DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ!
İKİNCİ YENİ HAREKETİ
- 1950’den sonra Garip akımına tepki olarak doğan bir şiir akımıdır.
- İkinci Yeni sanatçıları “sanat için sanat” anlayışını benimsemişlerdir.
- İkinci Yeni şairleri, değişik imgeler, çağrışımlar ve soyutlamalarla yeni bir söyleyiş yaratmaya çalışmışlardır.Yalın, rahat ve anlaşılır olmak yerine anlamca kapalı, soyut bir anlatımı benimsemişlerdir.Kapalı bir anlatım yaratabilmek için Türkçenin anlatım olanaklarını zorlayarak o güne kadar duyulmayan tamlamalar, söz öbekleri ve anlamını yalnızca kendilerinin bildiği yeni sözcükler kullanmışlardır.
- Halk kültüründen ve folklordan uzaklaşmayı amaçlayan sanatçılar, edebi sanatlara ve mecazlı anlatımlara yer vermişlerdir.
- Sürrealizmden etkilenen sanatçılar insanın bilinçaltı dünyasını anlatmaya çalışmışlardır.
- Konuşma dili, nükte, şaşırtma ve tekerlemeye sırt çevirmişlerdir.
- Garipçilerin şiire getirdiği “kentli, küçük insan” tipinin yerine “ duyarlı, huzursuz, dünya vatandaşı bir aydın” tipini getirmişlerdir.
- İkinci Yeniye göre şiir, bir öykü anlatma aracı değildir; öteki edebi türlerden kesin çizgilerle ayrılmalıdır.
- Bu şairler şiirin, insanlara yararlı olmak için yazılmayacağını bu yüzden de erdem, ahlak, toplum ve gerçek gibi konuları işlememesi gerektiğini savunmuşlardır.
- İkinci Yeni, Türk şiirinde çok uzun soluklu olmasa da geniş okuyucu kitlesi bulmasa da, Türk şiirine yeni boyutlar, yeni öğeler getirmiştir.
İkinci Yeni Şairleri; Cemal Süreya, Edip Cansever, Ülkü tamer, Ece Ayhan, Sezai Karakoç, Turgut Uyar, İlhan Berk
İkinci Yeni şiiriyle ilgili ders notunu sizler için hazırlamıştır. Bu notumuzda ikinci yeni şiiri,ikinci yeni şiirinin genel özelliklerini, ikinci yeni şiiri şairlerini göreceksiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder