Meslek seçerken nelere dikkat etmeli? - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 29, 2017

Meslek seçerken nelere dikkat etmeli?

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Meslek seçerken nelere dikkat etmeli?
Sınava hazırsınız ya hangi mesleği seçeceğinize karar verdiniz mi? Peki, meslek seçimi nasıl yapılır? İşte tüm ayrıntılar…

Birçok öğrenci ne yazık ki sevdiği mesleğin eğitimini almak için üniversite seçmek yerine sınavda aldığı puana göre tercih yapıyor. Ama pek çok öğrenci aslında bu kararını verirken 4-6 yıl sürecek bir bölümün mü yoksa ömür boyu o mesleği yapacak olmanın mı önemli olup olmadığına dikkat etmiyor. Bu seçimler de kişilerin üniversiteyi bitirdikten sonra mutsuz olmasına ya da okuduğu bölüm dışında çalışmasına neden oluyor. Bunun için üniversitede okuyacağınız bölümleri seçerken önceden araştırmalı, hatta imkanınız varsa çalışma koşullarını bizzat görmeli ve yapmak istediğiniz mesleğe üniversite sınavlarına hazırlanırken karar vermiş olmalısınız. Böylece hangi okulların istediğiniz bölümde en iyi eğitimi verdiğini hem de kaç puan almanız gerektiğini öğrenirseniz kendinize ona göre bir hedef koymuş olursunuz. Peki, öncelikle meslek seçimi ve önemi nedir, size bundan bahsedelim:

Üniversite hayatınızın sadece 4-6 yıl arasında geçeceğini fakat bir meslek hayatınızın 30-40 yıl süreceğini düşünürseniz aslında meslek seçiminin ne kadar önemli olduğunu başka bir söze gerek kalmadan anlamış olursunuz. Bunun yanında günde ortalama 10 saat çalıştığınızı varsayarsanız günün büyük çoğunluğunu çalıştığınız ortamda geçirdiğinizi görecekseniz. Bu yüzden sevdiğiniz işi yapıp meslek hayatınızda mutlu olmak aslında tüm hayatınıza etki eden bir durum. Gün boyu canınızın istemediği bir meslek hayatınızın olması yaşamanızın da kalitesini dürecektir. Bu nedenle ilk önce meslek seçimini yaparken kendinize şu soruları sormalısınız:

*Hangi mesleği seçmek istediğimi biliyor muyum?
*Bu meslek ilgi, yetenek ve kapasiteme uygun mu?
*İstediğim mesleği ya da diğer meslekleri yeterince tanıyor muyum?
*Düşündüğüm meslek kendi seçimim mi yoksa ailemin isteği mi?
*Seçtiğim mesleğin olumlu ve olumsuz yönlerinden haberdar mıyım?

Buradan da çıkaracağımız sonuç şu ki bir mesleği seçmekteki en önemli kriter istediğimiz de olsa tek ölçüt bu olmamalı bunun dışında yeteneklerinizi, kapasitenizi de kesinlikle göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Ayrıca karar verirken şu sorulara da kesinlikle yanıt aramalısınız:

*Mesleklerdeki iş bulma olasılıklarım neler?

*Bana ne kadar gelir sağlar?
*Sosyal güvencesi var mı?
*Çalışma koşulları ve saatleri nasıl?
*Avantajları ve dezavantajları neler?
*Riskleri ve hoşa giden yönleri neler?
Meslek seçerken nelere dikkat edilmelidir?

Meslek, insanın yaşamını sürdürebilmek için icra edeceği belli bir eğitim, çalışma, bilgi birikimi ve çalışacak sektöre bağlı olarak yeteneklerini geliştireceği sürecin sonunda elde ettiği unvandır. Meslek seçerken en çok dikkat edilen ve o mesleklerin seçilmesine neden olan kriter toplumdaki saygınlık düzeyleri. Biliyoruz ki her mesleğin toplumdan topluma değişen bir saygınlık ve statüleri var ancak yalnızca saygınlığı fazla diye tıp okuyup mezun olduktan sonra ise başka bir alanda istihdam etmek sizin mutsuz bir çalışma hayatınıza neden olacak hem de ülke ekonomisi için kayba sebep olacaktır.

Kısaca anlatmak istediğimizi toparlayacak olursak; Bir kişinin meslek konusunda doğru seçim yapabilmesi için her şeyden önce ne istediğini bilmesi ardından da çeşitli seçenekleri inceleyip her birinin isteklerine ve koşullarına ne derece uygun olup olmadığını değerlendirmesi gerekir. Bunun için de şu basamaklara dikkat etmenizi öneririz:


1)Kendinizi tanıyın, istekleriniz dışında meslekle uyuşup uyuşmadığınıza dikkat edin.
2)Değerlerinizi göz önüne alın, eğer mesleğinizle uyuşuyorsa bu sizi mutlu edecektir.
3)Beklentilerinizi sınayın; İlerde hangi meslek daha popüler olur bunları sorgulayın.
4)Sosyoekonomik durumunuzu belirlemek için ailenizden destek alın ve bu konu üzerinde tartışın.
5)Fiziksel özelliklerinizin istediğiniz mesleğe uygun olmadığını araştırın.
6)Kişisel özelliklerinizi sorgulayın, çok duygusal bir karaktere sahipseniz kaldıramayacağınızı düşündüğünüz meslekleri seçmeyin.
7)İlgi ve yeteneklerinizi değerlendirin.

Mesleği tanıdıktan sonra ne yapmalı?
Mesleği tanıdıktan sonraki en önemli aşama o mesleğin eğitimini veren eğitim kurumlarını tanımaktır. Bu durumda mesleğini seçen aday, aşağıda yer alan ilkelere de göz atmalıdır;

*Hangi eğitim kurumları seçmek istediğiniz mesleğin eğitimini veriyor?
*Bu eğitim kurumlarından nasıl ve ne şekilde yararlanılmaktadır?
*Eğitim olanakları nelerdir, bölgelere göre dağılımı nasıldır?
*Mesleki eğitim kurumlarına başvuru nasıl yapılmaktadır?
*Mezuniyet sonrası çalışma alanları ve iş bulma olanakları neler?
*Eğitim kurumlarındaki kontenjanlar ne kadar?
*Eğitim uygulamalı mı yoksa teorik mi?
*Meslekle ilgili çalışma koşulları sağlık durumuza uygun mu?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder