ÖTV İndirimi 2017 Neleri Kapsıyor - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 01, 2017

ÖTV İndirimi 2017 Neleri Kapsıyor

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
ÖTV İndirimi 2017 Neleri Kapsıyor
ÖTV ile ilgili yapılan yeni düzenleme sonrası evde kullanılan bir çok eşyada 30 Nisan 2017 tarihine kadar olmak üzere sıfırlandı. Bu kapsamda bakanlar kurulundan çıkan karar doğrultusunda remi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

1. ÖTV 2017 yılında şaşırtan bir değişikle gündeme geldi.
Bakanlar kurulundan çıkan bir karar doğrultusunda resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ÖTV indirimi herkesi şaşırttı. Hiç beklenmedik bir anda gelen bu indirim bazı spekülasyonlara yol açtı.

ÖTV Resmi Gazete 03. Şubat 2016 tarihli sayısında yayımlanan bakanlar kurulu kararı ile klima, çamaşır makinası, elektrikli süpürge, buzdolabı, termosifon, çamaşır kurutma makinaları, meyve sıkma makinaları gibi gıda presleme aletleri vb elektrikli ev aletlerinde 30 Nisana kadar ÖTV alınmayacağını duyurdu. Ayrıca ahşaptan ve plastikten yapılan mobilyalar, büro malzemeleri ve koltuklarda da ÖT indirimi uygulandı. Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren bu ürünlere %8 ÖTV indirimi uygulandı. Bu uygulama 30 Nisan 2017 tarihine kadar geçerli olacak.

2. ÖTV değişikliği ile bazı sınırlamalar konularak ÖTV’si sıfırlanan araçlar bulunmaktadır. 
ÖTV değişikliği ile birlikte Gross Tonilatodan küçük olan; yatlar, tekneler, gezinti gemileri ve kotralardan ÖTV vergisi alınmayacak.

3. İnşaat ve konut projeleri ve kamu ihaleli konut inşaatı projelerinde %8 KDV
Yeni ÖTV indiriminin çıkarıldığı aynı bakanlar kurulunda konut inşaatı hakkındaki karar ile;
01.01.2013 tarihi ve 31.12.2016 tarihleri arasında alınan inşaat ve konut projelerinde,
Kamu kurumları ihaleleri ile 01.01.2013 tarihi itibariyle yapılmış olan konut inşaat projelerinde,

Metrekare ölçümünde vergi mükellefiyeti 500 TL ile 1.000 TL aralığında bulunan konutların teslim edilmesinde %8 KDV uygulanması kararlaştırıldı.
Bu durumla birlikte metre kare vergi tutarı 1.000 TL ve 2000 TL arasında olan konutların teslim edilmesinde yeni KDV oranı %18 olacak.

Böylelikle 1 Ocak tarihinden itibaren konut inşaat projelerinin alımında ve bununla ilgili kamu ihalelerinde vergilendirme değeri 1.000 TL – 2.000 TL aralığında olan konutların teslim edilmesinde %8 KDV uygulanacak. 2.000 TL üzerinde metrekare vergi değeri olan konutların teslim edilmesinde ise %18 KDV uygulanması kararlaştırılmıştır.

4. ÖTV indirimi ürünlerin satış fiyatına çoktan yansıdı
Bakanlar kurulu kararı ile ÖTV indirimi yürürlüğe girdi. Bu kapsamda beyaz eşya satan firmalar ürünlerinde en az %10 indirime gittiler. 30 Nisana kadar yapılan ÖTV indirimi sayesinde vatandaşın ihtiyaçları kapsamında beyaz eşyada önemli indirimler geldi

5. Ev eşyası eskiyen beyaz eşyacıya hücum etti.
Bazı haber kaynaklarında belirtildiği üzere ÖTV indirimi vatandaşa o kadar sirayet etti ki, vatandaş eskimiş ev eşyalarını değiştirmek için hemen alışverişe koştu. Beyaz eşyalarda gerçekleştirilen ÖTV indirimi hem vatandaşın hem de esnafın yüzünü güldürdü.

Özellikle uzun zamandır evindeki eskimiş elektrikli ev aletlerini kullanmakta zorlanan vatandaşlar bu indirimle rahat bit nefes aldve hemen makinesini değiştirdi.

6. ÖTV indirimi beyaz eşya alacaklara tam bir fırsat dönemi sunmaktadır.
Özellikle kurdaki dalgalanma esnafı gerçek anlamda zora soktu. Tüketicilerin alışveriş yapmaması esnafında zarar etmesine neden oldu. Bu durumlardan dolay ÖTV indirimi insanlara büyük kolaylık sağladı. Piyasayı canlandıran bu uygulama ile vatandaş ve esnaf rahat bir nefes adı. Uzun zamandır alışveriş yapamayan vatandaş bu dönemi bir fırsat olarak değerlendirdi.


ÖTV indirimi kapsamında vatandaş %10 veya daha fazla indirimle satıcıların karşısına çıktı. 1.000 TL olan orta seviye bir beyaz eşyayı 900 TL’ye veya daha da az bir ücrete mal edebilirsiniz. Sizlerde ihtiyaçlarınız kapsamında beyaz eşya satan firmaları gezebilirsiniz. Eğer evinize elektrikli ev aletleri almak istiyorsanı 30 Nisana kadar tam fırsat dönemidir. Sonra kaçırdım diye üzülmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder