Ekinoks nedir? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 06, 2017

Ekinoks nedir?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Ekinoks nedir?
Ekinoks diğer deyişle gündönümü, ilkbaharın habercisi ve sıcakların artması olarak yorumlanır. Peki, ekinoksta neler yaşanır?.. Gece ve gündüzün eşitliği olarak bilinen ekinoks, Güneş ışınlarının Ekvator’a dik düşmesi sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği zamandır. Yılda iki kez tekrarlar; İlkbahar Ekinoksu ve Sonbahar Ekinoksu. İngilizce bir terim olan Equinox’tan gelen ekinoks, Eve “Equal Night” yani eşit gece manasına gelir. Ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde ekinoks ve nevruz çeşitli şekillerde kutlanır…

Ekinoks Tarihleri
Kuzey ve Güney yarımkürede, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°’lik açı ile düşer. Ekvator’da gölge boyu sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarımküre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarımküre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarımküre’de ise tam tersi olur. Yine bu tarih Güney Yarımküre’de sonbahar, Kuzey Yarımküre’de ilkbahar başlangıcıdır. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür ve aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olurken 21 Mart, Güney Kutup Noktası’nda 6 aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.

23 Eylül:
Kuzey ve Güney yarımkürede, güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°’lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Bu tarihten itibaren Güneş ışınları Güney Yarımküre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarımküre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Güney Yarımküre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Kuzey Yarımküre’de sonbahar, Güney Yarımküre’de ilkbahar başlangıcıdır ve aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur ve Güneş her iki kutup noktasında da görülür. 23 Eylül, Kuzey Kutup Noktası’nda 6 aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır.

Kuzey Yarımküre’de 21 Mart İlkbahar Ekinoksu – 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu’dur.
Güney Yarımküre’de 21 Mart Sonbahar Ekinoksu – 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu’dur.

Ekinoks İnanışları
Eski çağlarda özellikle pagan inanışlarda tanrı ve tanrıçaların buluşmasının ekinokslarda kutlandığı bilinir. Yeni bir hayat ve yeni aşkların doğuşunu temsil eden bu ritüellerin birçoğu günümüzde Hristiyan aleminde Paskalya Bayramı adı altında kutlanmaya devam eder. Hatta Paskalya yumurtaları yeniden doğuşu temsil eder. Ekinoksun hayatımızda önemli değişikliklere sebep olacağına inanılır.


Yine eski bir inanışa göre, dondurucu bir soğuk yoksa ekinoksta evde olmamak iyidir. Açık alanda olmak, hatta pek çok gelenekte piknik için en ideal günün ekinoks zamanı olduğuna inanılır. Doğayla bütünleşip hayata pozitif enerji çekileceğine inanılır.

En eski geleneklerden birine göre de ekinoks olduğu zaman özellikle akşamları bir ateş etrafında toplanıp şarkılar söylemek, hikayeler anlatmak toplulukların birbirine bağlılığını artırıyormuş.

Paganların ekinokslarda denizlere ve büyük derelere gidip yıkanarak arındıkları, yeni hayata temiz bir başlangıç yaptıkları bilinir. Paganlar ekinoksta tutulan dileklerin kabul olacağına inanırlardı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder