DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ!
Japonya Pearl Harbor baskınını ne kadar kuvvetle gerçekleştirdi? Dünyanın en önemli askeri baskınlarından bir tanesi olarak bilinen Pearl Harbor baskınını İkinci Dünya savaşı sırasında Jayonya Amerika Birleşik devletlerinin Havvaii adasında bulunan askeri birliğine yaptığı saldırıdır. Pearl Harbor baskınında 2400 civarı asker ve sivilin öldüğü, 10 civarı geminin batırıldığı ve bir o kadar gemininde çok büyük zarar gördüğü, 180-190 civarı uçağın yokeldiği ve 150 civarında uçağında zarar gördüğü bu büyük baskını Japonya nasıl bir kuvvetle gerçekleştirmiştir.
Japonya bu baskını gerçeleştirmek için aşağıdaki sayılarda kuvvet kullanmıştır: 6 Uçak Gemisi 2 Savaş gemisi 3 Kruvazör, 9 Muhrip, 8 Tanker, 23 filo denizaltısı, 5 Cep denizaltısı, 441 Uçak Japonya baskında kullandığı 441 uçaktan 29 uçağını ve cep denizaltısı olarak tabir edilen 5 adet küçük denizaltısının tamamını kaybetmiştir. 65 civarıda pilot ve denizaltı askeri ölmüştür. Bunlar dışında büyük kaybı olmamıştır. Her şey Amerikan askerî birliklerinin kontrolünde gibi görünüyordu fakat 7 Aralık 1941 sabahında Hawaii’nin Oahu adası, beklenmedik bir şekilde büyük bir bombardıman ile sarsıldı. Bu büyük saldırı, tarihe İnci Körfezi Saldırısı, Hawai Kaisen, Hawaii Deniz Savaşı gibi farklı isimlerle de geçecek olan Pearl Harbor saldırısıydı.
Hitler'e Sordunuz mu? Pearl Harbor Saldırısı’nın Amacı Neydi? Peral Harbour Saldırısı, 7 Aralık 1941 tarihinde Japon deniz kuvvetleri tarafından, Amerika Birleşik Devletleri’nin Büyük Okyanus’ta bulunan askerî gemilerinden gelecek olası bir saldırısını önlemek için düzenlenmiştir. Adım Adım Pearl Harbor Saldırısı İkinci Dünya Savaşı’na yaklaşıldığı dönemde Japonya, en az Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri kadar dünya ekonomisinde söz sahibi olmak istediğini izlediği siyaset itibariyle açıkça ortaya koymuştu. Japonya’nın hedefi dünyanın önemli topraklarını ve doğal kaynakları ele geçirmek, dünyanın yeni süper gücü olmaktı. Japon güçleri, bu amaçla çıktığı yolda 19. Yüzyılın sonlarına doğru Çin ile büyük bir mücadele sürdürmüş ve 20. yüzyılın başında ise kendisini, Rusya ile büyük bir savaşın ortasında bulmuştur. Bu tarihten 1930’lara kadar ise Japonya, askerî anlamda büyük bir güç ve donanıma sahip olmuştur.
Dönemin süper gücü olma yolunda ilerleyen ABD’ye alternatif bir güç olarak yükselme eğiliminde olan Japonya, 1937’de Çin ile büyük savaşın içine girmiş ve agresif tutumu ile ilgili Milletler Cemiyeti tarafından uyarı almıştır. Bu uyarıya karşılık Japonya, Milletler Cemiyeti’nden ayrıldığını açıklamıştır.
Mihver Devletlerin Oluşumu ve Saldırı Japonya’nın hırslı tavırları Japon yönetimini, Birinci Dünya Savaşı’ndan aradığını bulamayan fakat dünyanın en güçlüleri arasında yer almak için hazırda bekleyen Almanya ve İtalya ile müttefik olmaya itmişti. Böylece Japonya, Hitler Almanya’sı ve Mussolini İtalya’sı anlaşma imzalayarak “mihver devletleri” kurdular.
Mihver Devletleri oluşumuna ABD’nin tepkisi gecikmedi. ABD, vakit geçirmeden Japonya’ya akaryakıt ambargosu uyguladı ve Panama Kanalı’nı Japon gemilerine kapattı. Bu akaryakıtlar, Japon askerî gücünün bel kemiğini oluşturduğundan bu yakıtların yokluğu Japonya’ya büyük bir darbe olacaktı. ABD ve İngilizler bu ambargonun Japonya’nın Çin ile olan savaştan çekilirse kalkacağını söylediler fakat Japonya burada elde ettiği gücü başka devletlere kaptırma niyetinde değildi. Ayrıca Pasifik’te kendisine karşı oluşabilecek Amerikan saldırısını önlemek istiyordu. Bu yüzden buradaki ABD gücüne darbe vurulmalıydı.
Japonya, Hawaii’de ABD donanmasına gerçekleştireceği saldırının hazırlıklarını yapıyorken ABD, Japonya’nın kendisine karşı bir saldırıyı göze alabileceğini tahmin etmiyordu. Ancak 7 Aralık 1941 büyük bir sürpriz yaşadı ve Hawaii’de büyük bir Japon bombardımanı ile karşı karşıya kaldı. Japon güçleri, Hawaii adlarında konuşlanan Pasifik ve Pearl Harbor askerî birliklerine pusu kurmuşlardı.Bu ani baskınla Amerikan güçleri adeta neye uğradıklarını şaşırdılar. Saldırı tam 90 dakika sürdü.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder