Pastırma sıcakları nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 07, 2017

Pastırma sıcakları nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Pastırma sıcakları nedir?
Dünyanın her coğrafyasında yaşanan ‘pastırma sıcakları’, tam kış geldi derken parlak güneşiyle yüzümüzü güldürür… Pastırma sıcakları diye isimlendirilen mevsimsel sıcaklık değişikliği genellikle sonbahar aylarında görülür. Ekim ayı sonu ile kasım başlangıcında görülen ve sadece birkaç gün süren sıcaklıklara ‘pastırma sıcakları’ denir. Bu yazdan kalan sıcak günler, sonbahar ve kış mevsimlerinde olmak üzere yılda birkaç kez değişik zamanlarda görülebilir.

Pastırma sıcakları denmesinin asıl sebebi ise bu aylarda kışa hazırlık olarak pastırma ve sucuk yapılmasıdır. Yöresel bir tabir olmakla birlikte bazı yerlerde kocakarı sıcakları diye farklı isimlerle de anılır. Mevsimsel olarak özellikle sonbahar aylarında uzun süren yağışlardan sonra birden yükselen sıcaklıklar kendini göstermektedir. Bu gibi mevsimsel geçişlerde gündüzleri güneşli ve mevsim normallerinin üzerinde sıcaklık yaşanırken, geceleri soğuk olabilmektedir. Gündüz ısınan hava ile birlikte nemin yükselmesi gece don olaylarını getirmektedir. Hava özellikle akşamları hafif puslu ve rüzgarlı olur.

Peki, soğuk kış günleri gelmişken pastırma sıcakları nasıl oluşur? Kutup kaynaklı soğuk hava kütleleri güneye inerken hareketsiz hale gelir ve bu şekilde sıcak yüksek basınç merkezi oluştururlar. Bu şekilde havanın dikey hareketi de engellenmiş olur. Bu zaman dilimlerinde havanın puslu olmasının en büyük sebebi ise alçak irtifalarda yoğunlaşan duman ve toz partiküllerinin engellenmesi ve hareketsiz hale gelmesidir.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘nün son hava tahminlerine göre önümüzdeki günlerde sıcaklıklarının 7-8 dereceye kadar yükseleceğini tahmin etmektedirler. Dünyanın birçok yerinde yaşanan bu mevsim hareketi baharı anımsatırken yaz aylarını özleyenler için azda olsa küçük bir keyif yaşatmaktadır.


Hatta hava tahminlerini takip ederek bu hafta sonu için güzel bir program yapılabilir. Kış aylarına girerken son sıcakları değerlendirmek moral ve motivasyon açısından oldukça etkili olabilir. Fakat uzun sürmeyeceğini bilerek kış tedbirlerini de elden bırakmamakta fayda var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder