George Boole Kimdir? Hayatı ve Çalışmaları - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 30, 2017

George Boole Kimdir? Hayatı ve Çalışmaları

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
George Boole Kimdir? Hayatı ve Çalışmaları
Dijital çağın temellerini atmış olan George Boole, tüm insanlık tarafından “bilgisayar bilimin babası” olarak kabul edildi. İngiltere’de tarihler 2 Kasım 1815’i gösterdiğinde dünyaya gözlerini açan George Boole, Mary Ann ve Joyce çiftinin oğludur. Boole, zamanla babasından almış olduğu engin bilgilerle kendisini dijital sistemler konusunda daha da fazla geliştirmeye başlamıştır. Yalnızca matematik dalında değil, optik cihazların yapımına da ilgi duyarak çalışmalar yapan George Boole, tüm dünyanın yakın tarihte tanıdığı isimlerin başında yer almaktadır.

12 yaşında Latince dilini geliştirmek isteyen Boole, yerel bir kitapçıdan bu konuyla ilgili olarak Latince dersi aldı. Latin dilinde kendisini daha da fazla geliştirme başarısını göstererek, Latin şair Horace’ın bir şiirini tercüme etmeye başladı. Bu durum babasının çok hoşuna gitti ve oğlunun bu şiirini yayınlatma kararı aldı. Böyle bir şiiri 12 yaşında ki bir çocuğun yazmasının imkânsız olduğunu düşünen okul müdürü ise, Boole’un düşündüren kabiliyeti nedeniyle d,ğer yerel okullardan birinin müdürüyle istenmeyen bir tartışmaya bile girmiştir.

George Boole
Akademik çalışmalarına dur durak demeden devam eden George Boole, 16 yaşında iken asistan öğretmen olmuştur. Yabancı dillere karşı her daim ilgisi devam etmiş ve kendisini sürekli olarak geliştirmiştir. 20 yaşına geldiği sırada ise George Boole, ilk defa kendi özel okulunu açmıştır. Özel olarak açmış olduğu okulda ise matematik öğretmenliği yapmıştır. Matematik dalı altında sürekli yenilikler yapma çabasında olan başarılı kişi George Boole, 1847 yılında “Mantığın Matematik Analizi” adlı çalışmalarını da kusursuz şekilde yürütmüştür. Matematik alanında çığır açan bir eser olma başarısını göstermiştir. Matematik çalışmalarını sürdürürken, iyi bir öğretmenden ders almanın 5 yılını heba etmesine neden olacağını sonradan fark edecekti. İlk makalesini çıkartmak için yoğun çalışmalar ortaya koyarak hazırlıklarını tamamladı.

Duncan Gregory ise daha yeni kurulmuş olan Cambridge Matematik Dergisi”nin editörü olarak George Boole için desteklerini esirgemedi. Hatta Cambridge Matematik Dergisi”nin editörü olan Gregory, Boole’ye Cambridge’de isterse matematik dersi alabileceğini söyledi. Boole okulunu bir yandan devam ettirirken diğer yandan da Cambridge Matematik Dergisinde yazı yazmaya başladı. Matematik ile ilgili olarak denklem çözümlerinden, matematik ile ilgili daha pek çok uygulamaları içeren yazıları yazarak yayınlattı. Cambridge Matematik Dergisinde yapmış olduğu bu önemli çalışmalar kendisinin daha fazla tanınmasına önemli derecede yardımcı olmuştur.

George Boole Eserleri Nelerdir?
George, iki önemli yapıtıyla tanınan en ünlü filozofların başında yer almıştır. Bu yapıtları söylemek gerekirse, ilk olarak Mantığın matematiksel çözümleme­si (Düşünce yasaları üzerine bir inceleme çalışması ortaya koymuş olduğunu söylemek mümkün olacaktır. Temel amaçlarından birisi de mantığı matematikle bağdaştırmaya çalışmak oldu. Tüm çalışmalarında bunu esas alan George Boole, sayı ve nicelik kavramlarıyla da içli dışlı oldu. Matematiğin özünün sayı ve nicelik kavramlarının olduğunu savunan ünlü matematikçi, hem yazılarını yazıp hem de matematik uygulamalarına ilişkin sürekli olarak yenilikler yaparak zamanla daha fazla ün kazanmaya başladı.

Üstelik tüm bunlarla sınırlı kalmadı ve çalışmalarına her defasında daha fazla yenilikler ekleyerek adını günden güne daha iyi şekilde duyurma fırsatına da erişmiş oldu. İkinci önemli eseri olan Diferansi­yel denklemler adlı kitabını ise 1859 yılında yazdı. Bu olaydan 4 yıl sonra (1860) ise, Sı­nırlı farklılıkların hesaplanması kitabını çıkartarak önemli yapıtlarını tüm kesime en iyi şekilde duyurma başarısını ortaya koymuş oldu. Sürdürmüş olduğu başarılı ve bir anlamda da akademik çalışmaları sayesinde Kraliyet Derneği Madalyasını da kazanmıştır. 1860’ta “Sonlu Farklar Hesabı” üzerine bir araştırma daha yapan George Boole, matematik adı altında sayıların dağılma özelliğini ilk defa inceleyen biri olma farkını da elinde bulundurmuştur.

George Boole Kimdir
Ayrıca mantık üzerine daha fazla yoğunlaşan ünlü filozof mantık felsefesi yapmış hatta bu konuyla ilgili olarak tüm düşüncelerini yansıtmış olacağı yazılarını da yayınlamıştır. George Boole’nun çalışmalarında ne kadar deha olduğu zamanla daha fazla keşfedilmeye başlandık sıra hayliyle ardı arkası kesilmeyen ödüller de kendilerine verilmeye başlandı. Hatta Dublin ve Oxford Üniversitelerinden onursal dereceler alma hakkına sahip oldu. 1857’de Kraliyet Topluluğu’na üye yapılan Boole, çok erken başlayan kariyerinin basamaklarını bir bir inmeye başladı ve hatta noktalama aşamasına geçmiş oldu.

George Boole Şöhreti ve Ölümü
Şöhreti tüm kesimde yankılanmaya başlanan George Boole, artık her insan tarafından tanınmaya başlamıştı. Almış olduğu önemli ödül ve dereceler George Boole’yu daha fazla önemli bir adam haline getirdi. Matematik ve mantık bilimlerinin haricinde edebiyat, felsefe ve ilahiyatla da ilgilenmeyi sürdüren Boole, her anlamda esnek çalışmaları ile kendisini en güzel şekilde yenilemiştir. Her ne kadar ün sahibi biri olmuş olsa da onu bu derece önemli kılan bir diğer önemli özelliği ise son derece alçak sahibi olmasıdır.

Birçok saygın kurum aracılığı ile almış olduğu ödüller şöhretini sağlamaya yetmiştir. 5 kızı bulunan George Boole’nun çocukları da babası gibi bilim dünyasına hizmet verebilmek adına çalışmalarını sürdürmüşlerdir. Bilişim kuramının aynı zamanda babası olarak nitelendirilen George Boole, mantık, edebiyat, ilahiyat gibi esnek çalışmalarının haricinde telefon yönlendirme anahtarı olarak bilinen elektromekanik devre sistemlerini nasıl optimize ettiğini de ilk gösteren kişilerin başında yer almaktadır. Günümüz dijital çağının teorik temellerini en güzel şekilde oluşturma başarısını da George Boole göstermiştir.

Son derece şöhretli, saygın ve başarılı hayatının son demlerinde iken, bir gün evden okula giderken hayata gözlerini yumacağı hiç aklına gelmemişti. İki millik bir yolu şiddetli yağmur yağarken yürümek zorunda kaldığı gün, yoğun yağmur suları altında feci şekilde ıslanan George Boole, eve gittiğinde ağır bir soğuk algınlığına yakalandı. Soğuk algınlığı, George’un akciğer hastalığına yakalanmasına zemin hazırladı. Islak elbiseleri ile ders anlatırken ölen ünlü filozof, tarih sahnesinde kendisini en iyi şekilde bahsederken, geriye günümüz insanlarına bırakacağı önemli miraslarını sunmuştur. George Boole, 8 Aralık 1864’te İrlanda’nın County Cork’un Ballintemple kasabasında hayata gözlerini yummuştur. İngiliz filozof ve ünlü matematikçi olarak adını tüm dünyaya duyurma başarısını da göstermiş olan George Boole, başarılı çalışmaları, eserleri, makaleleri ile hayatımızdan kayıp gitmiştir.


George Boole Biyografi
Boole Cebri Nedir?
Boole Cebri’nin anlamına baktığımız zaman, boole mantığı şeklinde tanımlamak mümkündür. Bu mantık, doğruluk değerlerinin mantıksal olarak hesaplanması işlemini teşkil etmektedir. Her ne kadar gerçek sayıların hesaplanmasına yakın bir benzerlik göstermiş olsa da 0 ve 1 değerleriyle işlem yapılmasına karşı “+,-,*” gibi işlemlerin yerine ve, veya değil gibi işlemler sırasında kullanılmaktadır. Ünlü filozof, Boole cebiri sayesinde filozof arama motorlarının temel mantığını da ortaya koymuştur. Aynı zamanda bir diğer ünlü filozof olan Aristoteles’inde temel mantığını ortaya koymuştur. Aristoteles temel mantığından yola çıkarak, matematiksel temellere simgesel mantığı da dâhil etmiştir. George Boole tarafından geliştirilen bu mantığa aynı zamanda Boole cebiri, matematiksel mantık, simgesel mantık gibi adlar da verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder