Element-Sembol - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mart 16, 2017

Element-Sembol

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Element-Sembol
Elementler Sembollerle Nasıl Gösterilir
Elementleri özelliklerine göre sınıflandırmak üzere çalışmalar yapan ilk bilim insanları, periyodik tabloyu hazırlarken elementlerin isimleri yerine onları simgeleyen bazı harfler kullanmıştır. Bu tür bir gösterim bilim insanlarına ne tür kolaylıklar sağlamış olabilir? Tartışınız.

Bu tür sembolik bir gösterim bilimsel iletişimi kolaylaştımaktadır. Bilim adamları arasında farklı adlar verme sonucunda yanlış anlamlar verme sonucunu ortadan kaldırmaktadır. 118 ve 119. sayfalarda verilen elementleri isimlerinden yararlanarak sembollerle nasıl gösterirsiniz? Bunun için aşağıdaki etkinliği yapınız:

Aynı cins atomlardan oluşan topluluğa element denilir. Çevremizdeki maddelerin hepsi bu elementler sayesinde oluşur. Dünyada bilinen elementlerin sayısı 120’ye yakındır. Bu elementler ya tek başlarına ya da başka elementlerle birleşerek yeni maddelerin oluşmasını sağlarlar.

Yukarıda gördüğümüz trafik işaretleri yabancı bir ülkeden olmasına rağmen ülkemizde kullanılanlarla aynı anlamlar taşıyorlar. Bu örnekte olduğu gibi tüm insanlığın ortak kullanımında olan bilimsel değerler de genellikle tüm dillerde aynı anlama gelen işaretlerle kullanılır. Bizim konumuz olan elementler de tüm dünyada aynı sembollerle ifade edilir. Örneğin Demir elementi Türkçede Fe sembolüyle gösterilirken Almancada da Fe ile gösterilir.

Buna benzer örnekler matematik için de geçerlidir. 3 işareti her dilde üç anlamına gelmektedir. Elementler harfleri farklı olan Rusça, Arapça gibi dillerde de bizim kullandığımız sembollerle kullanılır.

Sembol ve Formül
Atomlarla ilgili çok karıştırılan konulardan biri de sembol ve element arasındaki farktır. Bu farkı daha iyi anlamak için matematikten yararlanalım. Aşağıdaki resimde rakam ve sayı arasındaki ilişki element ve sembol arasında da vardır.

Sembol: Sadece 1 tane elementi temsil eder. Sadece elementler sembollerle gösterilir.
Formül: İki ve ya daha fazla elementten oluşmuş yapıları (bileşikleri) gösterir.
Sembol örnekleri: fe, Na, O, Cl, Xe, Pb, H
Formül örnekleri: O2, OH, H2O, NaCl, O3, C6H12O6


Elementlerin Sembolleri:
1 Hidrojen H
2 Helyum He
3 Lityum Li
4 Berilyum Be
5 Bor B
6 Karbon C
7 Azot N
8 Oksijen O
9 Flor F
10 Neon Ne
11 Sodyum Na
12 Magnezyum Mg
13 Alüminyum Al
14 Silis Si
15 Fosfor P
16 Kükürt S
17 Klor Cl
18 Argon Ar
19 Potasyum K
20 Kalsiyum Ca

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder