Sürtünme kuvveti nedir? (Kısaca) - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 07, 2017

Sürtünme kuvveti nedir? (Kısaca)

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Sürtünme kuvveti nedir? (Kısaca)
Birbirlerine temas eden cisimler arasında oluşan sürtünme kuvveti nedir, biliyor musunuz?
Sürtünme kuvveti temas halindeki iki nesnenin arasında oluşan ve harekete karşı koyan kuvvete verilen addır. Bir cisim her yüzeyde aynı şekilde hareket etmez. Örneğin cam gibi pürüzsüz bir yüzeyde daha rahat ederken taşlı, pürüzlü bir yüzeyde daha zor hareket eder. Cismi pürüzlü yüzeylerde hareket ettirmek daha çok kuvvet gerektirir. Sürtünme kuvveti her zaman zıt yöndedir yani harekete karşıdır.

Bilim insanlarının yaptığı deneylere göre sürtünme kuvveti iki şeye bağlıdır; sürtünen iki yüzey arasındaki etki ile tepkiye ve sürtünen yüzeylerin cinsine…
Her yüzeyin sürtünmesi farklı olduğundan sürtünme kuvvetinin hesaplanabilmesi için sürtünen yüzeylerin sürtünme katsayısının bilinmesi gerekir.

SÜRTÜNME KATSAYISI
Sürtünme katsayısı, iki cisim sürtünme kuvvetinin iki cismi birbirine bastıran kuvvete oranıdır. Objelerin sürtünme katsayısı farklıdır. Örneğin; buz ile çelik arasında sürtünme düşüktür ama lastik ile asfalt arasında sürtünme yüksektir.

Sürtünme katsayısı genellikle 1 ile 0 arasında olur ancak bazı durumlarda 1.7 ye kadar çıkabilir. Hatta teflonun sürtünme katsayısı 0.04 gibi çok düşük bir değer olabilir. 


Bu yüzden teflon tavalar için yapışmaz tava da denmektedir. Sürtünme katsayısı 0 ise obje bir yüzeye temas etmiyor demektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder