Servet-i Fünun Edebiyatı Hazırlayan Sebepler - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Mayıs 27, 2015

Servet-i Fünun Edebiyatı Hazırlayan Sebepler

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Servet-i Fünun Edebiyatı Hazırlayan Sebepler


Servet-i Fünun edebiyatını hazırlayan nedenlerin başında, Tanzimat edebiyatıyla başlayan ‘’eski-yeni’’ tartışmalarında Recaizade  Mahmut Ekrem’in yeniyi savunanları bir araya getirme düşüncesi yatmaktadır. Batılı kültür ve yaşayışı benimseyen sanatçılar, Recaizede’nin bu yönlendirmesine bağlı olarak Servet-i Fünun  dergisi etrafında bir araya gelmişlerdir.

Tanzimat dönemi sanatçılarının edebi bir gurup oluşturmaları ve bu şekilde isimlendirmeleri kendilerine değil edebiyat tarihçilerine ait bir adlandırmadır. Servet-i Fünun sanatçıları ise bilinçli olarak bir araya gelmiş ve edebi bir cephe oluşturmuşlardır.

Tanzimat döneminde yenileşme süreci devlet eliyle başlamış ve bu dönem sanatçıları Tanzimat’ın son dönemi hariç genelde büyük bir baskı görmüşlerdir. Servetifunün edebiyatının dogmasında sanatçıların yaşama bakış ve sanat anlayışlarının oluşmasında dönemin olumsuz etkisi olmuştur. II. Abdülhamit devletin bütünlüğünü koruma adına baskıcı bir politika uygulamıştır.