Adaçayı Nasıl Yapılır, Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 19, 2017

Adaçayı Nasıl Yapılır, Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Adaçayı Nasıl Yapılır, Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
Adaçayı, deniz kıyısındaki arazilerde ve ılıman iklim kuşağında kendiliğinden yetişebilen çiçekli bir çalı bitkisidir. Çiçekli olmasına rağmen, içilmek için çaya dönüştürülen tarafı genellikle yapraklarıdır. Adaçayı, faydaları çok eski dönemlerden beri bilinen ve sağlık için kullanılan, ayrıca boğaz enfeksiyonu tedavisinde özellikle Ege bölgemizde sıklıkla kullanılan bir bitkidir.

Adaçayı aslında bir çalı bitkisidir ve diğer çaylar gibi demlenerek içilir. Yaklaşık 50 cm yüksekliğe kadar erişebilen ve çok yıllık olan, ancak belli dönemlerde tamamıyla ortadan kalkan bir bitki türüdür. Uygun şartlar ile kolayca büyüyebilir, ayrıca herhangi bir bakım da gerektirmez. Islah edilmiş kontrollü tarım uygulamalarına dahil edilmiş bir bitki değildir. Ege ve Akdeniz bölgelerimizin alçak yerlerinde, deniz seviyesinde yetişir. Ancak Subtropik bir bitkidir yani belirli bir seviyenin üzerindeki sıcaklıklara dayanamaz. Aynı zamanda nemli bir ortama ihtiyaç duyduğu için doğu Akdeniz bölgesinde batıya göre daha az yetişir.

Adaçayı
Adaçayı Nasıl Yapılır?
Adaçayının faydalarını görebilmek için, kaynatılmadan yapılması gerekmektedir. Bir dal adaçayını 90 derece su içerisine atıp, yaklaşık 5 dakika demlemek yeterlidir. Saç ve cilt bakımı için kullanacağınız adaçayı suyu içinse, az miktar kaynatma işlemi yapabilirsiniz. İçmek için demlediğiniz adaçayına, dilerseniz limon da ekleyebilirsiniz ve bu sayede daha faydalı bir ürün elde edebilirsiniz. Adaçayı, bademcik iltihabı ve boğaz enfeksiyonu hastalıklarının tedavi yöntemleri içerisinde en etkili olan bitkidir. Bilhassa geniz akıntınız varsa, mutlaka adaçayı tüketmelisiniz. Adaçayını demledikten sonra günlük olarak 2-3 kere gargara yapabilir veya içebilirsiniz.

Adaçayı, yemek amacıyla kullanılan bir bitki değildir, sadece çay olarak tüketilmelidir. Adaçayının aroma verici amaçlarla kullanıldığı durumlar da vardır. Ayrıca tonik olarak cilt bakımında, yıkama suyuna karıştırılarak da saç bakımında kullanılması mümkündür.

Adaçayı Nasıl Yapılır
Adaçayının Faydaları Nelerdir?
Vücudun neredeyse her bölgesine faydası olan adaçayı, başta boğaz enfeksiyonu ve soğuk algınlığı olmak üzere birçok hastalığın tedavi edilmesine katkı sağlayan bir bitkidir. Adaçayının içerdiği antiseptikler, bakterilerle etkili bir şekilde mücadele edilmesini sağlarken ağrıları da azaltabilir. Ayrıca vücudun direncini yeniden kazanmasını sağlayan vitaminleri de takviye eder. Bademcik iltihabının tedavi edilmesinde en etkili olan bitkidir ve enfeksiyonların önlenmesi için uzmanlar tarafından adaçayı kürleri önerilir. Sakinleştirici bir etkisi de olan bu bitki, düzenli olarak tüketildiğinde uykuyu düzene sokar ve uykusuzluk sorunlarının önüne geçer. Adaçayının diğer faydaları ise şu şekildedir;

Kanser hücrelerinin oluşumunu önler ve birçok kanser türü üzerinde etkili olan bir bitkidir. Kanser olan kişilerde, kanserin gerilemesine yardımcı olur.

Günde 2 bardak tüketilen adaçayı, soğuk algınlığını hafifletir ve yan etkilerini de azaltır. Özellikle geniz akıntısı ve öksürüğe karşı en etkili bitkilerin başında gelir.

Sinüzit ve bademcik iltihabı gibi sıklıkla ortaya çıkabilen hastalıklar, düzenli olarak tüketilecek adaçayı ile önlenebilir ve mevcut hastalıklar da kısa sürede atlatılır.

Enfeksiyonlara karşı oldukça etkili olan adaçayı, grip ve nezle gibi hastalıkların tedavisinde etkilidir.

Ağız sağlığı için de çok etkili olan adaçayı, günde 1 kez gargara yapılarak kullanılabilir.

Adaçayının Faydaları
Adaçayının Yan Etkileri Var mıdır?
Herhangi bir sağlık probleminiz varsa, her bitkide olduğu gibi, adaçayı içinde tüketmeden önce doktordan onay almanız gerekir.


Aşırı ve sürekli tüketimden kaçınılmalıdır.Onikiparmak bağırsağı ve mide ülserinde, akut gastritte ve hepatitte, uçucu yağ içeren adaçayının kullanılmaması gerekir.

Adaçayı, düşük yapma ihtimalini arttıran bazı maddeler içerdiğinden dolayı gebelik döneminde kullanılmamalıdır. Ayrıca anne sütünü azaltan bir özelliği de vardır ve emziren kadınlar da adaçayı tüketmemelidir.

Bazı kişilerde kan basıncının yükselmesine neden olabilir.

Konsantre adaçayı yağı tüketilmemelidir ve adaçayının küçük çocuklara içirilmesi önerilmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder