BİLGİ TOPLUMUNUN ELEŞTİRİSİ - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Aralık 27, 2015

BİLGİ TOPLUMUNUN ELEŞTİRİSİ

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
BİLGİ TOPLUMUNUN ELEŞTİRİSİ VE TÜRKİYE’DE MODERN EĞİTİMİN GERÇEKLEŞTİREMEDİKLERİ

Sanayi toplumundan çıkmış veya çıkmakta olan ülkeler, bilginin gücünü kavrayarak atılımlarını bilgiye ulaşma, bilgiyi üretme ve bilgiyi kullanma yönünde yapmalıdırlar. Bilginin elde edilmesi, kullanılması ve pazarlanması için toplumlar, öncelikle gerekli teknolojiyi elde etmeli ve bu teknolojiyi çok iyi bir şekilde planlı ve akıcı olarak kullanmalıdırlar.

Bilgi toplumunda, bilgiye her an ulaşabilmek için bütün okullardaki öğretmenlerin ve öğrencilerin eksiksiz olarak bilgisayara, internete ve çoklu ortam kaynaklarına erişimlerini sağlamak gerekmektedir. Ancak günümüz şartlarında ülkenin her yerinde (köy, kasaba, ilçe hatta bazı illerde) bu uygulamayı yapmak henüz mümkün değildir. Dolayısıyla şehirlerde yaşayan öğrenciler ile taşralarda yaşayan öğrenciler arasında bilgiye ulaşma bakımından eğitimsel farklılıklar oluşmaktadır. Bu farklılıkları ortadan kaldırabilmek için ülkemizin her tarafındaki okullara ve sınıflara bilgisayarlar konulmalı, internet bağlanmalı ve aktif olarak tüm öğrenciler derslerde internetin imkânlarından faydalanmalıdırlar. Bilgi toplumuna geçen Avrupa ülkelerindeki öğretmenlere, Uluslararası Teknoloji Eğitimi Topluluğu (International Society for Educational Technology) “bilgi ve iletişim teknolojilerinin (bilgisayar, internet, kapalı devre ağlar vb.) eğitimde kullanımını hakkında eğitim vermektedir ve bu topluluk öğretmenlere eğitim veren çeşitli programlara da destek olmakta ve başarılı olan programları belirleyerek ödüllendirmektedir” (ISTE, 2000). 

Bu topluluk gibi diğer toplulukların da “bilgi toplumunun öğretmenlerine, eksik olan gerekli temel becerileri kazandırma konusunda yardım edebileceği veya fikirler verebileceği (AECT, 2001). tarafından düşünülmektedir. Ancak günümüzde teknoloji kullanımı konusunda eğitim veren toplulukların çok az olması mevcut öğretmenlerin çok az bir kısmına eğitim verilebilmesi demektir. Bu durum bilgi toplumuna geçen ülkelerdeki öğretmenlerin teknoloji kullanımı ve öğretimi konusunda istenilen seviyede eğitilemedikleri, teknoloji hakkında eğitim alması gereken öğretmenlerin ise büyük bir kısmının bu eğitimi almadıkları veya alamadıkları anlamına gelmektedir. Bu da bilgi toplumu öğretmenlerinin teknoloji kullanımı veya teknoloji eğitimi gibi konularda hala istenilen düzeyde olmadıkları anlamına gelmektedir. Bu nedenle gerek Milli Eğitim Bakanlığı ve gerekse çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından öğretmenlere hizmet içi eğitimlerle teknolojiyi, interneti ve bilgisayarı etkin olarak kullanabilme becerisi kazandırabilecek çeşitli eğitimler verilmelidir.

Öğretmenlerin ders anlattıkları, öğrencilerin sınıfta uslu uslu dinledikleri, öğretmenlerin her şeyi bildiklerini sandıkları, öğrencilerin hiçbir şey bilmedikleri… (Gür, 2006: 34) öğretmenlerin deney yaptığı ve öğrencilerin izlediği devirler bilgi toplumunun modern öğretim anlayışına göre gerilerde kaldı. Artık öğretmenlerden, öğrenci merkezli olan yeni modern öğretimin gereksinimlerini yerine getirmeleri istenmektedir. Milli Eğitim Bakanlığında görevli birçok öğretmen yeni öğretim programına göre eğitim almadıkları için, dersleri gerektiği gibi işleyememekte bu da öğrenciler açısından sıkıntı oluşturmaktadır. Bu  olumsuz durumları önleyebilmek için öğretmenlere, kendilerini modern dünyada nasıl yenileyecekleri ve nasıl geliştirecekleri ile ilgili gerekli kurum ve kuruluşlar tarafından hizmet içi eğitimler verilerek tüm öğretmenler çağın gereksinimlerine uygun olarak yetiştirilmelidir.

Bilgi toplumunda insanlar mekanikleşmeden uzak, hayatlarını eğlenceli ve dolu dolu bir şekilde yaşayarak devam ettirebilmeleri için teknolojiye karşı kendilerine yeteri kadar zaman ayırmalı, bazı dönemlerde bilgisayar, internet ve kitle iletişim araçları gibi modern teknolojinin nimetlerinden uzak durarak kendilerini dinlendirmelidirler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder