER, 
8. SINIF TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSLERİ 
GÜNCELLENEN EĞİTİM PROGRAMLARI İNCELEME RAPORU


........................... Ortaokulu Sosyal Bilgiler Zümreleri olarak; ................. tarafından güncellenen yeni eğitim programlarını incelenmiş olup aşağıdaki tespitlerde bulunulmuştur.

Sosyal Bilgiler Programın Güncellenme Gerekçelerinin; Mevcut programa yönelik araştırmalar, Sosyal bilgiler eğitimi alan yazınındaki gelişmeler,Öğretmenler başta olmak üzere yapılan eleştirilerin belirginleşmesi, Zümre toplantı tutanakları, Araştırmalar, Türkiye Yeterlikler Çerçevesi’nin (TYÇ) yansıtılma gerekliliği olduğu görülmüştür.

Genel Amaçlarda Değişenler;  
Çıkartılan: Bilgiyi uygun ve çeşitli biçimlerde (harita, grafik, tablo, küre, diyagram, zaman şeridi vb.) kullanır, düzenler ve geliştirir.
Birey, toplum ve devlet arasındaki ilişkileri açıklarken, sosyal bilimlerin temel kavramlarından yararlanır.
Farklı dönem ve mekânlardaki toplumlararası siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik etkileşimi analiz eder. 
Eklenen: 
Doğal çevrenin ve kaynakların sınırlılığının farkına varıp çevre duyarlılığı içerisinde doğal kaynakları korumaya çalışmaları ve sürdürülebilir bir çevre anlayışına sahip olmaları.
Doğru ve güvenilir bilgiye ulaşma yollarını bilen bireyler olarak eleştirel düşünme becerisine sahip olmaları.
Toplumsal ilişkileri düzenlemek ve karşılaştığı sorunları çözmek için temel iletişim becerileri ile sosyal bilimlerin temel kavram ve yöntemlerini kullanabilmeleri.
Millî, manevi değerleri temel alarak ve evrensel değerleri benimseyerek erdemli insan olmanın önemini ve yollarını bilmeleri.


Güncellenen Eğitim Programları İnceleme Raporu Sosyal Bilgiler
Güncellenen Eğitim Programları İnceleme Raporu Sosyal Bilgiler

4. ve 5. sınıflarda “Gruplar, Kurumlar ve Sosyal Örgütler ile Güç, Yönetim, Toplum” öğrenme alanları birleştirilerek “Etkin Vatandaşlık” adı altında birleştirilmiştir. Bu haliyle 4. 5. 6. ve 7. sınıfların hepsinde 7 öğrenme alanı oluşturularak program bütünlüğü sağlanmıştır. 
Mevcut 2005 programında toplam 175 kazanım yer almakta iken güncellenen programda toplam 134 kazanım yer almaktadır. 41 kazanım eksiltilerek mevcut program sadeleştirilmiştir. Güncellenen programda her bir kazanımın özelliği, içeriği, materyal vb. hususlar gerekli olduğu noktalarda kazanımların altında açıklanmıştır. 

"Gruplar, Kurumlar ve Sosyal Örgütler" ile "Güç, Yönetim ve Toplum" öğrenme alanları 6. Öğrenme alanı olarak “Etkin Vatandaşlık” adı altında birleştirilmiştir. Öğrenme alanlarının yeni sıralanışı şu şekilde oluşmuştur: 

1. Birey ve toplum 
2. Kültür ve miras 
3. İnsanlar, yerler ve çevreler 
4. Üretim, dağıtım ve tüketim 
5. Bilim, teknoloji ve toplum 
6. Etkin vatandaşlık 
7. Küresel bağlantılar

Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı’nda yer alan kazanımlar, öğrenme alanlarına göre numaralandırılmıştır. Numaralandırma sisteminde dersin adı, sınıf düzeyi, öğrenme alanı numarası ve kazanım numarasına yer verilmiştir. Kazanımlarla ilgili sınırlamalar ve açıklamalar kazanımı izleyen satırda ifade edilmiştir. Kazanımların ifade tekniği açısından, açıklamaya ihtiyaç duyulmamasına dikkat edilmiştir. Bununla bağlantılı olarak kazanımlarla beceri ve değerler arasında doğrudan ilişki kurulmuştur. Açıklamaya ihtiyaç olduğu düşünülen kazanımların altına kısa cümleler ile açıklamalar yapılmıştır. Uygulanmakta olan ve güncellenen öğretim programında yer alan değer listeleri yandaki gibidir: Güncellenen programdaki değerler: 2005 programındaki değerler:

Güncellenen Eğitim Programları İnceleme Raporu Sosyal Bilgiler
Güncellenen Eğitim Programları İnceleme Raporu Sosyal Bilgiler

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi Öğretim Programı 2006 yılında kabul edilen ve 2008-2009 eğitim ve öğretim yılında uygulanmaya başlanan programının ünite yapısı;

Güncellenen Eğitim Programları İnceleme Raporu Sosyal Bilgiler
Güncellenen Eğitim Programları İnceleme Raporu Sosyal Bilgiler
2017 yılında hazırlanan T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi Öğretim Programının ünite yapısı;

Güncellenen Eğitim Programları İnceleme Raporu Sosyal Bilgiler
Güncellenen Eğitim Programları İnceleme Raporu Sosyal Bilgiler
Öğretim Programı kapsamında yapılan değişikliklerin genel gerekçeleri: Bireyin ve toplumun değişen ihtiyaçları, Eğitimde niteliğin arttırılması ihtiyacı, Ulusal ve uluslararası değerlendirmelerde kullanılan ölçütler ve ülkemize ait bu değerlendirmelerin sonuçları, İlgili rapor ve belgeler (Kalkınma Planları, 64. Hükümet Programı Eylem Planı, 65. Hükümet Programı, 2014-2019 MEB Stratejik Planı, OECD Eğitim Raporları),  Mevcut öğretim programlarının akademik bilgi bakımından yoğun olması

Öğretim Programı kapsamında yapılan değişikliklerin ders özelinde gerekçeleri:  Uygulanmakta olan öğretim programının haftalık 2 ders saati süre için fazlaca yoğun olması, Ünite ve konu bakımından çok fazla bir değişikliğe gidilmemekle birlikte, programı akademik bilgi yoğunluğundan kurtarmak, Bu çerçevede askıya çıkan Öğretim Programı gelen görüşler doğrultusunda düzenlenmiştir .
2006 yılında kabul edilen T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi Öğretim Programı; 19. yüzyılın son çeyreğinden başlayıp 2000’li yılların başına kadar devam eden süre içerisindeki gelişmelere yer vermektedir. 

2017 yılında hazırlanan T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi Öğretim Programı; derse temel olması bağlamında Avrupa’daki gelişmeler (Aydınlanma düşüncesi, Fransız İhtilali, Sanayi İnkılabı ve sömürgecilik) ile başlamakta olup İTA.8.7.5. Türkiye’de çok partili siyasi hayata geçişi hızlandıran gelişmeleri, demokrasinin gerekleri açısından analiz eder. Konu işlenişi, 1946 yılında gerçekleştirilen ilk çok partili genel seçime değinilerek bitirilir. ile son bulmaktadır. 

2006 yılında kabul edilen T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi Öğretim Programında yer alan “ETKİNLİK ÖRNEKLERİ” ve “AÇIKLAMALAR” başlıkları çıkarılmış olup kazanımlara ilişkin açıklamalar ilgili kazanımın altına yazılmıştır. 

2006 yılında kabul edilen T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi Öğretim Programında yer alan; Sınıf-okul içi etkinlik, Okul dışı etkinlik, İnceleme gezisi, Uyarı, Ders içi ilişkilendirme, Diğer derslerle ilişkilendirme, Ölçme ve Değerlendirme, Ara disiplinlerle ilişkilendirme çıkarılmıştır. 
Atatürk ilkelerinin ayrı bir ünitede soyut bir biçimde yer almasının öğrencilerin anlamasını zorlaştırdığına dair sahadan alınan dönütler (öğrenci, öğretmen, maarif müfettişi, akademik çalışmalar) doğrultusunda 2006 yılında kabul edilen T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi Öğretim Programında yer alan 4. ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR ünitesi ile 5. ATATÜRKÇÜLÜK ünitesi yeni hazırlanan öğretim programında 4. Atatürkçülük ve Çağdaşlaşan Türkiye ünitesi adı altında birleştirilmiştir. Böylece Atatürk ilkelerinin yapılan inkılaplar ve Türkiye’nin çağdaşlaşması konularıyla ilişkilendirilmesi söz konusu olduğu tespit edilmiştir.



   .......................                                      ...............................                                        .........................
Sosyal Bil. Öğrt.                                       Sosyal Bil. Öğrt.                                          Sosyal Bil. Öğrt.


......................
OKUL MÜDÜRÜ


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder