Cezmi Kitap Ozeti - Ders Kitabı Cevapları

Yeni Yayınlar

Haziran 13, 2013

Cezmi Kitap Ozeti

Edit
 DERS KİTABI CEVAPLARINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ! 
CEZMİ  KİTAP ÖZETİ


KİTABIN ADI          
Cezmi
YAZARI                    
Namık KEMAL
YAYIN EVİ ADRESİ
İnkılap ve Aka Kitabevleri
BASIM YILI             
1997


KİTABIN KONUSU :
Romanın konusu ‘Osmanlı Tarihi’nden alınmıştır.Cezmi adında bir yiğidin gösterdiği kahramanlıkları ve başından geçen olayları anlatmaktadır.

KİTABIN ÖZETİ :
Olaylar 16.yüzyılda geçer.Cezmi yiğit bir sipahi olduğu kadar bilgin bir şairdir de. Yakışıklıdır. Ciritte atlı sporda ustadır. Roman İstanbul’da başlar,Azerbaycan’da, İran’da sürüp gider. Tebriz sarayında sona erer.

İran’da, Şah Tahmasm’ın oğlu Mehmet Hudabende, şahlık tahtında, eşi Şehriyar, kız kardeşi Perihan, Şah’ın kör oluşundan da faydalanarak, siyasette, devlet işlerinde sözü geçer kişilerdir. İran’la Osmanlı Devleti arasında savaş başlar. Cezmi bu savaşa gönüllü olarak katılır. Adil Giray’la bu savaşta tanışırlar. İran ordusu perişan edilir, birçok yerler ele geçirilir.Gazi Giray, kardeşi Adil Giray esir düşerler.

Romanın önemli bölümleri İran sarayında, Adil Giray, Perihan ve Şehriyar’ın çevresinde geçer. Bu iki kadın, Adil Giray’a aşık olurlar. Sünni mezhebinde olan Perihan, seviştiği Adil Giray’la, Osmanlı ordusunun da yardımını sağlayarak İran saltanatını ele geçirmek amacındadır. Bunu, Şehriyar haber alır; taraflar kanlı bir boğuşmaya tutuşurlar.Şehriyar, Perihan ve Adil Giray ölürler. Cezmi, yaralanır. Derviş kılığına girerek güçlükle vatanına döner. 

KİTABIN ANA FİKRİ :
Bir Türk dünyaya bedeldir.Vatan ve istiklâl, uğrunda can verilecek değerlerdir. 

KİTAPTAKİ OLAYLARIN VE ŞAHISLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ:
Namık Kemal, Cezmi’de kendi gençliğini yaşıyor gibidir. Romanda, Cezmi’nin bir bölüğü veya daha fazla düşman askeriyle savaşması gibi destansı ve okuyucuyu şaşırtan ve meraklandıran ilginç olaylar vardır. Romandaki bazı şahıslar şunlardır:
Cezmi : Cezmi, gerek yaradılışı ve gerek terbiyesi bakımından tam bir asker olduğu gibi, nefsine güveni de fazladır. Yararlılığı sayesinde, arzuladığı terakkinin gerçekleşeceğine kuvvetle inanır ve hele genç olduğu için, terakkiden ziyade ün kazanmak sevdaları güder. Günümüzde böyle insanlar yok denecek kadar azdır. 
Adil Giray : Yirmi üç, yirmi dört yaşlarında, gayet hoş sohbet, bilgin, anlayışlı, şair ve kahraman biri…İran kadınlarıyla yaşadığı aşklarla gündemdedir.Güzel kadınları kendisine aşık etmesini iyi bilir. İdeal bir Türk subayıdır. 
Şehriyar : Gerçekten güzel bir kadındır fakat Adil Giray’ın beğeneceği gibi, ahlak ve ruh güzeli değil, vücut güzelidir. Günümüzde tercih edilen kadın tipidir. Perihan’a karşı şeytani duygular beslemektedir. 
Bunların yanında, Perihan, Şah Tahmasp gibi daha birçok karakterler de vardır. 

KİTAP HAKKINDA ŞAHSİ GÖRÜŞLER :
Olayların abartılı boyutlarda yansıtılması; kişi tasvirlerinin de aynı şekilde insan ötesi bir varlık olarak tanıtılması bakımından roman gerçekçiliğini yitirmiştir. Kullanılan dil, oldukça anlaşılır ve sadedir. Osmanlı Tarihi hakkında bizi aydınlatması bakımından okunması tavsiye edilebilecek bir kitaptır. 

KİTABIN YAZARI HAKKINDA KISA BİLGİ:
Namık Kemal Tekirdağ’da doğdu (21 Aralık,1840). Namık Kemal; vatan şairlerimizin en büyüğüdür. Özel bir öğrenim görerek Kars’a, Sofya’ya gitti. İstanbul’a geldiği zaman (1857) Fransızca’yı öğrenmiş, divan dolusu şiirler yazmış bulunuyordu. Babıali Tercüme Odası’na memur oldu (1863). Şinasi ile tanışarak Tasvir-i Efkar gazetesine yazmaya başladı. 1865’de Şinasi’nin Paris’e gitmesi üzerine, bu gazeteyi tek başına devam ettirdi.Yazıları ulusun gözünü açacak, istibdat idaresini yıkacak nitelikte olduğu için, gazete kapatıldı, yazarları sürgün edildi. Uzun süren sürgünlerin ardından 1887’de öldü. En gür sesli vatan şairimizdir. Eserlerinde çoğunluk toplusal konuları; vatan, millet, hürriyet kahramanlarını işlemiş,”toplum için sanat“ ilkesine bağlanmıştır.
Eserleri:Vatan yahut Silistre,Zavallı Çocuk,Gülnihal,İntibah.
Murat:Osmanlıyı yönetebilecek bir güce sahip ,halkı için ve ülkesi için herşeyi yapabilecek gözüpek bir yiğittir.
Sokullu Paşa:Yönetme kabiliyeti olan,zeki,devşirmeden yetişen bir sadrazamdır.

5.KİTAP HAKKINDA ŞAHSİ GÖRÜŞLER:
Bu kitapta Osmanlı Devleti’nin sır gibi saklanan harem hayatının,saray hayatının ve padişah eşlerinin yönetim konusunda etkilerinden açık bir dille bahsediliyor. 

6.KİTABIN YAZARI HAKKINDA KISA BİLGİ:
İngiliz bir yazar olan Ann CHAMBERLİN ülkeler tarihine merakı olan bir gezgindir.Bugüne kadar birçok ülke gezmiş ve onlarla ilgili kitaplar yazmıştır.Yazarın yazdığı kitapların içinde Osmanlı Hanedanlığının etrafında geçen eserler de vardır.Önemli eserleri:Safiye Sultan1,Safiye Sultan2,Safiye Sultan3’dür.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder