Carpe Diem ne demek? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Nisan 07, 2017

Carpe Diem ne demek?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Carpe Diem ne demek?
Son yıllarda televizyonda, dergilerde, gazetelerde, internette carpe diem sözü sık sık kullanılıyor. Peki carpe diem ne demek? Günümüzde popüler kültürde kendine yer bulan “carpe diem” sözü latince olup kökeni çok eskidir. Carpe diem, Latin edebiyatının ünlü ozanı Horatius’un bir dizesinde geçmektedir ve gününü gün et, zamanın tadını çıkar, günü yakala, anı yaşa veya günü yaşa gibi anlamlara gelmektedir.

Horatius’un bu özdeyişi gelecek hakkında endişelenmek yerine yaşanılan anın değerini vurgulamak için yapılan bir uyarıdır. 19. yüzyıl başlarında İngiliz şair Lord Byron’ın yapıtlarında sık sık “günü yakala” (seize the day) olarak geçen bu deyiş deneyimdeki hazzın önemini gözden kaçırmamayı salık verir. Kimi Hıristiyan şiirlerindeyse “günü anlamlı yaşa” anlamında kullanılan carpe diem özdeyişi, insanların bedenlerini uykuya hazırlamak yerine, ruhlarını ölüme hazırlamaları gerektiğini ima eder.

Yarının (geleceğin) ne olacağı bilinmediği için, içinde bulunulan zamanın kıymetinin bilinmesi, yarına (geleceğe) mümkün olduğunca az güvenilmesi gerektiği vurgusu vardır.


Bu sözün çok geçtiği Ölü Ozanlar Derneği filminde “Sadece bir tane hayatınız var ve şimdi yapmayacaksınız da ölünce mi yapacaksınız?” ifadeleri ile anın değerinin bilinip ona göre hareket edilmesi gerektiği anlatıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder