Muhasebe bölümü mesleki gelişim dersi Sene başı zümre öğretmenler toplantı tutanağı - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Aralık 02, 2013

Muhasebe bölümü mesleki gelişim dersi Sene başı zümre öğretmenler toplantı tutanağı

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
Muhasebe bölümü mesleki gelişim dersi Sene başı zümre öğretmenler toplantı tutanağı

2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI
TURHAN FEYZİOĞLU TİCARET MESLEK  LİSESİ
Muhasebe bölümü mesleki gelişim dersi
Sene başı zümre öğretmenler toplantı tutanağı
TOPLANTI NO                   : 1 
YER                                       : Öğretmenler Odası 
TARİH                                  : 13.09.2013 
SAAT                                    : 14:00
Katılan Öğretmenler     :
Nilay ERCİŞ ÖZEL
İbrahim BAKIR

GÜNDEM MADDELERİ
1. Açılış ve yoklama.
2. Zümre Başkanının seçimi.
3. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun okunması.
4. Atatürk İlke ve İnkılaplarına yıllık planlarda ve derslerde yer verilmesi hususu . (2104, 2212, 2457, 2488 ve 2504 s.T.D.)
5. Mesleki Gelişimdersinin amacının belirlenmesi.
6. Bir önceki Eğitim Öğretim Yılının değerlendirmesi.
7. 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılı çalışma takviminin incelenmesi ve 2089 ve 2141 sayılı Tebliğler Dergilerindeki yIıllık planların hazırlanması hususları.
8. Orta öğretim kurumları sınıf geçme yönetmeliğinin ve değişikliklerin incelenmesi. (2567,2569,2578,2585,2592,2593,2598,2602 ve 2609 s.T.D ile 27692 s.R.G.)
9. Mesleki Gelişimdersi öğretim programlarının incelenmesi.
10. Derslerde uygulanacak yöntem ve tekniklerin incelenmesi.
11. Ölçme ve değerlendirme.
12.Dersin işlenişinde dikkat edilmesi gerekilen hususların belirlenmesi.
13. Performans çalışması, proje ve diğer çalışmalar
14. Diğer zümre öğretmenleri ile işbirliği.
15. Dilek ve temenniler.



GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ
1. Zümre öğretmenler toplantısı Meslek Dersleri Öğretmeni Nilay ERCİŞ ÖZEL katılımıyla İbrahim BAKIR ın başkanlığında başlamıştır. Toplantı yazmanı olarak Nilay ERCİŞ ÖZEL seçilmiştir. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından gündem maddelerinin okunması ile görüşmelere geçilmiştir.
2. 2013-2014 eğitim öğretim yılı Mesleki GelişimZümresi Zümre Başkanı seçimine geçilmiş, yapılan oylama sonucunda Nilay ERCİŞ ÖZEL oybirliğiyle Zümre Başkanı olarak seçilmiştir.
3. Milli Eğitim Temel Kanunu’ nun ilgili maddeleri okunmuştur:
A-     Atatürk İnkılaplarına ve Anayasa başlangıcında ifadesi bulunan Atatürk Milliyetçiliğine bağlı; Türk milletinin milli, ahlaki, insani, manevi kültür değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren, ailesini vatanını milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan; insan hakları ve anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan milli, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek,
B-      Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımından dengeli ve sağlıklı bir şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünce gücüne geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan , yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek,C- İlgi, istidat ve kabiliyetlerini geliştirmek gerekli bilgi, beceri, davranışlar ve birlikte iş görme alışkanlığını kazandırmak suretiyle hayata hazırlamak ve onların, kendilerini mutlu kılacak ve toplum mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmalarını sağlamak,

4. Mesleki Gelişimderslerinde, Atatürk İlke ve İnkılaplarına 2104, 2212, 2457, 2488 ve 2504 sayılı tebliğler dergilerinde açıklanan konular doğrultusunda yer verileceği ifade edildi. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 10. Maddesinde açıklanan hususların dikkate alınması gerektiği üzerinde duruldu. (10 madde: Eğitim sistemimizin her derece ve her türü ile ilgili ders programlarının hazırlanıp uygulanmasında ve her türlü eğitim faaliyetlerinde Atatürk İlke ve İnkılapları ile Anayasada ifadesi bulunan Atatürk Milliyetçiliği temel olarak alınır. Milli kültürün bozulup yozlaşmadan kendimize has şekli ile evrensel kültür korunup geliştirilmesine ve öğretilmesine önem verilir.)  TTKB’nin 2012 yılında yayınlamış olduğu ortaöğretim Mesleki Gelişim dersi öğretim programında belitildiği üzere;
10.sınıflarda ATATÜRK İLKELERİ
Cumhuriyetçilik
Milliyetçilik
Halkçılık
Devletçilik
Laiklik
İnkılâpçılık
konuları işlenecektir.
5. Öğrencinin yaşam boyu kullanabileceği ve mesleki gelişmesine yararlı olabilecek; iyi ilişkiler kurabilme, öğrenmeyi öğrenme, bilgiye ulaşma, girişimcilik ve iş fikirleri üretme, işe uyum sağlama, kendini geliştirme ve problem çözme gibi bilgi ve becerilerin verildiği derstir.
Bu derste öğrenciye, meslek elemanlarının sahip olması gerekli ulusal ve uluslararası iş gücünden beklenen temel yeterlikleri kazandırmak amaçlanmaktadır.
 6. Bir önceki yıla ait zümre öğretmenler tutanağı incelenmiştir. Dersin projeksiyon ve modul kullanarak işlenmesinin ders başarısını artırdığı geçen seneki zümre tutanaklarında yer aldığı için bu dönemde aynı sisteme devam edilmesi ve aynı modülün kullanılması karara bağlanmıştır.

7. 2013-2014 Çalışma takvimi incelenerek okulun açık olduğu günler tespit edildi. Zümre Başkanımız Nilay ERCİŞ ÖZEL  yıllık ve günlük planların çalışma takvimi esas alınarak düzenlenmesi gerektiğini belirtmiş ve ünitelendirilmiş yıllık plan yapılırken konu ağırlıklarına göre zamanlama yapılmasını önemle vurgulamıştır. Meslek Dersleri Öğretmeni Nilay ERCİŞ ÖZEL ise 2551 S.T.D. sayfa 439 da yayımlanan ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 30/07/2003 tarih ve 226 sayılı kararı ile kabul edilen “Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim ve Öğretim Çalışmalarının Plânlı Yürütülmesine İlişkin Yönerge” yi ve 2575 sayılı Tebliğler Dergisinin 603. sayfasında, ilgili yönetmeliğin 12. maddesinin değişikliğinde belirtilen (öğretmen kılavuz kitabı plân yerine kullanılır ) hususunu okumuştur.
Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim ve Öğretim Çalışmalarının Plânlı Yürütülmesine İlişkin Yönergede Değişiklik Yapılmasına Dair Yönerge
Madde 1- Ağustos 2003 tarihli ve 2551 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim ve Öğretim Çalışmalarının Plânlı Yürütülmesine İlişkin Yönergenin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 
“Madde 12 – Ders plânı, bir ders için o dersle ilgili eğitim programlarında yer alan ve birbirleriyle ilişkili öğrenci kazanımlarını bir ya da birkaç ders saatinde işlenecek konu örüntüsünü, konuya ilişkin deney, tartışma sorulan, proje ve ödevleri, uygulama çalışmalarını, ders araç-gerecini içine alan birinci derecede sorumlu olduğu, zümre öğretmenleri ile şube öğretmenlerinin ortak katkısıyla ders öğretmenlerince önceden hazırlanan plândır. Ders plânı, belli bir ders için bir ya da birden çok ders saatinde işlenecek konuların plânlamasıdır. Ders plânında yer alan öğrenme-öğretme etkinlikleri öğrencilerin katkısıyla gerçekleştirilir. Ders plânının uygulanmasından ders öğretmeni sorumludur.

Öğretmen kılavuz kitabı bulunan derslerde, kılavuz kitap, ders plânı yerine kullanılır.  Öğretmenin ihtiyaç duyması hâlinde, okulun şartlarına göre kılavuz kitaplarda yer alan plânların dışında da öğretim programına uygun ders planı hazırlanıp uygulanabilir. Ders defterine uygulanan etkinliğin adı veya etkinliğin ilgili olduğu kazanım yazılır.  Öğretmen kılavuz kitabı bulunmayan dersler için, eğitim-öğretim kurumlarında bir veya birkaç ders saati için sınıf öğretmeni, alan (branş) öğretmeni ve/veya zümre öğretmenleri tarafından ders plânı hazırlanır ve uygulanır. Öğretmen tarafından hazırlanan ders plânı, okul
müdürü ve müfettişlerce denetlenir.
Ders plânı; 
a) Eğitim-öğretim çalışmalarını daha düzenli hâle getirmelidir.
b) Öğrenme ve öğretme sürecinin etkili ve verimli yönetilmesini sağlamalıdır. 
c) Her dersin eğitim programına ve konuların özelliklerine uygun olarak işlenmesini sağlamalıdır. 
d) Derslerde sürekliliği ve bütünlüğü sağlamalıdır. 
e) Öğrenme ve öğretme sürecinde gerçekleştirilen etkinlikleri belgelemelidir. 
f) Eğitimde fırsat ve imkân eşitliğinin gerçekleştirilmesine katkı sağlamalıdır. 
g) Eğitim-öğretim süreci ve öğretim programlarının değerlendirilmesinde geri bildirim sağlamaya uygun olmalıdır.
h) Eğitim teknolojilerinin kullanımına uygun olmalıdır.” 
 

 Öğrenci Proje Çalışması 
a)”Atatürkçülük” ile ilgili konuların dağıtılması; 
b)Geçen yıl sonundaki “Ders kesim raporları”nın incelenerek, buna göre konuların plana alınması 
c)Bir önceki yıla ait yıllık ders planlarının “Düşünceler-Açıklamalar” sütununa aktarılan işlenişe ilişkin hususların yeni planda dikkate alınmasına karar verilmiştir.
8. 7 Eylül 2013  tarih ve 28758 sayılı resmi gazetede  yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı ortaöğretim kurumları yönetmeliği  sınıf geçme yönetmeliğinin tamamı okundu. Yönetmeliğin kaldırılan ve değiştirilen maddeleri incelendi.
9. Mesleki Gelişimdersi öğretim programlarının incelenmesine geçildi.

Ders işlenirken aşağıdaki maddeler göz önünde bulundurulacaktır.
1. Dört Temel Beceriyi Geliştirme 
2. Bilinenden bilinmeyene, Yakından Uzağa Doğru Öğretme 
3. Görsel ve İşitsel Araçları Kullanma 
4. Verilen Bilgilerin Günlük Yaşama Aktarılmasını Sağlama 
5. Öğrencilerin Derse etkin Katılımlarını Sağlama 
6. Bireysel Farklılıkları Dikkate Alma. 
7. Öğrencileri Güdüleme ve Yüreklendirme
10. Eğitim ve öğretim sürecinde, sesli okuma, yazma, (not alma, satır altı çizme, cümlede kullanma) soru- cevap, rol yapma, drama, tartıĢma, beyin fırtınası, problem çözme, araştırma, uygulama, vb. öğrenci merkezli öğrenmeye yönelik yöntem ve teknikleri uygulanabilir. 
Öğrencinin, öğrendiklerinin kendi ürünü olabilmesi için öğrencilerin öğrenme etkinliğine etkin olarak katılması gerekir. Böylelikle öğrenciler bilgi ya da becerilerini yeni bir duruma transfer edebilirler. 
Bu yaklaşımı temel alan etkili bir öğrenme sürecinde aşağıdaki uygulamalar yapılabilir.
1. Modüller içerisinde yer alan her bir öğrenme faaliyetlerinin işleniş de 2 ile 6 kişilik üyeler halinde küçük organize gruplar oluşturulur. (Grupların oluşturulmasında akademik başarı, cinsiyet ve diğer özellikler dikkate alınır.)
 2. Modül içerisindeki öğrenme faaliyetlerinde gerçekleştirilecek uygulamalar, öğretmen ve öğrenciler tarafından işbirliğine dayalı olarak planlanır.
3. Öğrencilerin, öğrenme faaliyetlerinde kazanacakları bilgi beceri ve tavırlara göre kendi planlarını gerçekleştirmesi sağlanır.
 4. Öğretmen öğrencilerin bilgi ve becerilerini
ortaya koymalarına imkân tanır. Özellikle okul içi ve dışındaki kaynaklar konusunda gruplara yardımcı olur. 5. Her bir grup içerisinde öğrencilerin öğrenme faaliyetleri ile elde ettikleri bilgileri analiz etmeleri ve değerlendirmeleri sağlanır.
6. Her bir grup üyesinin kendine daha önce verilen konuyu grup arkadaşlarına sunmaları sağlanır.
7. Sınıftaki grupların bazıları veya hepsinin anlatma ve sunum etkinlikleri gerçekleştirmeleri sağlanır. (Grup sunuları öğretmen tarafından örgütlenir )
8. Çalışmalar ve grupların performansları öğretmen ve öğrenciler tarafından birlikte değerlendirilir ve sonuçları bir karara bağlanır.  .
11. Mesleki Gelişimdersinde ölçme değerlendirme yaparken uygulanacak esaslar yeni yayınlanan ortaöğretim kurumları yönetmeliğinden Meslek Dersleri Öğretmeni Nilay ERCİŞ ÖZEL tarafından okunmuş, önemli kısımlar zümreye eklenmiştir. Zümre Başkanı Nilay ERCİŞ ÖZEL tarafından yazılı ve uygulamalı sınavlar bölümünün   “Aynı derse giren öğretmenlerin ortak değerlendirme yapabilmelerine imkân vermek üzere birden fazla şubede okutulan tüm derslerin yazılı sınavları ortak yapılır ve ortak değerlendirilir. Sorular ve cevap anahtarları zümre öğretmenlerince birlikte hazırlanır ve sınav sonunda ilan edilir. Bu sınavların şube ve sınıflar bazında sınav analizleri yapılır. Konu ve kazanım eksikliği görülen öğrencilerin durumları, ders ve zümre öğretmenleri tarafından yeniden değerlendirilir.” maddesi hatırlatılmış ve tüm sınavların ortak yapılmasına karar verilmiştir. Meslek Dersleri Öğretmeni Nilay ERCİŞ ÖZEL tarafından yazılı ve uygulamalı sınavlar bölümünün “a) Yazılı sınavlar, haftalık ders saati sayısı bir veya iki saat olan dersler için ikiden; üç ve daha fazla olan dersler için ise üçten az olamaz. Sınav tarihleri her dönem başında zümre başkanları kurulunca belirlenir ve okul müdürünün onayından sonra e-Okul sistemi üzerinden ilan edilir. Sınavlarla ilgili gerekli tedbirler okul müdürlüğünce alınır.” maddesi okunmuş 2yazılı yapılmasına karar verilmiştir. Sözlü sınavlar ile ilgili yönetmelikte herhangi bir bilgi verilmediği için  milli eğitim bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar üzerine bir sonraki toplantıda karar verilecektir. Dönemde bir  kere her öğrenciye proje ödevi verilmesi karar bağlanmıştır.
2013-2014 Eğitim Öğretim yılının 1 ve 2. döneminde yazılıların aşağıdaki tabloya göre yapılmasına karar verildi.
YAZILI YOKLAMA TARİHLERİ
YAZILI/DÖNEM
I.DÖNEM
II.DÖNEM
1.YAZILI YOKLAMA15 KASIM 20134 NİSAN 2014
2.YAZILI YOKLAMA10 OCAK 201430 MAYIS  2014

Ölçme ve Değerlendirme Uygulamaları : Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği’nin (Aralık-2004)- (5. Maddesinin g.l.n,o,p bendleri uyarınca; öğrenci başarısının sürekli değerlendirilmesi, ortak hatalarının tespiti , yazılı sınavlar öncesi sürekli çalışmalarının sağlanması, hatalarının gösterilmesi ve başarı grafiklerinin belirlenmesi amacıyla sık sık DENEME SINAVI  ve Haber verilmeden, 10-15 dakikalık süre içerisinde, ünite sonlarında konunun anlaşılıp-anlaşılmadığını tespit için yapılır.
Yazılı sınavlardan sonra öğrencilerin sınıftan çıkarılmaması gerektiği hususu bir kez daha hatırlatılarak uygulamanın esnetilmemesine karar verildi.
12- Ders işlenirken aşağıda belirtilen noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir.
v  Öğrencilere grup ödevleri verilerek ekip çalışması ruhu kazandırılmalıdır.
v  Öğrencilerin derse ilgisinin azalmaması için modül dışı kitaplardan, internet sitelerinden ve güncel olaylardan yardım alınmalıdır.
v  Ezbere dayalı öğretime yönelmemeleri için çok örnek vererek öğrencinin sınava derste hazırlanması ve evde tekrar ederek başarısını artırması hedeflenmelidir.

13. Yeni yayınlanan orataöğretim kurumları yönetmeliğinde yıllık ödevler ile ilgili herhangi bir bilgi verilmemiş, yerine Performans çalışması, proje ve diğer çalışmalar yapılması uygun görülmüş ve bununla ilgili maddeler aşağıya eklenmiştir.

MADDE 50- (1) Öğrenciler okulların özelliklerine göre yazılı sınavların dışında proje ve performans çalışması ile topluma hizmet etkinliklerine yönelik seminer, konferans ve benzeri çalışmalar yaparlar. Öğrenciler, her dönemde tüm derslerden en az bir performans çalışması, her ders yılında en az bir dersten proje hazırlama görevini yerine getirirler.

(2) Öğrencilerin ders yılı içinde ulusal ve uluslararası yarışmalarda elde ettikleri başarılar, ilgili dersin proje veya performans çalışması olarak tam puanla değerlendirilir.

(3) Öğrencilerin hangi dersten/derslerden proje hazırlayacakları sınıf rehber öğretmenleri tarafından okul yönetimine bildirilir.

(4) Proje ve seminer çalışmalarında öğrencilerin laboratuvar, bilgisayar, internet, kitaplık, spor salonu ve konferans salonu gibi imkânlardan etkili ve verimli şekilde yararlanmaları için okul yönetimi tarafından gerekli tedbirler alınır.

(5) İşbirliği çerçevesinde, ilgili makamlardan izin ve onay alınmak şartıyla okulun amaçlarına uygun konferans ve seminerler düzenlenebilir.

(6) Topluma hizmet etkinliklerine önem verilir. Öğrencilerin bu etkinliklere katılmalarını teşvik etmek amacıyla okul yönetimince gerekli tedbirler alınır.

(7) Proje ve performans çalışması puanla değerlendirilir. Topluma hizmet etkinlikleri ve diğer çalışmalar puanla değerlendirilmez; ancak öğrencilerin mezuniyetlerinde belgelendirilir.

(8) Öğrencilerin derse hazırlıkları, derse aktif katılımları ve dersle ilgili araştırma çalışmaları da performans çalışması kapsamında ayrıca notla değerlendirilir. Öğrencilere verilecek yıllık ödevlerde aşağıda belirtilen hususlara uyulacaktır.

Proje, performans ve dönem ödevi olarak modullerde yer alan konu başlıklarının araştırma konusu olarak verilmesi karara bağlanmıştır.
ÖDEVLERİN DEĞERLENDİRME ESASLARI:

a)Konulara  bağlılık derecesi                                        40 puan
b) İmla ve noktalama                                                    20 puan
c) Ödevin tertip ve düzeni                                           20 puan
d) Ödevin zamanında teslimi                                       10 puan
e) Plan                                                                          10 puan
                                                            —————————-
                                                 Toplam                       100 puan      

Öğrencilerin ödev teslim zamanlarıyla ilgili yönetmeliğin 14. mad. göre ders kesimine en geç 2 ay kala toplanması ve değerlendirilmesi kararlaştırıldı. Ödev süresi içerisinde öğrencilere verilecek ve ilgili yönetmelik hükümleri doğrultusunda izlenip alınacak ve değerlendirme yaptıktan sonra öğrencilere verilecek eksikleri ve hatalarını görmeleri sağlanıp açıklandıktan sonra geri alınacaktır

14. Derslerde Bilgisayar, Rehberlik ve Psikolojik danışma öğretmenleri ile diğer meslek mğretmenleri ile işbirliği yapılması gerektiği  kararı alınmıştır.

15. Toplantı, başkan Nilay ERCİŞ ÖZEL’ın 2013-2014 öğretim yılının tüm meslektaşlarına ve öğrencilere hayırlı olması dilek ve temennileri ile son bulmuştur.
ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ

Meslek Dersleri Öğretmeni




İngilizce Dersi Zümre Öğretmenleri Toplantı Tutanağıdır, mesleki gelişim bölge zümre başkanları toplantı tutanağı, mesleki gelişim ilçe zümre başkanları toplantı tutanağı, mesleki gelişim zümre başkanları toplantı tutanağı, mesleki gelişim zümre başkanları toplantısı, mesleki gelişim zümre öğretmenler kurulu toplantı tutanağı, mesleki gelişim zümre toplantı dilekçesi, mesleki gelişim zümre toplantı izin dilekçesi, mesleki gelişim zümre toplantı tutanağı, mesleki gelişim zümre toplantı tutanağı 1 dönem, mesleki gelişim zümre toplantı tutanağı 2.dönem, mesleki gelişim zümre toplantı tutanağı 2011, mesleki gelişim zümre toplantı tutanağı 2013, mesleki gelişim zümre toplantı tutanağı alınan kararlar, mesleki gelişim zümre toplantı tutanağı lise, mesleki gelişim zümre toplantı tutanağı örneği, mesleki gelişim zümre toplantı tutanakları, mesleki gelişim zümre toplantı tutanakları 2.dönem, mesleki gelişim zümre toplantı tutanakları indir, mesleki gelişim zümre toplantı tutanakları lise, mesleki gelişim zümre toplantısı, mesleki gelişim zümre toplantısı 2. dönem, mesleki gelişim zümre toplantısı lise, mesleki gelişim zümre toplantısı örneği, mesleki gelişim zümre toplantısı tutanağı, sene sonu mesleki gelişim zümre toplantı 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder