Edebi Metin - Ders Kitabı Cevapları

Ağustos 28, 2014

demo-image

Edebi Metin

Edit
Edebi Metin
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
EDEBİ METİN
Gerçek yaşamı birebir anlatmayan, o yaşama alternatif bir dünyadır. Gerçek, sanatçının amaçladığı anlam kurgusu içinde değişikliğe uğrar. Edebi metnin soyut anlam boyutu vardır. Bu nedenle anlam yüzeyde ve görünür değil, derinde ve gizlidir. Şair ve yazarlar bu etkiyi gerçekleştirmek için kelimeler üzerine yoğun ve derin anlamlar yükler, kimisi şekil açısından bunu yakalamak ister kimi de anlam açısından. Amaç insanların iç dünyalarında zevk almalarını ve etkilenmelerini sağlamaktır.
*hazza dayalıdır, özneldir, özgündür, değerlidir.
*Duygu ve hayale dayanır; ama akılla dizgeleştirilir.
*İşlenmiş bir dil ve anlatımla oluşur.
*Estetik hep en önemli öğedir edebi metin için.
*Dilin ya da sözcüklerin farklı şekilde bağdaştırılmasıyla yeni anlatım olanakları yaratılır.
*Ait olduğu toplumun sosyal ve kültürel özelliklerini taşır…
Edebi metinlerdeki birkaç özelliklerinden bazılarıdır.
Metin nedir?
Cümlelerle oluşturulan anlatma ve anlaşma aracıdır. Bir yazıyı oluşturan ses, sözcük, cümle, birbirini izleyen cümleler bütünü ve olanla ilgili dilsel düzenlemelerin tümü.
Metnin oluşumunda sesten paragrafa dil birimleri kullanılır.
Edebi Metin Nedir?
Yazar edebi metinlerdeki anlatımı herkesin bildiği, alışılmış anlamlarda kullanmaz, amaç bilgi aktarmak veya öğretmek değildir. Yazar metinlere okuyucuya sunmak istediklerine göre yeni anlamlar yükler.
Edebî Metinler İle Bilimsel Metinlerin Farkı
Bilimsel yazı, bilgiyi öğretme, doğruluk ve yenilik için yazılan yazı türüdür. Kendine özgü bir anlatım tarzıdır. Edebi metinde ise amaç sadece anlamları sunmak değil aynı zamanda kişiyi etkilemek amaçların en başında gelir. Edebî metinler yan anlam, bakımından zengindir. Kelimeler ve kelime grupları, metin içerisinde farklı anlamlar kazanır. Bu nedenle edebî metinler anlam bakımından zenginleşir. Tek bir anlamları bulunmaz, okuyucunun bilgisi, görgüsü, psikolojik durumuna göre yeniden anlamlandırılır ve yorumlanırlar.
Anlam, Anlama, Anlatım, Yorum ve Yorumlama
  •      Anlam, iletişim esnasında, iletinin, alıcıda uyandırdığı her türlü etkidir. Anlam, anlatımla gerçekleşir.
  • Anlatım ise; düşüncenin, duygunun kısacası anlamın sözle, davranışla, jest ve mimiklerle alıcıya ulaştırılmasıdır.
Anlama, birçok işlemin bir arada yer aldığı girişik bir etkinliktir. Önce yazıdaki sözcükleri, cümleleri göz ve zihnin işbirliğiyle okuruz. Daha önceden edindiğimiz bilgilerin ışığında bunların anlamını kavramaya çalışırız. Eğer sözcükler bilmediğimiz anlamlarda kullanılmışsa yazarın ne demek istediğini, amacını belirleme yoluna gideriz. Sözcüklerin birbirleriyle olan ilgilerini bularak, sözün gelişinden yararlanarak yazarın anlatmak istediğini anlamaya çalışırız. Okuyucu metni okuduğunda kendine özgü anlamlandırır, adlandırır ve değerlendirir yani eseri yorumlar.


Anlatma esasına bağlı edebi metinler, yaşadığımız dünyada gerçekleşmiş veya gerçekleşen bir olayı, görünüşü olduğu gibi anlatmazlar. Sanatçı dış dünyadan aldığı gerçekliği, kendi duygusu, iç dünyası, yaşadığı dönemin özellikleriyle ve düşünceleriyle yoğurur; yaptığı seçimi okuyucunun hizmetine sunar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *