DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ!
Dilin insan ve Toplum Hayatındaki Yeri ve Önemi
DİL
Dil insanlar arasında iletişimi, kendilerini ifade etmelerini sağlayan bir araçtır. Sosyal bağlarımızı düzenleyen dil hayatımızın her alanında varlığını hissettirir. İnsan doğduğu andan itibaren dili hazır bulur. Çıkardığı sesler, mimikler ve taklitlerle çevresiyle anlaşmaya çalışan bir çocuk zamanla yaşadığı toplumun dilini yani ana dilini öğrenir.
Muharrem Ergin dili,’’Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan tabii bir vasıta, kendisine mahsus kanunlar olan ve ancak bu konular çerçevesinde gelişen canlı bir varlık, temeli bilinmeyen zamanlarda atılmış bir gizli antlaşmalar sistemi, seslerden örülmüş içtimai bir müessesedir.’’olarak tanımlamaktadır.
Dil fertlerin üstünde, bütün bir ulusun malıdır. Ulusların en büyük dayanağı dildir. Onu ayakta tutan, varlığını sağlayan ve devam ettiren, sarsılmaz bir birlik yaratan müessese olarak dilin oynadığı rol çok büyüktür. Bağımsızlığın temeli ulusal bilinçtir. Ulusal bilincin en kuvvetli kaynağı ise hiç şüphesiz dildir.
KÜLTÜR
Kültür yaşayış ve düşünme tarzıdır. Bu tarz toplumun kimliğini oluşturarak diğer toplumlardan farklı kılar. Bir toplumun tarihsel süreç içerisinde ürettiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı her türlü maddi ve manevi özelliklerin tümüne kültür denir. Kültürün tanımlarından bir kaçına göz atalım;
»Kültür bir toplumun yaşama tarzıdır. (C.WIESLER )
» Tarihin derinliklerinden süzülüp gelen; zamanın ve ihtiyaçların doğurduğu, şuurlu tercihlerle manalı ve zengin bir sentez oluşturan; sistemli ve sistemsiz şekilde nesilden nesle aktarılan; bu suretle her insanda mensubiyet duygusu, kimlik şuuru kazanılmasını sağlayan; insana çevreyi ve şartları değiştirme gücü veren; nesillerin yaşadıkları zamana ve geleceğe bakışları sırasında “geçmişe atıf” düşüncesini geliştiren inanışların, kabullenişlerin, yaşama şekillerinin bütününe kültür denir. (Sadık Kemal TURAL)
» Kültür, bir topluluğu, bir milleti millet yapan, onu başka milletlerden ayıran hayat tezahürlerinin bütünüdür. Bu hayat tezahürleri her milletin kendine has olan millî değerleridir. (Muharrem ERGİN)
» Kültür denilince karşımıza bir yığın hadise çıkar. Bir toplumda, tabiatın dışında, insan elinden ve dilinden çıkma her şey kültür kavramı içerisine girer. (Mehmet KAPLAN)
Bu tanımlarda da görülüyor ki dil olmadan diğer unsurların oluşması mümkün değildir. Kültür bu unsurların en başında gelmektedir
KÜLTÜRÜN UNSURLARI
Dil her millet için bir kültür hazinesidir. O yüzden dil kültür unsurların başında yer alır. Din, sanat ve dünya görüşü, gelenek ve görenekler, tarihi diğer kültür unsurları olarak sıralayabiliriz. Kültüre ait bütün değerleri bünyesinde barındıran bir kültür hazinesi olan dil sayesinde her millet yaşamı değişik şekillerde algılayarak yorumlamıştır.
KÜLTÜRÜN TAŞIYICISI OLARAK DİL
Kültürün kuşaktan kuşağa aktarılmasındaki en önemli araç, kültür taşıyıcı eserlerdir. Dil millet denilen topluluğun en önemli sosyal varlığıdır. Bir milletin fertleri arasındaki duygu ve düşünce paylaşımı dille sağlanmaktadır. Bu paylaşım dünden bugüne, bugünden yarına dille aktarılmaktadır. O halde dil bir kültür aktarıcısı, taşıyıcısıdır diyebiliriz. B ir filozof, bir şair, bir yazar görüşlerini duygu ve düşüncelerini topluma dil yoluyla ulaştırabilir. Vatan sevgisi Mehmet Akif’in İstiklal Marşı’nda, Milli Mücadele ruhu Mehmet Emin Yurdakul’un şiirlerinde edebileşmiştir. Destanlar günümüze kadar uzanmış adeta canlı birer tablolardır. Bu destanların Kutadgu bilig ile Divanü lügat-ı Türk kültürümüzün en eski yegâne örneklerindendir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder